Sigmalive

Απόψεις: Κώστας Ν. Χατζηκωστής


Μαρτυρικά Αδιέξοδα

Έχει αποκαλυφθεί ότι επισήμως ο Πρόεδρος ζητά Συνομιλίες, στις οποίες, όμως, δεν είναι βέβαιος για το τι θα λέγει, τι θα ακούει, τι θα δώσει και τι δεν θα πάρει. Ζητά Συνομιλίες (φαίνεται) όχι για να υποταγεί στις πρόσθετες Τουρκικές αξιώσεις ώστε να «λυθεί» το Κυπριακό, με την διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κύπρου… Τις ζητά για να ηρεμήσει, ίσως, από την κριτική που ασκεί η ηγεσία του ΑΚΕΛ και οι άλλοι «ρεαλιστές» πρώην φίλοι του, οι οποίοι τον θεωρούν «Δραπέτη» των Συνομιλιών και «Φυγάδα» από το Τραπέζι λύσεως του προβλήματος. Και πώς τις ζητά; Με μυστικές επιστολές στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών…

Είναι βέβαιο ότι ο Αναστασιάδης δεν έχασε μόνο την Μόρφου. Χάνει τώρα και την Αμμόχωστο με την διπλωματική του μαεστρία και με τους αλαζονικούς και δραματικά άγονους τακτικισμούς του. Χάθηκαν και οι Σύμμαχοί του στην περιοχή με τους οποίους υπερήφανα και υψαυχενικά φωτογραφιζόταν… Έρχονται δραματικές εξελίξεις. Σε όλα αυτά ο ΔΗΣΥ (που κυβερνά) τι λέγει και τι πράττει; Παίζει τον ρόλο του «χρήσιμου»… ηλίθιου; Συμφωνεί, εκ των προτέρων (μετά τα τσουνάμια) για όλα όσα ο Πρόεδρος πράττει ή παραλείπει; Φοβάται να κρίνει την συμπεριφορά του; «Ψυχραιμία» και «σύνεση» βαφτίζει τις αδυναμίες και ανεπάρκειές του στην προστασία της Κύπρου και του Κυπριακού Ελληνισμού; Η Κύπρος είναι κατακτημένη, πολιορκημένη, διχοτομημένη, άνευ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ και Αντίστασης και καλύτερης προοπτικής…

Ο Πρόεδρος έφυγε από τις Συνομιλίες στο Κραν Μοντανά και έδωσε στον Λαό την εντύπωση ότι ήξερε τι έκαμνε. Και ότι η «λεβέντικη» φυγή του στηριζόταν σε κάποια Σχέδια και κάποια Στρατηγική που θα έθετε σε εφαρμογή. Σχέδια τα οποία θα είχαν δυνατότητα αποτελεσματικής αποτρεπτικής δύναμης και θα «δίπλωναν» την Τουρκική διπλωματία. Τώρα, που η Τουρκική διπλωματία μεταμορφώθηκε σε Αττίλα 3, όχι μόνο δεν γνωρίζει τι θα πράξει, αλλά στέλνει περίεργες επιστολές για νέες  Συνομιλίες από εκεί που τις άφησε…

   -2 -

 Δεν λέγει όμως ούτε στον ΔΗΣΥ ούτε στον Λαό τι θα πράξει και τι θα δώσει στις Συνομιλίες για να κορέσει την Τουρκική βουλιμία. Ούτε ο ΔΗΣΥ ασχολείται με τα «τσουνάμια» που ήλθαν… Ο Τούρκος γιατί να τους ακούσει; Ο Τούρκος προειδοποίησε για όσα «μέτρα» υλοποιεί σήμερα. Πώς θα εξαναγκασθεί ο Πρόεδρος Ερντογάν σε υποχωρήσεις για να λυθεί το Κυπριακό, όταν τώρα ο Τούρκος ηγέτης ανενόχλητα και άνετα καταλαμβάνει τις θάλασσες της Κύπρου και απειλεί με προσάρτηση των εδαφών της; Με ποια δύναμη θα λυγίσει τον Τούρκο, ο Κύπριος Πρόεδρος; Τι είδους Συνομιλίες θα κάμει με τον Τούρκο (με τη βοήθεια έστω του… Άντρου Κυπριανού του ΑΚΕΛ), ο οποίος ήδη διά της βίας αρπάζει πολλαπλάσια των όσων αξίωνε και έπαιρνε στις Συνομιλίες; Για ποιες Συνομιλίες, με ποιο Στόχο και ποια Τύχη στέλνει μυστικές επιστολές ο Πρόεδρος, ερήμην του Κυπριακού Ελληνισμού;

Η Ελλάδα και Εγγυήτρια αδυνατεί να βοηθήσει την κόρη και προστατευόμενή της Κύπρο. Είναι παθητικός θεατής του Τρίτου Αττίλα!... Οι Αμερικανοί θα αγκαλιάσουν την Τουρκία και θα μας ζητούν σύντομα, ίσως, να υποταγούμε στις Τουρκικές αξιώσεις. Οι Ισραηλίτες θα συνεχίσουν την σιωπή και τη «σύνεσή» τους. Οι Αιγύπτιοι θα εκφράζουν την φιλία τους και οι Βρετανοί θα υπονομεύουν ως συνήθως, στηρίζοντες τις Τουρκικές «λογικές» αξιώσεις. Η αμηχανία του Προέδρου στα Μαρτυρικά αδιέξοδά του ανησυχεί δικαιολογημένα αυτόν τον δύσμοιρο Λαό, ο οποίος και πάλιν πληρώνει με νέα δράματα, τα λάθη και τις ανεπάρκειες των ηγετών του. Των ηγετών που και σήμερα ακόμα αρνούνται να αποφασίσουν και να ομοφωνήσουν στο ποιος είναι ο δρόμος προς την σωτηρία, αν δεν φτάνουμε στο τέλος της Via Dolorosa 

14 July 2019

Η Μητέρα και Εγγυήτρια…

Η Επίσημη Ελλάδα δεν ταπεινώνεται  απλώς, δεν εξευτελίζεται μόνο καθημερινά από τις τουρκικές καθημερινές προσβολές και διατρήσεις της Κυριαρχίας της. Η Ελλάδα πανικοβάλλεται «εν ψυχραιμία»(!) από την αδυναμία της να αποτρέψει αυτά που η Τουρκία επιβάλλει ως τετελεσμένα. Και στην Κύπρο και στο Αιγαίο. Και προς την Κύπρο η Αθήνα συμπεριφέρεται όχι ως Μητέρα Πατρίδα. Όχι ως Εγγυήτρια  Δύναμη. Συμπεριφέρεται περίπου σαν… Τρίτη Χώρα. Ο Κύπριος Πρόεδρος μιλά για Τρίτο Αττίλα. Ο Τούρκος μιλά για κατάληψη των Κυπριακών Θαλασσών και η Επίσημη Ελλάδα; Πελαγωμένη και αμήχανη λησμονεί την Ιστορία της και τις ευθύνες της.

Το 1964 ο Γεώργιος Παπανδρέου διατράνωσε ότι, αν η Τουρκία ανοίξει την Πόρτα του Φρενοκομείου και μπει, η Ελλάδα θα την ακολουθήσει. Η Τουρκία άνοιξε την πόρτα, επιτέθηκε, βομβάρδισε, κατέκαψε την Τηλλυρία με τις βόμβες Ναπάλμ, αλλά η Επίσημη Ελλάδα του Παπανδρέου παρέλυσε. Δεν μπήκε… Το 1967 με τα γεγονότα της Κοφίνου με Τουρκικό Τελεσίγραφο, η  Χούντα του Γ. Παπαδόπουλου απέσυρε την Ελληνική Μεραρχία, που σηματοδότησε την έναρξη της Εισβολής του 1974, αφού η Κύπρος έμεινε απροστάτευτη Στρατιωτικά…

Το 1974 η Χούντα του Ιωαννίδη έπληξε την Κύπρο με Πραξικόπημα. Η Τουρκία εισέβαλε. Και ο Καραμανλής (με Δημοκρατία πλέον στην Ελλάδα), μας είπε ότι «λόγω αποστάσεως» δεν μπορεί να μας βοηθήσει. Η Δημοκρατία στην Ελλάδα βγήκε από τα κόκκαλα των Κυπρίων τα Ιερά. Και όχι από το Πολυτεχνείο στην Αθήνα, το οποίο προκάλεσε την πτώση του Γ. Παπαδόπουλου και έφερε τον Πραξικοπηματία Ιωαννίδη. Η Επίσημη Ελλάδα έκτοτε απομακρύνεται από την Κύπρο. Φοβάται ότι θα εμπλακεί σε πολεμική αναμέτρηση με την Τουρκία λόγω Κύπρου. Αυτό που φοβάται θα το πάθει; Άγνωστο, αλλά πολύ πιθανό. Επειδή όμως ο πόλεμος θέλει δύο και ο Τούρκος γνωρίζει ότι οι Έλληνες δεν αντιδρούν πολεμικά, παίρνουν… ειρηνικά ό,τι θέλουν στην πράξη. Με βέβαιη την προστασία της κατακτητικής βουλιμίας τους. Είναι η προστασία της «ψυχραιμίας» και της «σύνεσης» της αδύναμης Ελλάδος.

Ούτε η Εθνική ντροπή μπορεί πλέον να αποδώσει το συναίσθημα των πραγματικών Ελλήνων και των Ελλαδοκεντρικών Κυπρίων. Υπήρξαν αρκετές ιστορικές στιγμές της Ιστορικής πορείας της Ελλάδος, που έζησε δραματικά προβλήματα. Είχε αδυναμίες και ήττες. Είχε εξευτελισμούς και συρρικνώσεις. Είχε εθνικές ταπεινώσεις και τραγωδίες. Όμως ήταν αξιοπρεπής, υπερήφανη και στις ήττες ακόμα. Άντεχε. Σχεδίαζε. Εξοπλιζόταν. Σηκωνόταν και κάποια στιγμή αντεπιτίθετο με επιτυχίες και δόξες. Τις τελευταίες δεκαετίες είναι ανεκδιήγητο το κατάντημα των διαφόρων Ελληνικών Κυβερνήσεων.

Τις τελευταίες δεκαετίες η Επίσημη Ελλάδα δεν αδικεί απλώς τους Έλληνες. Δεν αδυνατεί απλώς να προστατεύσει την αξιοπρέπεια και την Κυριαρχία της. Δίνει την καθημερινή εντύπωση, με τις «συνετές» αντιδράσεις της, ότι το μαρτύριό της δεν έχει τέλος. Δεν χάνει απλώς το μισό Αιγαίο. Θα χάσει και άλλα… Ο Τούρκος ερμηνεύει σωστά την «ψυχραιμία». Κρίνει ότι αυτή σημαίνει παραλυτική αδυναμία.

Είναι και πάλιν όσο ποτέ άλλοτε διδακτικά επίκαιρη η ρήση του Συνεργάτη και Συμβούλου του Βενιζέλου όταν συνεζητείτο και υπογραφόταν η «Συνθήκη της Λωζάννης»: «Ο Τούρκος συνέρχεται και υποχωρεί μόνον  όταν του δείξεις τον ανδρισμό σου…».

Ο Τούρκος ξέρει ότι το Δίκαιο γράφεται από τον Ισχυρό και ότι ο μόνος τρόπος να διασφαλίζεις Ειρήνη είναι να ετοιμάζεσαι  για Πόλεμο. Η Άμυνα της Ελλάδος σήμερα έμπρακτα εξευτελίζεται από τον Τούρκο με επίκληση (άκουσον! άκουσον!) του Διεθνούς Δικαίου!.. Μπορεί να δείξει τον Ανδρισμό της; Για την Κύπρο δεν μπορεί, για το Αιγαίο θα μπορέσει;

30 June 2019

Τραγικές Αστειότητες

 Η Ελλάδα δεν είναι μόνο η Μητέρα Πατρίδα μας. Είναι και η Εγγυήτρια της «Ζυριχικής Δημοκρατίας». Η Μητέρα μας, το 1964, όταν βομβαρδιζόταν η Τηλλυρία με βόμβες Ναπάλμ, δεν θέλησε, δεν μπόρεσε, δεν έτρεξε να μας βοηθήσει. Δεν επενέβη. Φοβήθηκε την Τουρκία. Το 1974, όταν η Χούντα (της Μητέρας) Πραξικοπηματικά επενέβη στην Κύπρο και η Τουρκία εισέβαλε, «λόγω αποστάσεως» (μάς είπε ο… Εθνάρχης Καραμανλής) δεν μπόρεσε να βοηθήσει. Ας σημειωθεί ότι ο Καραμανλής γύρισε στην Ελλάδα από το Παρίσι όταν θυσιάστηκε η Κύπρος. Και όταν η ελλαδική δημοκρατία βγήκε από τα κόκκαλα των Ελλήνων της Κύπρου τα ιερά και όχι από το Πολυτεχνείο(!) των Αθηνών…

     Έκτοτε πέρασαν 45 χρόνια. Η Τουρκία διαχρονικά «γωνιάζει» και πανικοβάλλει την Ελλάδα. Έκαμε διάτρητη την Κυριαρχία της. Γελοιοποίησε κυριολεκτικώς την «ψυχραιμία» και τη «σύνεση» που μονίμως αντιτάσσει η Ελλάδα. Αυτή η «ψυχραιμία» και αυτή η «σύνεση» επαναλαμβάνονται σήμερα με κωμικοτραγικό ύφος. Η Τουρκία τρυπά τις κυπριακές θάλασσες και με βεβαιότητα θα τρυπήσει αύριο το Αιγαίο. Και η επίσημη Ελλάδα; Βάφτισε τη «φοβία», την «αδυναμία» και την «υποταγή» στις τουρκικές επιθέσεις ως «συνετή» αντίδραση… Η Τουρκία, όμως, γνωρίζει την πραγματικότητα. Γνωρίζει ότι η Αθήνα είναι φοβισμένη (για να μη χρησιμοποιηθεί πιο κυριολεκτική λέξη) και ψοφοδεής. Αδυνατεί να αντιδράσει. Αδυνατεί, εξ αντικειμένου, να αμυνθεί στρατιωτικά στις καθημερινές Τουρκικές «Εισβολές» κατά της Κυριαρχίας της.

     Τώρα, αυτές τις μέρες τι γίνεται; Τα ίδια και χειρότερα. Η Ελλάδα είναι και πάλιν «συνετή» και «ψύχραιμη». Δεν απαντά ΠΕΙΣΤΙΚΑ στις τουρκικές προκλήσεις. Δεν είναι όμως τώρα… προκλήσεις. Η Τουρκία παίρνει, αρπάζει, κατακτά. Χαρτογραφεί και τιτλοποιεί τα εδάφη και τις  θάλασσές μας. Η επίσημη Αθήνα το «παίζει» νηφάλια ισχυρή δύναμη, η οποία κάθε στιγμή μπορεί να τιμωρήσει και να… διπλώσει την Τουρκία. Αυτά είναι τραγικές αστειότητες. Και ως επικοινωνιακή πολιτική και ως ουσιαστική στρατηγική. Και ως αποτρεπτική τακτική. Η Τουρκία ξέρει την αδυναμία τής «συνετής» Ελλάδος και προχωρεί (χωρίς αντίσταση) στο κενό της… «σύνεσης»…

     Και η Ευρώπη; Η Ευρώπη για την Τουρκία δεν είναι πρόβλημα... Δεν λαμβάνει υπ’ όψιν ο Ερντογάν την Ευρώπη. Γιατί; Επειδή δεν πρόκειται να πάρει εναντίον του αποφάσεις τις οποίες θα μπορεί να υλοποιήσει. Και η Ελλάς και η Κύπρος, που ελπίζουν σε αποτρεπτική επέμβαση της Ευρώπης; Δεν γνωρίζουν ότι η Ευρώπη απλώς προειδοποιεί και απλώς καταγγέλλει; Δεν γνωρίζουν ότι ουδέν περισσότερο μπορεί να πράξει; Συμπέρασμα; Αθήνα και Λευκωσία τουλάχιστον ας παύσουν να εμπαίζουν με καθημερινές, ανόητες και απερίσκεπτες ρητορικές για «μέτρα» και «συμμαχίες» κατά των Τουρκικών νέων Εισβολών. Τουλάχιστον, αν δεν κατανοούν ότι όλα αυτά αυξάνουν την κατακτητική βουλιμία του Τούρκου, ας κατανοήσουν ότι ένας εξαπατημένος και απληροφόρητος Λαός (από μιαν αμήχανη Ηγεσία) ουδεμία ετοιμότητα και ουδεμία δυνατότητα έχει για οποιαδήποτε σοβαρή αντίδραση.

     Η Τουρκία, ανεξαρτήτως των λόγων, των σκοπών και των παρανομιών της, όσα εξήγγειλε τα εφαρμόζει στην περιοχή. Όσα υπεσχέθη και είπε, τα πράττει. Και όσα προλέγει, θα τα υλοποιήσει... Η δική μας πλευρά δεν έχει πλέον την επιλογή να αντιμετωπίσει τους ατέλειωτους εξευτελισμούς της Κυριαρχίας της, με το βόλεμα της «σύνεσης» και της «ψυχραιμίας». Είναι μόνο με στρατιωτική ΔΥΝΑΜΗ που μπορεί να επιτευχθεί η Αποτροπή… Αυτήν τη Στρατιωτική Δύναμη την έχει η Μητέρα και  Εγγυήτριά μας; Μόνο η Ελλάδα μπορεί να αποτρέψει με επιτυχία την κατακτητική αλαζονεία της Τουρκίας. Μπορεί; Φαίνεται ότι δεν μπορεί. Δεν μπορεί να σώσει ούτε την Κύπρο, ούτε τον εαυτό της στο Αιγαίο… Και η αμήχανη κυπριακή Κυβέρνηση; Αν δεν έχει τίποτε σοβαρό σχετικώς να λέγει, ας σκέπτεται και ας σιωπά. Ας μη μιλά πλέον για «επιτυχίες»! Ας συνειδητοποιήσει πού έφερε τα πράγματα ο ψευδορεαλισμός της, η ανεπάρκεια και οι επικοινωνιακές αλαζονικές μεγαλοστομίες της.

 

 

 

 

23 June 2019

S-400 και F-35…

Διάφοροι Διεθνολόγοι και ειδικοί Αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Τουρκία υφίσταται πανταχόθεν πιέσεις και φυσιολογικά αντιδρά. Αντιδρά με επιθετική ορμή και στρατιωτική νευρικότητα. Άλλοι Αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Τουρκία παίζει γεωστρατηγικό και διπλωματικό παιχνίδι καλά σχεδιασμένο, με μελετημένους στόχους και κατακτητικές  επιδιώξεις. Υπάρχει και τρίτη, ασθενέστερη κατηγορία Αναλυτών, η οποία υποστηρίζει ότι η Τουρκία, με τις εντάσεις που δημιουργεί στο Αιγαίο και την Κύπρο, επιδιώκει να αποσυμφορηθεί από τα εσωτερικά, τα οικονομικά και άλλα προβλήματά της.
 
Η δική μας εκτίμηση είναι ότι η Τουρκία εδώ και χρόνια σχεδίασε και υλοποιεί ένα πολύ φιλόδοξο, περίπλοκο και ουσιαστικό Στρατηγικό Σχέδιο. Ο Τούρκος πρώην Πρωθυπουργός Νταβούτογλου, στο περιβόητο βιβλίο του «Στρατηγικό Βάθος» (οι πολιτικοί ηγέτες Κύπρου και Ελλάδος έπρεπε να το διαβάζουν δύο φορές τον χρόνο), αναλύει, αιτιολογεί, δικαιολογεί και νομιμοποιεί,  Ιστορικοπολιτικά, αυτό το Σχέδιο. Ποιο είναι; Η Τουρκία απεφάσισε ότι πρέπει να εγκαθιδρυθεί, να γίνει σεβαστή, με το σπαθί της, ως η Μεγάλη Δύναμη της περιοχής.
 
Τι σημαίνει αυτό το Σχέδιο; Σημαίνει ότι η Τουρκία δεν θα είναι πλέον είτε σύμμαχος-υπηρέτης των Ηνωμένων Πολιτειών είτε συνεργάτης-υποτακτικός της Ρωσίας. Θέλει να είναι ισότιμος συνεταίρος στην περιοχή. Να λαμβάνεται υπόψη ως ίση Δύναμη. Να μη θεωρείται είτε από τη Ρωσία είτε από την Αμερική (και αύριο από την Κίνα) ως αδύναμος και εύκολα διαχειρίσιμος συνεταίρος. Ούτε να θεωρείται ως «ευπειθής θεράπων» των τοπικών συμφερόντων οποιουδήποτε. Θέλει να είναι Ισότιμος ΠΑΙΚΤΗΣ στη Μέση  Ανατολή, την Ανατολική Μεσόγειο, την Κεντρική Ασία κ.λπ και όχι «παιζόμενος»…
 
Στην τελευταία ανάλυσή του αυτός ο στόχος για να επιτευχθεί, να σταθεροποιηθεί και να διασφαλισθεί η ολοκλήρωσή του, πρέπει να στηριχθεί σε στέρεες προϋποθέσεις. Ποιες είναι; Είναι ο πλήρης Έλεγχος της Κύπρου, η ίση συμμετοχή της στα Ενεργειακά 
δρώμενα της Ανατολικής Μεσογείου, η Συγκυριαρχία με την Ελλάδα στις θάλασσες του Αιγαίου και όχι μόνο… Κτίζει, σήμερα, η Τουρκία του Ερντογάν, αυτές τις προϋποθέσεις. Δεν είναι θεατρικές παραστάσεις ούτε φραστικές κορώνες οι τουρκικές αυτές έμπρακτες εκδηλώσεις. Είναι πολιτικοστρατιωτικές και διπλωματικές κινήσεις με συγκεκριμένους στόχους σε χρόνους και χώρους και τετελεσμένα γεγονότα. 
 
Η εύκολη και βολική εκτίμηση ότι η Τουρκία θεατρικά «παίζει τον μεγάλο» είτε ότι πιέζεται εσωτερικά και εξάγει τις πιέσεις, είναι ανεδαφική. Είναι βολική προχειρολογία. Ούτε η Αθήνα, ούτε η Λευκωσία κατανόησαν επαρκώς, ίσως, τα Μακροχρόνια και τα Βραχυχρόνια Τουρκικά Σχέδια. Αυτό το συμπέρασμα συνάγεται από τον τρόπο με τον οποίο οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν τις τουρκικές βίαιες ενδημικές προκλήσεις κατά της κυριαρχίας τους. Δεν ετοιμάστηκαν. Δεν έδειξαν στην Τουρκία ότι θα αντιδράσουν δυναμικά. Όχι μόνο με καταγγελίες. Δεν εξασφάλισαν καθαρές, ουσιαστικές και αποτελεσματικές Συμμαχίες κατά της τουρκικής επεκτατικής βουλιμίας. Η Τουρκία συναντά και στο Αιγαίο και στην Κύπρο φραστικές αντιδράσεις. Δηλαδή, κενό αντίστασης.
 
Κάθε μέρα, εδώ και χρόνια (δεκαετίες!), εξευτελίζει τα Κυριαρχικά Δικαιώματα της Ελλάδος στο Αιγαίο και η Ελλάδα συζητά με ΚΩΜΙΚΟΤΡΑΓΙΚΟ τρόπο, δήθεν Μέτρα Οικοδόμησης  Εμπιστοσύνης, με την Άγκυρα. Η Κύπρος; Χειρότερα. Καταγγέλλει και δήθεν στριμώχνει την Τουρκία. Κενό ανυπαρξίας και αντίδρασης συναντά ενδημικά και διαχρονικά απέναντί της η Τουρκία. Και προχωρεί με τα Σχέδιά της. Και οι φίλοι όλων, οι Αμερικανοί; Αυτοί ετοιμάζονται να μας υποβάλουν, στην κατάλληλη ώρα, να συνομιλήσουμε (και εμείς και η Αθήνα) με την Τουρκία για… «λύση» των προβλημάτων μας. Δηλαδή να υποταγούμε στις αξιώσεις της Άγκυρας, τις οποίες ήδη υλοποιεί. Δηλαδή με την υπογραφή μας να τις νομιμοποιήσουμε. 
 
Συμπέρασμα; Θα μας πουν οι «φίλοι» μας να δώσουμε στην Τουρκία όσα θέλει, με την υπογραφή μας, για να αποφύγει να μας τα αρπάξει βιαίως! Ελλάς και Κύπρος βρίσκονται σε Ιστορικό Σταυροδρόμι νέων Εθνικών Συμφορών ή νέας Ουσιαστικής Αντίστασης και Αποτροπής. Όλα τα άλλα εντείνουν και ερεθίζουν την τουρκική επιθετικότητα. Και συνεχίζουν την, άνευ κόστους, επιβολή τους… Τελικά τα Μεγάλα Συμφέροντα θα συναρτηθούν και πάλιν με τον μεγάλο θύτη, και όχι με τα μικρά και αδύναμα θύματα; Με τη Δύναμη του Ισχυρού θα συνταχθούν και όχι με τη Δύναμη του Δικαίου; Η τύχη των S-400 και των F-35 θα δώσουν, ίσως, τις απαντήσεις…
 

16 June 2019

Ο 4ος Αττίλας της «Μοιρασιάς»…

Το σκηνοθετημένο Θέατρο της διατάραξης των σχέσεων Αμερικής - Τουρκίας έχει ημερομηνία λήξεως. Και οι Πύραυλοι S 400 θα βρουν την πορεία τους και τα F35 θα βρουν την πτήση τους. Η Άγκυρα και η Ουάσιγκτον  στον νέο εναγκαλισμό τους, θα έχουν ήδη συμφωνήσει την αμοιβαία εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους στην περιοχή. Δεν μπορεί να υπάρξει άλλη εξέλιξη. Βίαιη σύγκρουση και αναμέτρηση Τουρκίας - Αμερικής, ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ.

     Το ΝΑΤΟ δεν υπάρχει χωρίς Τουρκία. Και Αμερική και ΝΑΤΟ δεν μπορούν να χάσουν την Τουρκία. Η Γεωστρατηγική δύναμη της Τουρκίας είναι πολύ πιο σημαντική από τη στρατιωτική και την πληθυσμιακή της διάσταση. Η Μέση Ανατολή, η Ανατολική Μεσόγειος, η Κεντρική Ασία, μόνο με την Τουρκία μπορούν να είναι διαχειρίσιμες για την Ουάσιγκτον. Με γεωμετρική ακρίβεια, συνεπώς οι σχέσεις τους δεν θα βελτιωθούν απλώς. Θα γίνουν πιο «ερωτικές». Περισσότερο παθιασμένες…

     Η Κύπρος και η Ελλάδα τότε τι θα γίνουν; Η Ανατολική Μεσόγειος με συμφωνημένο Παίκτη την Τουρκία από την Ουάσιγκτον, πώς θα εξελιχθεί; Και ποιοι, πώς και πότε θα πληρώσουν το τίμημα του νέου «ερωτισμού» ώστε να ικανοποιηθούν οι εκβιαστικές Τουρκικές στρατηγικές; Θα το πληρώσουν οι αδύναμοι της περιοχής. Δηλαδή και η Ελλάδα και η Κύπρος. Θα το πληρώσουν όταν θα κληθούν τελεσιγραφικά, αλλά διακριτικά! να συνομιλήσουν για διευθέτηση των «διαφορών» τους, στα πλαίσια της «ειρήνης» και του «Διεθνούς Δικαίου»…

     Η σφαγή της Σμύρνης το 1922 υπήρξε μεγάλη ήττα των Ελλήνων. Η προσφυγοποίηση του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης το 1956 υπήρξε νέα ταπείνωση του Ελληνικού Κράτους. Η Συμφορά των Συμφωνιών της  Ζυρίχης νέα νίκη της Τουρκίας την οποία πανηγύριζε η Ελληνική πλευρά ως δική της νίκη! Με αυτές τις «νικηφόρες» Συμφωνίες («Νενικήκαμεν, ζήτω» κραύγαζε ο Μακάριος), έμεναν στην Κύπρο οι Εγγλέζοι και επανέρχονταν οι Τούρκοι, όπως το προείπε και σχεδίασε ο γνωστός Νιχάτ Ερίμ. Το 1974 η σφαγή της Κύπρου ήταν χειρότερη από τη σφαγή της Σμύρνης και της Μικράς Ασίας. Και τώρα η σφαγή των Θαλασσών και της Ελλάδας και της Κύπρου ήδη έγινε και συνεχίζεται με εφιαλτικό τρόπο.

     Ποια ήταν και είναι η αντίδραση των «Συμμάχων»; Ευμενής ουδετερότης προς την Τουρκία, όταν δεν είναι συμπαράσταση και συνέργεια. Ελλάδα και Κύπρος πώς αντιδρούν; Με «σύνεση» και «ψυχραιμία». Με αποδοχή των τετελεσμένων. Με καταγγελίες στα Ηνωμένα Έθνη και αλλού. Αποτέλεσμα όλων αυτών των δεκαετιών; Η Τουρκία δεν αναχαιτίζεται, αποθρασύνεται έτσι. Αποτέλεσμα είναι η κατάκτηση Ελλαδικών και Κυπριακών εδαφών και θαλασσών. Χωρίς κόστος για την Τουρκία. Κυρίως όμως, χωρίς ΞΥΠΝΗΜΑ για την Ελλάδα και την Κύπρο.

     Οι ηγέτες και της Ελλάδος και της Κύπρου καλύπτουν τον ψοφοδεϊσμό τους με τη λέξη «ψυχραιμία» και προστατεύουν τις αυταπάτες και τους ευσεβοποθισμούς τους, με τη λέξη «σύνεση». Η Τουρκία κατ’ επανάληψη απάντησε με βιαιότερη επεκτατική βουλιμία στην «ψύχραιμη» και κατευναστική αντιμετώπισή της… Σήμερα στέλλει «Θαλασσόλυκους» και «Πορθητές». Κατακτά θάλασσες. Απαγορεύει στην Ελλάδα να έχει ΑΟΖ στο Αιγαίο. Αρπάζει τις θάλασσες της Κύπρου και ανενόχλητη… αρμενίζει.

Και τι θα γίνει παρακάτω; Θα έλθουν Βρετανοί και Αμερικανοί κάποια ώρα να μας πουν ότι πρέπει να συνομιλήσουμε με τον 4ο… Ειρηνοποιό Αττίλα για ειρηνική «Μοιρασιά». Και του Αιγαίου και της Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου. Και τότε; Η Κύπρος θα πει όχι στους Αγγλοαμερικάνους; Κι αν πει όχι, η Τουρκία δεν θα δικαιωθεί αφού μας κατασφάξει και πάλιν; Και αν πει ναι δεν θα είναι παράδοση με Συνομιλίες στις τουρκικές αξιώσεις άνευ όρων;

    Είτε, συνεπώς, προηγηθεί θερμό επεισόδιο είτε όχι, οι Αμερικανοί θα μας πουν μια μέρα (και θα τους… δοξάζουμε ως φίλους) ότι πρέπει να μιλήσουμε για «μοιρασιά» με την Τουρκία, διαφορετικά δεν μπορούν να την ελέγξουν. Τότε η πλευρά μας αδύναμη, εξευτελισμένη, ηττημένη και πάλιν, θα θεωρεί την άνευ όρων παράδοση ως νέα Εθνική νίκη και της«συνετής» ειρηνικής «διευθέτησης». Και του Αιγαίου και του Κυπριακού… Έπαυσε και η ντροπή να ντρέπεται, για όσα νέα δεινά χωρίς αποτρεπτική έμπρακτη αντίδραση έρχονται. Ας σημειωθεί η ημερομηνία που γράφονται αυτές οι εκτιμήσεις... Ας πράξουν τα δέοντα, έστω την υστάτη αυτή ώρα, οι υπεύθυνοι ηγέτες Αθηνών και Λευκωσίας.

09 June 2019

Για ποιους κτυπά η καμπάνα

Το έτος 1959 υπήρξεν ιστορικόν διά την Κύπρον. Και το Ελληνικόν Έθνος ολόκληρον. Υπήρξεν ιστορικώτερον του 1955. Το 1955 ήρχισεν ένας δυναμικός απελευθερωτικός αγών. Με ξεκαθαρισμένον το ιδεώδες του. Και με συνέπειαν προς την πολυαίωνον και πολυκύμαντον αλλ’ Ελληνικήν Κυπριακήν Ιστορικήν πορείαν. Το 1959 ετερματίσθη ο αγών εκείνος εις πείσμα της ιστορικής πορείας του Ελληνισμού και των εθνικών προσανατολισμών που συνετήρησαν την Ελληνικότητα της Νήσου και την επιβίωσιν του Ελληνισμού της.
 
Από του 1960 εχρειάζετο υποκατάστατον ιδεώδες. Το Ζυριχικόν κράτος δεν ήτο ιδέα βιώσιμος. Το καθεστώς εκείνο ημπόρεσε να διανύση βίον τριών ετών. Το 1963 εξέσπασεν η κρίσις. Δεν ήτο μόνον κρίσις πολιτική. Ήτο κρίσις περισσότερον ψυχική και εθνική. Τρία έτη Ζυρίχης ήρκεσαν διά να σκορπίσουν σύγχυσιν, να φθείρουν ψυχάς, να σπείρουν αμφιβολίας, να καταπονήσουν τον λαόν. Δεν είναι τυχαία η ανετοιμότης που παρετηρήθη τότε από της Ελληνοκυπριακής πλευράς. Ωφείλετο μεν εις την υποτίμησιν της αξίας της Τουρκικής διπλωματίας και του Τουρκικού δυναμισμού, αλλά ωφείλετο και εις την διάσπασιν της ομοψυχίας του λαού και εις την διαφοροποίησιν των συναισθημάτων του...
 
Αποτέλεσμα υπήρξεν η έκτοτε εσφαλμένη και ρευστή και ακατανόητος πολιτική επί του Κυπριακού. Πολιτική που απεσκόπη εις την ικανοποίησιν όλων των εν τω μεταξύ διαπλασθεισών εις την Νήσον «τάσεων» και που απέρρεεν από την ενδημικήν αμηχανίαν που προεκάλεσαν αι αντικειμενικαί δυσκολίαι και η απώλεια του κατευθυντηρίου ιδεώδους. Έκτοτε παραπαίει το Κυπριακόν. Πελαγοδρομεί η Κύπρος. Ταλαιπωρείται η Ελλάς. Άρρωστον και αδύναμον με σπασμένους τους μυώνας σύρεται το Έθνος ολόκληρον από τας κακοτυχίας του και η Κύπρος από τας… κακομοιρίας της!
 
Και το ερώτημα ορθούται σήμερον αναπάντητον. Απευθύνεται από τον Κυπριακόν λαόν προς την ηγεσίαν. Δεν απαντά αυτή. Τουναντίον αντερωτά τον λαόν: Πού βαίνομεν; Τι πρέπει να πράξωμεν; Με την ταπεινήν μας φωνήν εδώκαμεν -εις χρόνον που ουδείς ενδιεφέρετο διά τας απαντήσεις- την ιδικήν μας εκτίμησιν. Ήτο ωμή. Και εμυκτηρίσθη. Την επαναλαμβάνομεν. Έστω και εάν αντιμετωπίζη και σήμερον ακόμη την αυτήν τύχην. Βαίνομεν προς Τουρκοποίησιν της Νήσου εάν συνεχίσωμεν αναμένοντες την εξέλιξιν της μοίρας μας. Εάν συνεχίσωμεν εναποθέτοντες τα πάντα εις την Θείαν Πρόνοιαν. Εάν συνεχίσωμεν υποτάσσοντες την εθνικήν και ιστορικήν θέλησιν εις την μοίραν. Εάν, δηλαδή, συνεχίσωμεν διεκδικούντες εμπράκτως την φήμην και την υστεροφημίαν των μοιραίων Ελλήνων.
 
Πρέπει να ενισχυθή η στρατιωτική δύναμις της Κύπρου. Η άμυνά της να γίνη διπλή, τριπλή, αδιαπέραστος και απροσπέλαστος. Επάλξεις στρατιωτικές και ταυτοχρόνως ψυχικές να ανεγερθούν διά να ανακόψουν την αναμενομένην -υφ’ όλων πλέον- Τουρκικήν εκδήλωσιν… Ας μας χαρακτηρίσουν και πάλιν απαισιοδόξους και υπερβολικούς οι «πολιτικώς ώριμοι» αυτού του τόπου. Αλλ’ ας σημειώσουν την ημερομηνίαν που τα γράφομεν. Η καμπάνα κτυπά. Και κτυπά δι’ ολόκληρον το Έθνος. Οι κτύποι της είναι ηχηροί και διά τους της Λευκωσίας και διά τους των Αθηνών. Και διά τους Έλληνας της Κύπρου και διά τους Έλληνας της Ελλάδος. Για όλους κτυπά η καμπάνα. Κάποιοι άλλοι κτύποι κάποιας άλλης καμπάνας ήχησαν το 1922. Και ως εάν έπαθε κώφωσιν το Έθνος δεν τους ήκουσε. Και επηκολούθησε ο Τουρκικός βροντώδης αλαλαγμός διά να ξεκληρίση την Μεγάλην Ελλάδα από την κοιτίδα της!
 
15/9/1969
 
Υ.Γ.: Ούτε τώρα (το 2019) το Ελληνικό Έθνος ακούει τους ήχους της νέας Καμπάνας. Δεν τους άκουε το 1974 και έφθασε σε χειρότερη Καταστροφή από την τραγωδία του 1922 στη Μικρά Ασία. Θα υπάρξει βελτίωση… της ακοής; Δύσκολο, αλλ’ όχι αδύνατο.
 

02 June 2019

«Ο Θαλασσόλυκος»

Η Τουρκία δεν πρόκειται να φύγει από το ΝΑΤΟ. Γιατί; Η οποιαδήποτε Διπλωματική και Στρατιωτική Δύναμή της έναντι της Ρωσίας, απορρέει από το γεγονός ότι είναι μεγάλη Σύμμαχος στο ΝΑΤΟ. Αν φύγει ή αν τη διώξουν από το ΝΑΤΟ, η Διπλωματική και Στρατιωτική της Δύναμη θα είναι ευάλωτη. Και τότε η Ρωσία π.χ. δεν έχει λόγο είτε να την υπολογίζει, είτε να τη σέβεται ως Στρατηγικό Εταίρο στη Μέση Ανατολή και όχι μόνο…

     Η Ουάσιγκτον δεν πρόκειται να διώξει την Τουρκία από το ΝΑΤΟ γιατί η εκδίωξή της θα σημαίνει ουσιαστικά διάλυση της Συμμαχίας. Και διάλυση της Συμμαχίας σημαίνει ανασφάλεια και νέο χάος. Σημαίνει νέα γεωστρατηγικά δεδομένα άσχετα με τις ισορροπίες που απεφασίσθησαν και υλοποιήθηκαν μετά τη λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και αργότερα...

     Τι είδους λοιπόν, παιγνίδι παίζεται τους τελευταίους μήνες και τα τελευταία χρόνια μεταξύ Ερντογάν και Τραμπ; Το παιγνίδι είναι πολύ δυνατό και πολύ περίπλοκο. Έχει άμεση σχέση με την Ισραηλινή πολιτική έναντι του Ιράν. Έχει σχέση με την επιρροή της Ρωσίας στη Συρία και όχι μόνο. Έχει σχέση με τη Μέση Ανατολή, τα Πετρέλαια, τα Αέρια και την Αναμέτρηση Λαών και Πολιτισμών στην περιοχή. Έχει σχέση με δυνάμεις επιρροής και προστασίας οικονομικών συμφερόντων.

     Αυτό το παιγνίδι παρουσιάστηκε τον τελευταίο καιρό πολύ πιο περίπλοκο με την ιστορία των S 400. Μια «εχθρική» προς την Ουάσιγκτον και το ΝΑΤΟ ενέργεια. Μια ενέργεια στο πλαίσιο της γεωστρατηγικής πολιτικής του Άξονος Τουρκία - Ρωσία - Ιράν. Μιας πολιτικής στην οποία η τουρκική πλευρά έχει στόχο την ανάδειξή της ως νέα Αυτοκρατορία. Το παιγνίδι αυτό πού θα καταλήξει; Η Τουρκία ούτε τη δύναμη, ούτε τη δυνατότητα, ίσως, ούτε και τη βούληση έχει να φύγει από τον Τραμπ και να υπηρετήσει τα Σχέδια του Πούτιν. Η Τουρκία θα πάρει (προς ικανοποίηση της Μόσχας), και θα αχρηστεύσει τους S 400 (προς ικανοποίηση των Αμερικανών). Θα διατηρήσει στενές και θερμές διπλωματικές και άλλες σχέσεις με τη Ρωσία για να ικανοποιήσει τον Πούτιν και να «δουλεύει» τους Αμερικανούς…

     Στο τέλος του παιγνιδιού αυτού, η Τουρκία θα χάσει σε μερικά θέματα και θα κερδίσει σε άλλα. Πού θα κερδίσει; Εκεί όπου Ρωσία και Αμερικάνοι δεν έχουν ΖΩΤΙΚΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ Συμφέροντα. Εκεί όπου δεν θα υπάρξουν αντιδράσεις. Πού; Στο Αιγαίο και στην Κύπρο. Η Τουρκία ζητά και θα της δώσουν στο Αιγαίο και στην Κύπρο εις αντάλλαγμα της «επανόδου» της στην «ομολότητα» στις σχέσεις της με το ΝΑΤΟ και την Ουάσιγκτον.

     Γίνονται, όμως, τέτοια πράγματα το 2019; Γίνονται τέτοιες εξελίξεις μετά τους Τουρκικούς προκλητικούς «εκβιασμούς» προς την Ουάσιγκτον και την έμπρακτη συστράτευση της Τουρκίας με τη Ρωσική πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή; Γίνονται ήδη. Εξελίσσονται ήδη. Διαμορφώνονται ήδη. Ο αδύνατος κρίκος στην όλη αυτή νέα «διαμόρφωση» είναι το Αιγαίο και η Κύπρος. Ποιοι και πώς θα βοηθήσουν στην κρίσιμη ώρα την Αθήνα και τη Λευκωσία όταν θα υφίστανται τις νέες εισβολές της Τουρκίας; Εισβολές Σχεδιασμένες και… παραχωρημένες από τους Συμμάχους της για την εξημέρωση και κατευνασμό της.

     Οι Ηγεσίες στην Αθήνα και στη Λευκωσία δεν πρέπει να έχουν ύπνο στα βλέφαρά τους αν δεν ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΟΥΝ ότι την κρίσιμη ώρα που πλησιάζει, θα έχουν ενεργούς Συμμάχους και (στην ΠΡΑΞΗ) Προστάτες. Σήμερα δεν έχουν… Ο «Θαλασσόλυκος» δεν είναι ρητορική. Δεν είναι θεατρική εκφοβιστική εκδήλωση της Τουρκικής Επιθετικότητας. Είναι άμεση, έμπρακτη, διακηρυγμένη και προμελετημένη Τουρκική επεκτατική πολιτική. Δεν πρέπει η Ελληνική πλευρά να αναιρεί αυτή την Τουρκική «ορμή» με τον γνωστό επιπόλαιο τρόπο ότι η Τουρκία έχει εσωτερικά προβλήματα και ότι κάμνει καμώματα και δεν μπορεί να υλοποιήσει όσα απειλεί. Αυτή η επιπόλαια αναίρεση γινόταν και στο παρελθόν και πληρώθηκε με Εθνικές Συμφορές. Επανάληψή της θα σημαίνει νέα Εθνική Καταστροφή…

 

27 May 2019

Διά την Σταφίδα της Σμύρνης

Το άρθρο που ακολουθεί γράφτηκε στις 18/8/1969, δηλαδή 5 χρόνια πριν από την Τουρκική Εισβολή. Από τις στήλες αυτές δημοσιεύτηκαν περίπου 100 άρθρα, τα οποία ζητούσαν προετοιμασία για αποτροπή του Γ΄ Αττίλα, που ερχόταν. Ούτε τότε, ούτε σήμερα, ούτε η ηγεσία, ούτε ο λαός μπόρεσαν να ακολουθήσουν τη διορατικότητα των φορτικών και πεισματικών προειδοποιήσεων. Οι Βρετανοί τώρα μπορεί να έχουν λύσει το πρόβλημα της σταφίδας για την πουτίγκα τους, όμως αυτό έγινε με τους ελληνικούς αμπελώνες της Μικράς Ασίας και τους Τούρκους παραγωγούς…
 
«ΠΡΟ 47 ακριβώς ετών εις την Ελληνικήν γην της Μικράς Ασίας, εις τα δύστροπα βουνά της και εις τας ακτάς της επάφλασεν αίμα ιερόν. Επερρίσσευσαν ο θρήνος και η οδύνη. Τόποι Ελληνικοί εδουλώθησαν. Το σφαγείον Ελληνικών πληθυσμών ηνοίχθη. Της Σμύρνης η προκυμαία αιμοσταγής και το βδέλυγμα του Τούρκου αναβαστάζουσα, εσαρκώθη με το γαλανόλευκον ποίημα, συρόμενον αιχμάλωτον και τεταπεινωμένον επί βρωμεροτήτων… Η Φυλή από των κοιτίδων της εξερριζώθη και η οιμωγή των σφαζομένων και του Θεού τον θρόνον υπερέβη…
 
ΚΑΙ οι Βρετανοί πολιτικοί - σύμμαχοι πάντοτε της Ελλάδος - φλεγματικοί θεαταί της σφαγής του Ελληνισμού, τι είπαν και τι έπραξαν; Ούτε είπαν, ούτε έπραξαν. Μόνον μία σοβαρά Λονδίνιος εφημερίς απεκάλυψε τότε τα "αισθήματα" της Βρετανικής πολιτικής έναντι της Πανεθνικής συμφοράς των Ελλήνων. Έγραψεν ολοφυρομένη: Τι θα γίνη με την σταφίδα της Σμύρνης; Πώς θα γίνεται η Βρετανική πουτίγκα τώρα που οι Έλληνες εξερριζώθησαν και οι Τούρκοι δεν δύνανται να την καλλιεργήσουν;
 
ΤΟΝ Δεκέμβριον του 1963, η επίσημος Βρετανική πολιτική εσιώπα. Αλλ’ ο Βρετανικός Τύπος ωλοφύρετο διά την «γενοκτονίαν» κατά των Τούρκων και της Νήσου. Και οι ολοφυρμοί του διηνθίζοντο με εικόνας διά να είναι πλέον πειστικοί!..
 
ΣΚΟΠΟΣ της μελέτης της ιστορίας δεν είναι μόνον η πληρεστέρα γνώσις του παρελθόντος. Είναι και το δίδαγμα. Είναι η κατανόησις των παραγόντων και των συντελεστών των ιστορικών συμβάντων. Γίνεται αναδρομή εις ιστορικούς σταθμούς, ώστε μέσα από την πλήμμυραν των γεγονότων και των πράξεων να επιχειρήται εξαγωγή της επιγνώσεως των αιτίων και των αποτελεσμάτων. Από την αναδρομήν εις τους σταθμούς του '22 και του '63 εξέρχεται η επίγνωσις του ότι η Ελλάς εθυσιάσθη διά τα συμφέροντα και τους λογαριασμούς και τας σκοπιμότητας των Συμμάχων της. Και τελικώς επροδώθη υπ’ αυτών. Και παρεδόθη άλλοτε εις τα μακάβρια σχέδιά των και άλλοτε εις τον οίκτον των.
 
ΤΟ 1963 η Βρετανική διπλωματία υπέβαλεν εις τον Πρόεδρον Μακάριον να προχωρήση άνευ δισταγμού εις την αναθεώρησιν του Συντάγματος. Του επανελάμβανεν ότι ήτο παρά το πλευρόν του. Η ίδια διπλωματία ωμίλει και προς τους Τούρκους! Και ήλθεν ο Δεκέμβριος και η γνωστή μετέπειτα ιστορία. Παρενεβλήθη τότε η Βρετανική πολιτική πολυπραγμοσύνη και έσυρε με προσοχήν και φροντίδα τας «πράσινας γραμμάς». Εκλήθη να τακτοποιήση τα έργα των επινοήσεών της!
 
ΤΩΡΑ και πάλιν η Αγγλική πολιτική σιωπά. Αλλ’ εργάζεται. Δεν απουσιάζει από το παρασκήνιον. Ουδέποτε εμφανίζεται εις το προσκήνιον. Αλλά πρέπει να ομολογηθή. Έργον της είναι να αγωνίζεται όπως νομίζει διά τα ιδικά της συμφέροντα εξυπηρετούμενα εις ένα νέον Συνεταιρικόν Κυπριακόν Κράτος.
 
ΑΛΛΑ οι Τούρκοι δεν θα αφήσουν την Κύπρον με παρακλήσεις ή ψευδαισθήσεις ωρισμένων Ελλήνων. Οι Τούρκοι θα αφήσουν ήσυχον την Νήσον όταν πεισθούν περί της δυνάμεώς της. Και περί της αποφασιστικότητός της να ζήση ελευθέρα. Η Τουρκία, όπως και κάθε χώρα εις κάθε εποχήν, δεν κάμπτεται με παρακλήσεις και κακώς υπολογισμένους ελιγμούς. Θα καμφθή μόνον όταν γνωρίζη ότι δεν έχει την δύναμιν να επιβάλη την θέλησίν της. Να τουρκοποιήση, δηλαδή, την Νήσον. Και ότι η Κύπρος έχει την δύναμιν να αντισταθή νικηφόρως. Και είναι αποφασισμένη να πράξη τούτο.
 
ΔΙΑ να υπάρξη όμως αυτή η δύναμις, χρειάζεται υλική προπαρασκευή. Και, κυρίως, ψυχική κάθαρσις. Διά να υπάρξη η κάθαρσις και η επανεύρεσις του δρόμου του Κυπριακού Ελληνισμού χρειάζεται ορθή πολιτική ενόρασις. Και συναγερμικός Εθνικός παλμός. Ως εις το ηρωϊκόν εκείνο παρελθόν που δεν το είχεν εγγίση ο καταπέλτης της «Κυπριακής συνειδήσεως» και της αψόγου αλλά τυφλής συμπεριφοράς προς τους Τούρκους. Διά να γίνουν αυτά πρέπει οραματισταί και όχι «ρεαλισταί» του γνωστού είδους να είναι όλοι οι ηγέται της Ελληνικής πλευράς. Όσον αφορά δε τα «οικονομικά συμφέροντα» διαφόρων μικρών οικονομικών τάξεων, υπενθυμίζεται μόνον τούτο: Και εις την Σμύρνην υπήρχε ευμάρεια. Ωκοδομούντο μέγαρα. Έσφυζε η ζωή. Εγίνοντο προγράμματα προόδου και αναπτύξεως. Και μίαν ημέραν ο σεισμός της καταστροφής ωδήγησεν τους Έλληνας που επέζησαν εις τα αντίσκηνα της κοίτης του Ιλισσού!..
 
Ο ΠΑΝΙΚΟΣ της διχοτομήσεως πρέπει να οδηγή όχι προς ανεύρεσιν τρόπων υποταγής προς τους Τούρκους. Πρέπει να οδηγή εις ετοιμότητα του λαού δι’ αντιμετώπισιν παντός ενδεχομένου. Ας γίνωνται και ας συνεχίζωνται αι συνομιλίαι. Ας ελίσσωνται επιτυχώς ή ανεπιτυχώς οι ηγέται εις τα πλαίσια των ειρηνικών προσπαθειών των. Αλλ’ ας ετοιμάζουν και φρονηματίζουν τον λαόν. Διότι εις το τέλος μόνον η Δύναμις θα δώση την νίκην. Οι Τούρκοι γνωρίζουν τούτο. Και με βάσιν τούτο πολιτεύονται».
 

19 May 2019

Ο Θαλάσσιος Αττίλας

Με ενδημική, φορτική και κάποτε εξοργίζουσα επιμονή, περιγράφαμε τη νέα Τουρκική Θαλάσσια Εισβολή. Την περιγράφαμε με εξουθενωτική αγωνία. Και με καταθλιπτική προεκτίμηση της υλοποίησής της. Σε δεκάδες άρθρα, στις στήλες αυτές, καλούσαμε τις ηγεσίες Ελλάδος και Κύπρου να μην τρέφουν άλλες αυταπάτες. Να μην τρέφονται με την αισιοδοξία των ευσεβοποθισμών τους.
 
Η Τουρκική Ηγεσία πάντοτε έλεγε δημοσίως και καθαρά τι θέλει να πράξει στο Αιγαίο και στην Κύπρο. Δεν δήλωνε απλώς δημοσίως και καθαρά τι απαιτούσε. Απεκάλυπτε και λεπτομέρειες των Στρατηγικών της Στόχων και ανακοίνωνε τα μέσα και τους τρόπους με τα οποία θα υλοποιούσε τις διεκδικήσεις της. Οι δικοί μας Ηγέτες έναντι αυτών των καθαρών επεκτατικών και κατακτητικών τουρκικών διακηρύξεων συνέχιζαν να αυτοκατευνάζονται, για να αποφευχθεί άλλη πλέον κυριολεκτική και εξίσου εύηχη λέξη… 
 
Οι ηγεσίες Κύπρου και Ελλάδος βολεύονταν στην πολιτική μωρία τους, ότι η Τουρκία παίζει, η Τουρκία ρητορεύει, η Τουρκία είναι «αμήχανη» και εξάγει τα εσωτερικά της προβλήματα. Συνεπώς (κατέληγε η ελληνική ηγεσία), η αντιμετώπιση της επιθετικής τουρκικής πολιτικής ήταν η «ψυχραιμία» και η «σύνεση» και «οι χαμηλοί τόνοι». Έτσι βαπτίστηκε η «ανευθυνότης», η «φοβία», η «αδυναμία» και τελικά ο «εξευτελισμός» της ελληνικής πλευράς!..
 
Από τις στήλες αυτές τα τελευταία 2 χρόνια (και τα προηγούμενα 42), αποτυπώναμε με δυνατές λέξεις την αγωνία μας. Δεν αναλύαμε απλώς την επερχόμενη Τουρκική Εισβολή. Δεν τη θεωρούσαμε απλώς βέβαιη και σίγουρη. Δεν καλούσαμε απλώς την Ηγεσία της ελληνικής πλευράς να ξυπνήσει, να ετοιμασθεί, να οργανωθεί, να αναζητήσει Αμυντικές Συμμαχίες. Δεν φωνάζαμε απλώς για τον Θαλάσσιο Αττίλα που ερχόταν. Τον βλέπαμε να έρχεται με καθαρό οπτικό νεύρο και βεβαιότητα.
 
Ήταν πράγματι εξοργιστική η επιπολαιότης και η «χαλαρότης» με την οποία αντιμετώπιζε η πλευρά μας τη νέα τουρκική επέλαση. Μια επέλαση, που τόσο έντονα και ακατάπαυστα εξαγγελλόταν.
 
Ήδη η Θαλάσσια Κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι παρελθόν. Δεν έχει απλώς ΔΙΑΤΡΗΘΕΙ από την τουρκική μανία. Έχει κυριολεκτικώς κατακτηθεί. Από τη στιγμή που η Τουρκία επιβάλλει βιαίως και παρανόμως γεωτρήσεις στη Θαλάσσια Επικράτεια της Κύπρου, η Κυριαρχία χάνεται. Κυρίαρχος είναι πλέον ο Θαλάσσιος Αττίλας. Όσες επιστολές, όσες διαμαρτυρίες, όσες διπλωματικές δράσεις κι αν… εκ των υστέρων σχεδιάσει η αδικαιολόγητα (αφού έπρεπε να ξέρει…) πανικόβλητη ελληνική πλευρά.
 
Με ατέλειωτες κραυγές αγωνίας, καλούσαμε να σχεδιασθεί η ΑΠΟΤΡΟΠΗ, να ΠΡΟΛΗΦΘΕΙ  η Εισβολή. Αντί σχεδιασμό, είχαμε και πάλιν τις πλάνες ότι θα υπάρξει νέος Κύκλος Συνομιλιών και ότι εκεί θα καταφέρουμε και να τιθασεύσουμε και να πιέσουμε επιτυχώς την Τουρκία για υποχωρήσεις. Οι αυταπάτες ήταν ανίατες και οι ευσεβοποθισμοί νοσηροί. Πληρώνονται τώρα τα επίχειρά τους…
 
Και οι Έλληνες, ο Λαός, τα Θύματα (σημερινά και αυριανά) του Θαλάσσιου Αττίλα; Να περιμένουν αυτά τα θύματα την ανύπαρκτη ΠΡΑΚΤΙΚΗ βοήθεια από τα Ηνωμένα Έθνη, την Ουάσιγκτον, τη Μόσχα… Και βεβαίως από την Αθήνα, που δεν έχει ακόμα αντιληφθεί τι ετοιμάζει η Τουρκική ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΣ στην ολέθρια ΑΔΥΝΑΜΙΑ των… «χαμηλών τόνων» και της «ψυχραιμίας» προς τη «Φίλη και Σύμμαχο Τουρκία». Και οι υπόλογοι ηγέτες; Ο Τσίπρας και ο Αναστασιάδης; Οι… ειρηνοποιοί και υμνητές της Συμφωνίας Πρεσπών; Γι’ αυτούς μιλούν και θα μιλούν τα γεγονότα… Και οι στήλες αυτές, δυστυχώς... 

 

12 May 2019

Η Διπλωματία των Γαμπρών

Είναι εκτίμηση αυτών των στηλών ότι Ερντογάν και Τραμπ πολύ σύντομα θα σφιχταγκαλιαστούν. Γιατί; Το ΝΑΤΟ (δηλαδή η Ουάσιγκτον), δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την Τουρκοαμερικανική Στρατιωτική και Οικονομική Στρατηγική στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Αμερικανική αντιμετώπιση της ρωσικής συμπεριφοράς σε αυτές τις περιοχές δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς την Τουρκία. Και το Ισραήλ; Οι σχέσεις του με την Τουρκία; Το Ιράν; Οι σχέσεις Ισραήλ, Ουάσιγκτον, Τουρκίας και Ρωσίας πώς θα εμπλακούν και πώς θα επηρεαστούν;
 
Είναι πρόδηλο ότι η κατάσταση στην περιοχή μας είναι περίπλοκη. Και όχι μόνο περίπλοκη. Είναι εκρηκτική. Αν π.χ. η Τουρκία δεν επιστρέψει στις ομαλές σχέσεις με την Ουάσιγκτον, θα πρέπει να στηριχθεί στη Μόσχα. Αν εγκαταλείψει τη Μόσχα η Τουρκία, τότε Ιράν και Ρωσία θα βρεθούν απέναντί της. Σήμερα είναι φιλικές και «συμμαχικές». Το παιχνίδι που κλιμάκωσε ο Ερντογάν παίζεται «εκβιαστικά» και με Μόσχα και με Ουάσιγκτον. Είναι μια ιστορία, η οποία δεν φαίνεται να οδηγεί σε σύντομες ομαλές εξελίξεις και κατάληξη…
 
Κρίνουμε και προβλέπουμε ότι η τύχη των S-400 θα είναι παρόμοια, περίπου, με την τύχη των S-300 της Κύπρου. Θα αγορασθούν και θα... παροπλισθούν. ΝΑΤΟ και S-400 είναι 100% ασυμβίβαστα. Είναι σχιζοφρενική στρατιωτική και στρατηγική συνύπαρξή τους. Συνεπώς δεν μπορεί να υπάρξει. Τι θα υπάρξει; Θα υπάρξει σταδιακή και συμπεφωνημένη επανάκαμψη της Τουρκίας στους κόλπους του ΝΑΤΟ και στην αγκαλιά του Τραμπ. Ήδη οι δύο Γαμπροί έθεσαν την υποδομή και διαμορφώνουν το νέο δίχτυ προστασίας των κοινών συμφερόντων. Όχι μόνο των κοινών συμφερόντων των χωρών τους, αλλά, όπως φαίνεται, και των ιδιωτικών τους συμφερόντων.
 
Η διπλωματία των δύο Γαμπρών ούτε περιστασιακή είναι, ούτε επιδερμική. Είναι σχεδιασμένη και μεθοδευμένη. Έχει παρελθόν, παρόν και μέλλον. Έχει βάθος και ευρύτητα. Οι δύο Γαμπροί (ο Γαμπρός του Τραμπ και ο Γαμπρός του Ερντογάν) ανέλαβαν επισήμως να «διευθετήσουν» τις σκηνοθετημένες ή μη «διαφορές» μεταξύ Τουρκίας και Αμερικής. Είναι προχωρημένη η ιστορία αυτή των Γαμπρών διπλωματικά. Είναι θέμα χρόνου να διαφανούν οι σχετικοί σχεδιασμοί και η αμοιβαία εξυπηρέτηση των αμοιβαίων συμφερόντων.
 
Όλα αυτά θα είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον θεατρικής αξίας. Για την Κύπρο και την Ελλάδα σημαίνουν, όμως, πολύ σημαντικούς κινδύνους και πολλά σημαντικά ερωτήματα. Η Τουρκία θα αποκλιμακώσει τις στρατιωτικές φιλίες με τη Ρωσία; Θα επανέλθει στον πρώην ασυννέφιαστο ΝΑΤΟϊκό της βίο; Θα θυσιάσει, δήθεν, τους πυραύλους και άλλα τινά στη  Συρία για να πάρει στο Αιγαίο και στην Κύπρο; 
 
Ο αδύναμος κρίκος στην περιοχή και στο διπλωματικό παιχνίδι των Τούρκων είναι και το Αιγαίο και η Κύπρος και οι… Γαλάζιες Θάλασσές τους. Ας είναι άγρυπνοι, έτοιμοι και ενισχυμένοι οι ηγέτες και της Ελλάδος και της Κύπρου. Έρχονται Σωρειτομελανίες πάνω από την περιοχή τους. Οι Τούρκοι ανακοινώνουν πάντοτε και τα Σχέδια και τους Στόχους τους… Αιγαίο και Κυπριακό συναρτώνται στη νέα επεκτατική τουρκική επιθετικότητα.
 

05 May 2019

Προβλεπτά Απρόβλεπτος

Από το 1974 μέχρι σήμερα, για 45 χρόνια «στόχος και προσδοκία ήταν οι  Συνομιλίες», όπως λέγει σήμερα ο νέος Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου. Οι Συνομιλίες, όμως, αυτές όχι μόνο δεν έλυσαν «βάσει του Διεθνούς Δικαίου» το Κυπριακό. Το περιέπλεξαν. Από πρόβλημα Εισβολής, Κατάκτησης και Κατοχής (έτσι έλεγε το Διεθνές Δίκαιο), έγινε Δικοινοτική Ομοσπονδία. Έγινε ισότιμο πολιτικό τουρκοκυπριακό κράτος, μη αναγνωρισμένο, αλλά υπαρκτό και εξελισσόμενο στην τουρκική μήτρα. Υποχώρησε η πλευρά μας σε όλα. Η Τουρκία σε κάθε υποχώρησή μας προσθέτει νέες αξιώσεις, νέες απειλές, νέους εκβιασμούς. Για ποιο «στόχο» και ποιες «προσδοκίες» μιλά ο συμπαθής Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών;
 
Ούτε στόχος, ούτε προσδοκία, ούτε ουσία είναι, αλλά νέες άγονες Συνομιλίες μετά από 45 χρόνια. Η ουσία είναι ότι στις επόμενες Συνομιλίες δεν έχουμε δύναμη να επιβάλουμε το Διεθνές Δίκαιο, δηλαδή την απελευθέρωση της Κύπρου από τον Τούρκο Κατακτητή. Κι αντ’ αυτού, ο Τούρκος Κατακτητής εφαρμόζει το δικό του Διεθνές Δίκαιο. Το Δίκαιο του Ισχυρού. Τι μας λέγει στην ΠΡΑΞΗ αυτό το «Δίκαιο»; Μας λέγει ότι ο Κατακτητής όχι μόνο θέλει αυτά που έχει, αλλά ζητά και άλλα. Σε ΕΔΑΦΟΣ και ΘΑΛΑΣΣΑ. 
 
Ουδείς Κοτζιάς και ουδείς Κατρούγκαλος και ουδείς προηγούμενος Υπουργός Εξωτερικών μπόρεσε να απεγκλωβισθεί από τη βολική ΑΠΡΑΞΙΑ και την Κατευναστική τεχνοτροπία. Η Τουρκία προχωρούσε και η Ελλάς σιωπούσε. Η Τουρκία εκβίαζε και η Ελλάδα αναλωνόταν (απορία ψάλτου βηξ!) σε «σοφούς» χαμηλούς τόνους. Η τουρκική επεκτατική βουλιμία ερεθιζόταν και εντεινόταν.
 
Η ίδια ιστορία συνεχίζεται με δραματικές συνέπειες, που έρχονται. Η ίδια ιστορία της αναζήτησης νέων Συνομιλιών, οι οποίες και πάλιν θα καταλήξουν σε αδιέξοδα, χειρότερα των προηγούμενων. Και θα κριθούμε, διεθνώς, υπεύθυνοι γι' αυτά τα αδιέξοδα. Έχουμε γίνει των Ευρωπαίων περίγελος και των προγόνων μας «παλιάτσοι». Ζητούμε εναγωνίως να γίνει Ευρώπη η Τουρκία, γιατί έτσι δεν θα μας ενοχλεί. Και θα… ελέγχουμε τις κινήσεις της ως Ευρώπη. Δεν γνωρίζει ο Κατρούγκαλος ότι Τουρκία και Ελλάδα είναι Σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ; Δεν γνωρίζει ότι η Τουρκία καθημερινά παραβιάζει την Ελλαδική Κυριαρχία; Δεν ξέρει, όσο άπειρος κι αν είναι, τις διεκδικήσεις του Τούρκου, όπως τις επαναλαμβάνει και τις προαναγγέλλει και τις υλοποιεί καθημερινά; Γνωρίζει αλλά αναζητά κι αυτός τον βολικό κατευνασμό, στους λεγόμενους «χαμηλούς τόνους»…
 
Η διπλωματία του Κατευνασμού και οι χαμηλοί τόνοι είναι πολιτικές που εφαρμόζουν οι ισχυροί παίκτες για να αποκοιμίζουν τους εχθρούς τους. Εδώ είναι οι αυτοϋπνωτιζόμενοι και οι αποκοιμώμενοι  Έλληνες. Οι Τούρκοι σχεδιάζουν, οργανώνουν, ενδυναμώνουν τα όπλα τους σε μόνιμη ΑΓΡΥΠΝΙΑ. Σε διπλωματική και στρατιωτική ετοιμότητα, την οποία οι Έλληνες αντιμετωπίζουν «με χαμηλούς τόνους». Δηλαδή με το γνωστό «σφάξε με, αγά μου, ν' αγιάσω και δεν θα αντιδράσω»… Αυτό πράττει ο Τούρκος στο κενό των «χαμηλών τόνων», που βλέπει και συναντά απέναντί του. Με συνέχιση τέτοιας «έξυπνης» πολιτικής και διπλωματικής «μαεστρίας» θα υπάρξουν νέες εθνικές συμφορές, που μας επιφυλάσσει ο προβλεπτά(!) απρόβλεπτος Ερντογάν.
 

21 April 2019

Στην κρίσιμη ώρα…

Το Επιτελείο του Προέδρου της Δημοκρατίας πρέπει να απαντήσει στα ακόλουθα ερωτήματα:

1.            Το Κυπριακό παραμένει στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών ή έχει απομακρυνθεί, όπως διακηρύττει η Τουρκία;

2.            Γιατί τα Ηνωμένα Έθνη δεν μπόρεσαν να λύσουν το πρόβλημα μετά τη «μεσολάβηση» και τις «πολλές» τους υπηρεσίες 45 ετών;

3.            Πώς μπορούν τώρα να το λύσουν με ισχυρότερη και επιθετικότερη Τουρκία;

4.            Τι θα γίνει αν συμφωνήσουν Τραμπ και Ερντογάν αύριο στη διαπλοκή των συμφερόντων τους, ότι η «Βόρεια Κύπρος είναι Τουρκική»; (Και ποιος μπορεί να αποκλείσει τέτοια εξέλιξη με φοβερές παρενέργειες όταν ο Αμερικανός ηγέτης έδωσε τα συριακά Γκολάν Χάιτς στο Ισραήλ και εγκατέστησε την Αμερικανική Πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ;).

     Το Προεδρικό Επιτελείο πρέπει να εκτιμήσει τα νέα δεδομένα. Να εκτιμήσει τις επόμενες κινήσεις της Άγκυρας με βάση τους Τουρκικούς Σχεδιασμούς. Και στο πλαίσιο των γενικότερων αμερικανοτουρκικών σχέσεων στον χώρο της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου. Και πρέπει να επιτύχουν ορθές εκτιμήσεις των νέων τουρκικών κινήσεων. Να εισηγηθούν στον Πρόεδρο εγκαίρως αποτελεσματικούς τρόπους αναχαίτισης και αποτροπής νέων εις βάρος μας τετελεσμένων γεγονότων…

     Υπάρχει τέτοιο πολιτικό Επιτελείο στο Προεδρικό Μέγαρο; Δεν το γνωρίζουμε. Μπορεί να υπάρχει. Αν δεν υπάρχει, τότε ο Πρόεδρος κρίνει ότι δεν το χρειάζεται. Ο ίδιος το καλύπτει; Είναι σε θέση να το αναπληρώσει ο ίδιος; Μπορεί, δηλαδή, και τις τουρκικές επόμενες επεκτατικές κινήσεις να προβλέπει και να οργανώνει την αποτροπή ή τη ματαίωσή τους; Αν ο Πρόεδρος μπορεί… δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν δεν μπορεί, όμως (όπως κατ’ επανάληψιν έχει αποδειχθεί), τότε η υπνωτισμένη Ελληνοκυπριακή Κοινωνία ας αναμένει τα νέα δεινά της…

     Θα μπορούσε, όμως, κανείς στο σημείο αυτό να εγείρει δύο «ενστάσεις». Η πρώτη λέγει: Οι προηγούμενοι Πρόεδροι της Κύπρου είχαν πολιτικά Επιτελεία; Είχαν Προεδρικοανθρώπους! Όχι Επιτελεία. Είχαν Υπηρέτες. Όχι Επιτελείς. Και, εν πάση περιπτώσει, όλοι οι προηγούμενοι Πρόεδροι έφεραν ο καθένας τους τη δική του καταστροφή στον τόπο. Και όλοι μαζί τον Τούρκεψαν. Η δεύτερη ένσταση είναι πιο πρόδηλη: Η Κύπρος είναι μικρή και αδύναμη. Για ποια Επιτελεία και για ποιες Αποτροπές μάς γράφετε;

     Αλλ’ οι προηγούμενοι Πρόεδροί μας άφησαν πείρα βουτηγμένη σε αίματα και ερείπια. Η μικρή και αδύναμη Κύπρος αντιστάθηκε (ο Λαός, όχι οι Ηγέτες), κρατήθηκε, υπάρχει. Αναπνέει και ελπίζει. Και άντεξε και αντιστάθηκε στο Σχέδιο Διάλυσής της, που ήλθε ως Σχέδιο Ανάν. Συνεπώς, η πείρα των εφιαλτικών δεκαετιών του Κυπριακού και η αστείρευτη δυνατή αντίσταση της μισής Κύπρου είναι υπαρκτά δεδομένα. Δεδομένα που επιτρέπουν και ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ λειτουργία πολύ δυνατού και πολύ αποτελεσματικού Επιτελείου στο Προεδρικό και όχι μόνο…

     Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και το Εθνικό Συμβούλιο δεν πρέπει να εναβρύνονται με νέες αυταπάτες. Ο Τούρκος θα είναι σκληρότερος, απαιτητικότερος στο άμεσο μέλλον. Ο γεωστρατηγικός και ενεργο-οικονομικός ανταγωνισμός στην περιοχή δεν θα αποδυναμώσει την Τουρκία. Θα την ενισχύσει. Πρέπει να αποφασισθούν από τώρα οι τρόποι και οι μορφές οργανωμένης αντίστασης της Κύπρου. Όταν οι Αμερικανοί θα αγκαλιάζουν την Τουρκία, οι Ρώσοι θα τη χαϊδεύουν, οι Ισραηλινοί θα κοιτάζουν αλλού και οι Ελλαδίτες θα αναζητούν τους Ψαράδες για νέες ολέθριες «Συμφωνίες» Πρεσπών, η Κύπρος πρέπει να ξέρει τι θα πράξει, πού και πώς θα στηριχθεί.

14 April 2019

Ο Πρόεδρος σιωπά

Ο Μακάριος υπήρξε σε μεγάλη περίοδο της προεδρικής του θητείας θύμα του δικού του συμπλεγματικού φόβου. Στην πολυχρόνια Προεδρία του διαχειρίστηκε καταστροφικά το Κυπριακό, όχι μόνο από δικές του άπειρες πολιτικές εμμονές και αποφάσεις. Κυρίως υπήρξε θύμα του ενδημικού φόβου, μήπως χαρακτηρισθεί (όπως συνεχώς χαρακτηριζόταν από τους αντιπάλους του), «προδότης της Ενώσεως», «Επίορκος» και «ανθέλλην»…

Πράγματι οι πολέμιοί του υπήρξαν κατά κανόνα σκληροί και πολλές φορές άδικοι. Υπήρξαν, ίσως, υβριστές του και ουσιαστικοί αρνητές τού οποιουδήποτε έργου του. Υπήρξαν όμως και σοφοί επικριτές της πολιτικής του. Υπήρξαν επικριτές με διαλεκτική δύναμη των πολιτικών αποφάσεων και εθνικών χειρισμών του. Τους υβριστές του, τους αντιμετώπιζε συνήθως με φοβικό σύνδρομο. Τους σοβαρούς επικριτές του, με απαξίωση. Και στις δύο περιπτώσεις διέπραττε σοβαρό λάθος.

Τους υβριστές του έπρεπε να τους φέρει πιο κοντά του. Να τους κάμει συνυπεύθυνους και συνεργάτες. Τους ακραίους επικριτές του έπρεπε να τους δίνει τη δέουσα προσοχή και σημασία. Έπρεπε να αντιλαμβάνεται τα λάθη της πολιτικής που του υπεδείκνυαν και να τα διορθώνει. Έπρεπε να μελετά την κριτική της πολυκύμαντης και πολλές φορές αντιφατικής πολιτικής του, ώστε να βελτιώνεται ο πολιτικός διαλογισμός του. Έπρεπε να χρησιμοποιεί την κριτική, ώστε να αποφεύγει επαναλήψεις μοιραίων λαθών, τα οποία τελικά κόστισαν την καταστροφή της Κύπρου.

Οι διάδοχοι του Μακαρίου «έπαιζαν» στους ίδιους κανόνες. Διακυμάνθηκε και η πολιτική τους από την «εθνικιστική», έτσι λέγεται σήμερα, συνθηματολόγηση τού «την Πατρίδα ουκ ελάττω παραδώσω», μέχρι την «προοδευτική» και «ρεαλιστική» πολιτική, έτσι λέγεται σήμερα η πολιτική των αδιέξοδων Ιδεών και Σχεδίων (λύσεως του Κυπριακού) τύπου Κουεγιάρ, Ανάν κ.λπ. Σχεδίων, ουσιαστικώς, παράδοσης της Κύπρου στον Τούρκο Κατακτητή. Με τη «ρεαλιστική» και… «πατριωτική», όπως ζητούσαν και ζητούν, υπογραφή μας…

Σήμερα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «ρεαλιστής», ζηλωτής του Σχεδίου Ανάν, επικρίνεται από τους φίλους του (τότε και νυν) ως «φυγάς» των Συνομιλιών του Κραν Μοντανά. Και όχι μόνο. Επικρίνεται και από τους «ενδημικούς» επικριτές της αλλοπρόσαλλης πολιτικής του. Επικρίνεται ότι δεν γνωρίζει τι συζητεί, πού βρίσκεται και πού οδηγείται. Είναι φυσιολογικές οι επικρίσεις εναντίον της θολής πολιτικής του…

Τίθεται δημοσίως ερώτημα πολύ ζωτικής σημασίας για το μέλλον της Κύπρου. Τον ρωτούν, τι ο Τσίπρας είπε με τον Ερντογάν για το Κυπριακό. Δεν απαντά. Τον ρωτούν πώς και γιατί εξουσιοδότησε τον Κατρούγκαλο να συζητά το Κυπριακό με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών. Και πάλιν δεν απαντά. Η επιλογή της σιωπής μεταλλάσσει τη θολή πολιτική διαχείριση του Κυπριακού σε ανευθυνοϋπεύθυνη.

Αν ο Πρόεδρος δεν είπε στον Τσίπρα πώς έπρεπε να συζητήσει το Κυπριακό με τον Τούρκο Πρόεδρο, διέπραξε πολύ σοβαρό λάθος. Αν του είπε να συζητήσει κατ’ ιδίαν και χωρίς πρακτικά, τότε τα πράγματα είναι χειρότερα. Τα ίδια ισχύουν και για τη συνάντηση Κατρούγκαλου στη Λατάκεια. Αν, από την άλλη πλευρά, γνωρίζει ο κ. Αναστασιάδης και δεν απαντά και δεν ενημερώνει τον Λαό, συνιστά αχαρακτήριστη πολιτική συμπεριφορά. Αν δεν ενημερώθηκε και συνεπώς δεν γνωρίζει, τότε η άγνοιά του μπορεί να αποβεί μοιραία… Ένας Λαός, ο οποίος απαξιώνεται για λόγους μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων, είτε φοβιών είτε κατευναστικής τεχνοτροπίας, αισθάνεται τουλάχιστον οργισμένος και δεν εμπιστεύεται αντί να στηρίζει την ηγεσία του.

Πρέπει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να μας πει τι έγινε με τον Τσίπρα και τον Κατρούγκαλο. Η πολυπράγμων και θολή πολιτική, με κάλυψη σιωπής, συνθέτει μήτρα για γέννηση νέων, μοιραίων λαθών. Νέων περιπετειών με χείριστο πρότυπο τη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία χαιρέτισε(!) ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, από κεκτημένη «ρεαλιστική» ταχύτητα. Του Εθνικού αυτού θριάμβου των Πρεσπών, τον οποίο λοξοκοιτάζουν για ανάλογο θρίαμβο στο Κυπριακό, που θα διευκολύνει τη διεκδίκηση του Νόμπελ Εθνικής Μειοδοσίας.

 

07 April 2019

Οι Αυτόχειρες «Μοναχοφάηδες»

Θα αποδειχθεί μοιραία η νέα φραστική δήλωση του Κατευνασμού, εκ μέρους του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος.
 
Δεν πρέπει να είμαστε «Μοναχοφάηδες», είναι η νέα διατύπωση της άγονης, απαράδεκτης, καταστροφικής πολιτικής έναντι της εντεινόμενης επεκτακτικής τουρκικής βουλιμίας. Να μην είναι δηλαδή οι Έλληνες «μοναχοφάηδες», να τρώνε οι Τούρκοι από τα εδάφη και από τις θάλασσές μας! Εμείς να μην τρώμε από τα τούρκικα εδάφη και τις τούρκικες θάλασσες. Ούτε αποτρέπουμε ΤΟ ΦΑΓΩΜΑ μας… Αυτή είναι η πολιτική του Φόβου. Η μοιραία υποταγή στις τουρκικές αξιώσεις, όπως κλιμακώνεται, όχι μόνο εσχάτως, από τους Υπουργούς Εξωτερικών της Μητέρας Ελλάδος.
 
Αυτή η πολιτική δεν φέρνει την Τουρκία σε ανταπόκριση και… σύνεση. Δεν κατευνάζεται η επεκτατική στρατηγική της. Δεν αμβλύνονται οι εκρηκτικές καθημερινές επιθέσεις της κατά του Αιγαίου και της Κύπρου. Αυτή η πολιτική, είναι πολιτική όχι παραγωγής ειρηνικών αποτελεσμάτων. Δεν οδηγεί σε ειρηνικές εξελίξεις. Κατ’ ευθείαν οδηγεί στην ενίσχυση της τουρκικής επιθετικότητας. Επειδή ακριβώς προδίδει αδυναμία. Επειδή εκδηλώνει εθνικοπολιτικά τάση αυτοχειριασμού! Αυτόχειρες είναι, όχι «Μοναχοφάηδες» οι Έλληνες ηγέτες. Τέτοιοι «μοναχοφάηδες» έχει αποδειχθεί ότι είναι μόνο οι Τούρκοι.
 
Αυτή η αυτοκτονική τάση βαπτίζεται «ρεαλισμός». Βαπτίζεται «ειρηνική» αντιμετώπιση των εθνικοπολιτικών προβλημάτων κατά της Ελλαδικής Κυριαρχίας. Οι Αυτόχειρες βαπτίζονται «προοδευτικοί» πολιτικοί. Αυτοί χαρακτηρίζονται ρωμαλέοι εκφραστές νέας εποχής και νέας τεχνοτροπίας επίλυσης Εθνικών Προβλημάτων. Είναι όμως ουσιαστικά οι κήρυκες της παράδοσης και της υποχώρησης. Της ταπείνωσης και της ντροπής, χάριν του βολέματος της ανενόχλητης και ήρεμης εξουσίας.
 
Οι εκάστοτε Υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδος και ο εκάστοτε Πρωθυπουργός δεν νομιμοποιούνται να έχουν άλλες αυταπάτες. Πρέπει να μελετήσουν και να μάθουν από τα λάθη των προκατόχων τους. Πώς και γιατί έγιναν οι Εθνικές Καταστροφές. Το 1974 η Μητέρα Ελλάς μάς κατέστρεψε με το Πραξικόπημα και δεν μας προστάτευσε με την… απαγορευτική «απόσταση» του Εθνάρχη Καραμανλή. 
 
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είναι εξουσιοδοτημένος από τον Κυπριακό Ελληνισμό να αναθέτει είτε στον εκάστοτε Πρωθυπουργό είτε στον εκάστοτε Υπουργό της Ελλάδος πρωτοβουλίες για το Κυπριακό ερήμην του Λαού. Ο Πρόεδρος, ήδη, είναι υπόλογος. Πρέπει να ενημερώσει τον Κυπριακό Λαό τι συζήτησαν και τι συζητούν για το Κυπριακό ο Τσίπρας με τον Ερντογάν και τι ο Κατρούγκαλος με τον Τσαβούσογλου, στην Άγκυρα και στη Λαττάκεια. Η σιωπή του είναι πολλαπλώς περίεργη… αν όχι ύποπτη. 

01 April 2019

Oι Κραυγές του Τσώρτσιλ

«Δεν υπάρχει κείμενο περισσότερο άξιο να μελετηθεί λεπτομερώς από τους λόγους του Χίτλερ». Αυτά φώναζε ο Ουίνστον Τσώρτσιλ για χρόνια, πριν από την έναρξη του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Οι απειλητικοί λόγοι του Χίτλερ έφθαναν στο Λονδίνο καθαροί και επαναλαμβανόμενοι… Αλλά η φωνή του Τσώρτσιλ δεν ακουόταν. Τον ίδιο επεκτατισμό του Γ΄ Ράιχ εκπέμπουν τις τελευταίες δεκαετίες σε βάρος της Μάνας και της Κόρης (Ελλάδος και Κύπρου) οι Τούρκοι ηγέτες. Όλοι ανεξαιρέτως οι Τούρκοι ηγέτες. Δεξιοί, αριστεροί και αριστεροδεξιοί. Οι λόγοι τους, όμως, οι απειλές τους, δεν εμελετώντο. Και χλευάζονταν ως «ρομαντικοί» και «ακραίοι».
 
Οι Τούρκοι πάντοτε απεκάλυπταν και προανήγγελλαν τα Επεκτατικά τους Σχέδια. Οι Έλληνες (όπως και σήμερα) πάντοτε τα αντιμετώπιζαν είτε με πολιτικό σαρκασμό είτε με αφέλεια. Τους παρουσίαζαν ως παλιάτσους μιας ρητορικής επεκτατικής πολιτικής, η οποία ήταν εκτός πραγματικότητας. Η αφυπνιστική δύναμη έμπρακτης απόδειξης της υλοποίησης των τουρκικών απειλών, όπως προαναγγέλλονταν, υπήρξε η Εισβολή και Κατάκτηση της μισής περίπου Κύπρου το 1974. Και, όμως, ούτε αυτή η Εθνική Τραγωδία φρονημάτισε…
 
Έλεγε, απειλούσε, κατονόμαζε η Τουρκία, αλλά Ελλάδα και Κύπρος χαμογελούσαν ειρωνικά. Δεν ξυπνούσαν. Ούτε σήμερα ξυπνούν… Την τότε ύστατη τουρκική τελεσιγραφική απειλή ο Γεώργιος Μαύρος (Υπουργός τότε Εξωτερικών της Ελλάδος) αντιμετώπιζε με το τραγικά γνωστό ηρωϊκό «η Ελλάς, μεταξύ ταπείνωσης και πολέμου, θα επιλέξει τον πόλεμο». Όταν ερπύστριες των Τούρκων κινήθηκαν στην Κύπρο με την έναρξη της δεύτερης Εισβολής,  Μαύρος και… Εθνάρχης Καραμανλής είχαν και τον πόλεμο και την ταπείνωση. Είχαν τον πόλεμο και την καταστροφή της Κύπρου. Είχαν την ταπείνωση και τον εξευτελισμό της Ελλάδος.
     
Όπως τότε έτσι και σήμερα, οι Έλληνες πολιτικοί ηγέτες κρίνουν ότι οι φραστικές προαναγγελίες της τουρκικής επεκτατικής πολιτικής είναι μπλόφες. Είναι (όπως συνηθίζουν να λέγουν) ρητορικές, που καλύπτουν εσωτερικά τουρκικά προβλήματα. Τι έχει, όμως, πέραν πάσης αμφιβολίας, αποδειχθεί στην πράξη; Έχει αποδειχθεί ότι οι Τούρκοι πραγματοποιούν αυτά που ανακοινώνουν. Επιβεβαιώνουν εμπράκτως τα όσα αναγγέλλουν. Αθήνα και Λευκωσία στη σχετική ενδημική τους ΑΥΤΑΠΑΤΗ, με την κωμικοτραγική πολιτική του Κατευνασμού αποκοιμούνται βολευόμενοι. Ο μόνος τρόπος αποτροπής της τουρκικής βουλιμίας, ο μόνος ρεαλιστικός τρόπος ματαίωσής της, είναι η ΔΥΝΑΜΗ. Όχι οι συνεχείς υποχωρήσεις…
     
Εδώ και 45 χρόνια η Τουρκία χωνεύει όσα πήρε στην Κύπρο. Τώρα ξεκαθαρίζει ότι η «Γαλάζια Πατρίδα», δηλαδή η Τουρκία της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου, είναι χαρτογραφημένο γεγονός και, μάλιστα, βάσει του... Διεθνούς Δικαίου! Είναι «τουρκικά δικαιώματα», τα οποία απειλούν ότι θα επιβάλουν διά της βίας. Και Ελλάς και Κύπρος πώς αντιδρούν; Οι δικοί μας ηγέτες με μοιραία κατευναστική συμπεριφορά προσπαθούν να αμβλύνουν την τουρκική επεκτατική βουλιμία. Και πώς το επιδιώκουν; Έφτασαν ακόμα και στο σημείο να αποφεύγουν συνειδητά να μιλούν για Τουρκική Εισβολή και Κατοχή στην Κύπρο, για να μην εκνευρίζουν και ερεθίζουν την Τουρκία!
     
Αλλά η Τουρκία σχεδιάζει χρόνια πριν εξαγγείλει. Προγραμματίζει χρόνια πριν υλοποιήσει τις εξαγγελίες της. Είναι δραματικά πληθωρικές οι εμπειρίες των Ελλήνων. Είναι εμπειρίες γραμμένες με το αίμα χιλιάδων Ελλήνων. Από τη Σμύρνη του 1922, στην Κύπρο του 1974. Και τότε και σήμερα η Μάνα θυσίασε, λόγω… αποστάσεως, τις κόρες της. Οι τραγικές αυτές εμπειρίες δεν έπρεπε να επιτρέπουν πρόσθετες αυταπάτες, εφησυχασμούς και ερασιτεχνισμούς. Από αυτά δεν καταλαβαίνει η Τουρκία… 
     
Τι να πει και τι να αναφέρει κανείς για την αυριανή Εθνική Επέτειο; Ντρέπεται ο κάθε ταπεινωμένος και κατακτημένος Έλληνας για το κατάντημά μας. Οι τότε Έλληνες πολέμησαν και πέτυχαν. Πρότυπα αποφασιστικότητας και θυσίας. Χωρίς όπλα, χωρίς χρήματα, χωρίς οργάνωση, χωρίς πείρα, χωρίς φίλους. Είχαν μόνο την ΠΥΡΑ της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ. Είχαν τη Φλόγα της επιτυχίας. Το όραμα «μιας ώρας ελεύθερης ζωής». Τη θέληση να νικήσουν. Δεν ξεκίνησαν με σύνδρομα ήττας και υποταγής. Δεν ζήτησαν συμβιβασμούς και «έξυπνες» φόρμουλες υποταγής και παράδοσής τους.
     
Πώς μας κοιτάζουν σήμερα ο πυρίκαυστος Αυξεντίου, ο απαγχονισμένος Παλληκαρίδης, οι δεκάδες των πεσόντων αγωνιστών της  Ελευθερίας; Όλοι εκείνοι οι ωραίοι Έλληνες, που πολέμησαν για την Ελευθερία της πατρίδας τους με πρότυπό τους τούς αγωνιστές του 1821; Πώς μας κοιτάζουν σήμερα μέσα από τους τάφους τους, μέσα από τα Ιερά Χώματα που τους σκεπάζουν; Δακρύζουν για τις ντροπές που οι Έλληνες δέχονται, ανέχονται και που είναι έτοιμοι να βαφτίσουν εθνική επιτυχία την παράδοση των εδαφών, των Ιερών και των Οσίων τους στον Τούρκο Κατακτητή.  Ο αγώνας του 1821 και η 25η Μαρτίου δεν ήταν φρόνηση και σύνεση. Ήταν τόλμη, βούληση και αποφασιστικότης. ΔΥΝΑΜΗ. Σήμερα υπάρχει μόνο ο «αγώνας», η «αγωνία», ο «ρεαλισμός» και η «σύνεση» της υποταγής.
 

24 March 2019

Τουρκικό Τεχνούργημα

 Αν η αμερικανική πολιτική έχει να επιλέξει μεταξύ των Συμφερόντων της και Αρχών Δικαίου, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και γενικά Δημοκρατίας και Ηθικής, τι θα πράξει; Προδήλως τα συμφέροντά της. Οικονομικά, στρατιωτικά, στρατηγικά. Αν έχει να επιλέξει μεταξύ Τουρκίας και Κυπριακής Δημοκρατίας, τι θα πράξει; Προδήλως την Τουρκία. Ό,τι και αν λέγει και αν δηλώνει σχετικώς σήμερα, ψευδαισθήσεις δεν πρέπει να υπάρχουν. Γιατί; Γιατί η Τουρκία είναι η μεγαλύτερη Δύναμη στο ΝΑΤΟ μετά την Αμερική. Γιατί είναι γεωστρατηγικά μεγάλης εμβέλειας και δυνατοτήτων. Γιατί δεν θα ήθελε να την «παραχωρήσει» στις αγκάλες του Πούτιν. Γιατί…

     Τι θα γίνει στο τέλος; Θα… αναμετρηθούν Ουάσιγκτον και Άγκυρα; Θα φθάσουν σε σημείο σύγκρουσης; Προδήλως όχι. Αν, δηλαδή, η Τουρκία επιχειρήσει νέα στρατιωτική επέμβαση κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Ουάσιγκτον θα βοηθήσει, θα προστατεύσει, θα είναι σύμμαχος της Κύπρου; Προδήλως όχι. Θα εξισώσουν και πάλιν θύμα και θύτη. Θα συνεχίσουν φραστικά να πολιτεύονται αντιτουρκικά και ουσιαστικά να διαφυλάττουν τις Συμμαχικές σχέσεις τους.

     Τι αξία, λοιπόν, μπορούν να έχουν οι σημερινές δήθεν αναμετρήσεις Τουρκίας - Ηνωμένων Πολιτειών με τους S400, τα αεροσκάφη F35 κ.λπ; Ποια διαχρονικότητα μπορούν να έχουν αυτές οι... «τακτικές» αναμετρήσεις; Μπορούν να οδηγήσουν σε εμπόλεμη σύγκρουση Ουάσιγκτον - Άγκυρα; Όχι. Μπορούν να οδηγήσουν σε διάφορες τιμωρίες κατά της Τουρκίας, οικονομικής και στρατιωτικής φύσεως, με φόρμουλες και συνταγές διαφόρων εμπάργκο; Ναι. Αυτή η εξέλιξη είναι δυνατή. Όμως θα είναι περιστασιακή και βραχυπρόθεσμη και παραπλανητική στρατηγική…

      Όλα τα πιο πάνω ερωτήματα και απαντήσεις του ΟΧΙ και του ΝΑΙ έχουν, ίσως, μόνο ακαδημαϊκής σημασίας αναλύσεις και εκτιμήσεις. Αυτό που έχει ΠΡΑΚΤΙΚΗ αξία είναι ότι ο Ερντογάν παίζει μέχρι τώρα παιχνίδι και προς Ουάσιγκτον και Μόσχα, χωρίς να εισπράττει αρνητικές συνέπειες. Μπορεί να συνεχίσει και να αναβαθμίσει αυτήν τη δίπτυχη πολιτική της Τουρκίας; Θα διαχειρισθεί επιτυχώς περαιτέρω τα πολιτικοστρατιωτικά δεδομένα της περιοχής; Έχει δυνατότητες πανίσχυρης διαχείρισης;

Η πρώτη τουρκική δυνατότης είναι να πει στον Πούτιν: «Άκουσε, χρειάζομαι λίγο χρόνο να βελτιώσω πλασματικά τις σχέσεις μου με τους Αμερικάνους. Να πάρω τα αεροσκάφη. Να μείνω η ισχυρή δύναμη στο ΝΑΤΟ. Να επιτύχω διευθέτηση στο Κουρδικό. Να πάρω στο Αιγαίο και Κύπρο όσα θέλω και μετά θα έλθω κοντά σου. Όταν πάρω τα πιο πάνω, τότε η φιλία μας θα γίνει πιο γνήσια, πιο ουσιαστική και πιο αντιαμερικανική».

Η δεύτερη δυνατότης του είναι να πει στου Αμερικάνους: «Αφήστε με να παίζω με τον Πούτιν. Είναι η Τουρκία οριστικά και αναλλοίωτα στο ΝΑΤΟ και στην αμερικανοτουρκική φιλία. Βοηθήστε με στο Κουρδικό, στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο και να είστε βέβαιοι ότι θα ακυρώσω την παραγγελία των S400. Είμαι μαζί σας. Θα συνεχίσω να είμαι πιστός Σύμμαχός σας. Αφήστε με να χρησιμοποιήσω τη συνεργασία μου με τον Πούτιν στη Συρία για να εξασφαλίσω εκεί τις διεκδικήσεις μου. Μετά θα είμαι κοντά σας. Ουδεμία αμφιβολία πρέπει να έχετε. Οι σκηνοθετημένες αντιπαραθέσεις μπορούν γόνιμα και με αμοιβαίο όφελος να συνεχισθούν».

     Αυτό το τουρκικό διπλωματικά τεχνούργημα μπορεί να το κατασκευάσει η Τουρκία. Δεν έχει δισταγμούς στην επιστράτευσή του. Και δεν έχει αμφιβολίες ότι τελικά η Ρωσία δεν πρόκειται να τη βλάψει. Και η Ουάσιγκτον δεν πρόκειται να την εγκαταλείψει, αφού είναι ισχυρή δύναμη στο ΝΑΤΟ. Και αφού Γεωστρατηγικά είναι μοναδικής σημασίας Σύμμαχος στην Κεντρική Ασία, στη Μέση Ανατολή και γενικότερα στην Ανατολική Μεσόγειο.

     Η Κύπρος δεν πρέπει (με την πείρα που έχει) να ζει με μύθους, ότι κάποιοι θα εμποδίσουν (και δη οι Αμερικάνοι) τη νέα Εισβολή της Τουρκίας στη Θαλάσσια Κύπρο και όχι μόνο… Πρέπει οι Συμμαχίες, που ορθώς κτίζει η Κύπρος, να γίνουν Συμμαχίες Αμοιβαίας Αρωγής. Αμυντικής Στρατιωτικής Στήριξης. Να υπογραφούν Συμφωνίες Αμοιβαίας Αρωγής σε περίπτωση νέας τουρκικής επίθεσης κατά της Κύπρου. Μόνο έτσι θα μπορούσε ρεαλιστικά να κριθεί ότι θα ΑΠΟΤΡΑΠΕΙ η τουρκική επιθετικότης και θα αμβλυνθεί η επεκτατική βουλιμία της...

17 March 2019

Πολιτικά Καραγκιοζιλίκια

Ο Υπουργός Οικονομικών ήταν και είναι δημιούργημα πολιτικό και Υπουργικό Εργαλείο και του Αβέρωφ και του Αναστασιάδη. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τον διόρισε διαχειριστή των οικονομικών θεμάτων του τόπου. Η ανάδειξη ευθυνών του Υπουργού, είναι πολιτική ευθύνη του Προέδρου που τον διόρισε. Αυτός τον διόρισε, αυτός τον χρησιμοποίησε, αυτός τον συντήρησε και αυτός τον προστατεύει. Δεν είναι ο Υπουργός που χρειάζεται την «εμπιστοσύνη και εκτίμηση» του Αβέρωφ. Είναι ο Αναστασιάδης που τη χρειάζεται!..  Αλλά ο ίδιος ο κ. Αναστασιάδης δεν υπολογίζει ύπαρξη είτε Αβέρωφ είτε Γεωργιάδη, αν και όταν δεν παίζουν όπως τους διατάσσει.

Όλα όσα συνέβαιναν και συμβαίνουν στην οικονομική (και όχι μόνο) καταστροφή του τόπου, οφείλονται σε διαχειρίσεις, αποφάσεις και διαταγές του κ. Αναστασιάδη. Οι εξυπνάδες για εμπιστοσύνες δεν πείθουν ούτε τετράποδα. Η ιστορία είναι απλή. Η «ομάδα» αλληλοϋποστηρίζεται, αλληλοπροστατεύεται και αλληλοδιασώζεται. Η «ομάδα» λειτουργεί με αλληλοϋποστήριξη. Το πρόβλημα του Κυπριακού Ελληνισμού είναι ότι οι ηγέτες του είναι φτηνών πολιτικών προδιαγραφών. Είναι και ευτελών ευαισθησιών σε σοβαρά ηθικά διλήμματα… Συνεπώς αλληλοϋποστηρίζεται η αποτυχία και η φθορά…

Η Εξουσία και η καρέκλα έχουν δημιουργήσει αδίστακτους χαρακτήρες καρεκλοκένταυρων. Ουδείς απολογείται, ούτε τιμωρείται. Ουδείς παραιτείται. Ουδείς αισθάνεται την ανάγκη να πει mea culpa. Όλοι είναι ωραίοι, άψογοι, επιτυχημένοι, αναγκαίοι. Μοναδικοί και αναντικατάστατοι. Και ο Πρόεδρος που τους διορίζει, όταν δεν τους εξευτελίζει σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες του και όταν δεν τους δοξάζει δημοσίως για τις επιτυχίες τους, τους… προστατεύει. Γιατί; Γιατί προφανώς και αυτοί προστατεύουν τον Πρόεδρο. Γιατί αυτοί ξέρουν και σιωπούν και πώς και ποιες σκοπιμότητες, συμφέροντα κ.λπ υπηρετεί ο Πρόεδρος όταν αποφασίζει…

Ας αφήσουν, λοιπόν, όχι μόνο τις εξυπνάδες. Ας αφήσουν, κυρίως, τους θεατρινισμούς και τα πολιτικά Καραγκιοζιλίκια. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «λύνει» όλα τα προβλήματα. Είναι Κυβέρνηση ενός ανδρός! Και οι άνθρωποί του (κοντά του ή απέναντί του) είναι πειθήνια όργανα. Είναι γλοιώδεις υπηρέτες των επιθυμιών του και των ανευθυνοϋπεύθυνων αποφάσεών του. Αφέθησαν οι Τράπεζες να καταστραφούν και οι καταθέτες να χρεοκοπήσουν. Το τραπεζικό σύστημα κατέρρευσε σε ερείπια. Οι ηγέτες, όμως, η Κυβέρνηση, ο Πρόεδρος είχαν «πετυχημένη» οικονομική πολιτική.

Η Κύπρος τούρκεψε η μισή και απειλείται η τουρκοποίηση της υπόλοιπης, αλλά οι παλαιοί και νυν ηγέτες, οι προηγούμενοι και ο νυν Πρόεδρος είναι υπερήφανοι για επιτεύγματά τους! Για όσο χρόνο ο Λαός θα κοιμάται και δεν θα αντιδρά αποτελεσματικά, θα υποτάσσεται με απάθεια και υποταγή στις ολέθριες αποφάσεις των Κυβερνητών του, οι συμφορές του θα επιδεινώνονται…

   

10 March 2019

Οι Αλγεσίδωροι

 Όταν κανείς αποφασίζει να μπει στην πολιτική, πρέπει να έχει συνείδηση των κανόνων της. Είναι αυτοί οι κανόνες σκληροί. Κάποτε απάνθρωποι. Συχνά προαγωγοί διαφθοράς και φθοράς Ψυχής, Πνευμάτων και Σωμάτων. Ο πολιτικός ανταγωνισμός, η πολιτική πορεία προς την επιβίωση και την επιβολή, οδηγούν σε αήθειες, κακοήθειες, μικρότητες και βαναυσότητες. Οι χαρακτήρες των πολιτικών με τον χρόνο μεταλλάσσονται. Γίνονται πιο κυνικοί, πιο αδίστακτοι, πιο εκδικητικοί, πιο εξουσιαστικοί, πιο άπληστοι. Η απληστία είναι μητέρα όλων των κακών…

     Η επιδίωξη της πολιτικής εξουσίας και η κατάληψή της προϋποθέτει θυσία αρχών, αξιών και κανόνων ήθους. Και ευγενούς άμιλλας και συμπεριφοράς. Η κατάληψη της εξουσίας στο τέλος της είναι ίση με καταστροφή και της υγείας και της ψυχοπνευματικής ομαλότητας του Πολιτικού Ηγέτη. Ο φιλόσοφος Σπινόζα χαρακτήρισε το «αγαθόν» της δόξας και της εξουσίας ως ολέθριο. Φέρνει μόνο καταστροφή στον λάτρη της. Όπως ακριβώς η λατρεία του Πλούτου και η Απληστία στο κυνήγημά της, φέρνει μόνιμο άγχος, ανικανοποίητη ζωή και τελικά δυστυχία.

     Η επιδίωξη της Πολιτικής Εξουσίας όπως και η επιδίωξη της Οικονομικής Εξουσίας επιτυγχάνονται μόνο με πάθος. Αυτό το πάθος είναι τόσο δυνατό, όσο το ερωτικό πάθος. Με την καρέκλα της Εξουσίας το ερωτικό πάθος είναι απερίγραπτο, όπως ακριβώς και το πάθος της αύξησης του Πλούτου στην ανταγωνιστική του αρρωστημένη μανία. Αυτό το πάθος φέρνει μόνο δυστυχία, όχι μόνο στον εξουσιαστή ηγέτη και ενσαρκωτή του, αλλά και στους Λαούς. Οι Λαοί είναι θύματα αυτού του πάθους. Ένα πάθος που δεν αρνείται να πατήσει και επί των… πτωμάτων των ανταγωνιστών του. Αυτό το πάθος φέρνει δυστυχία, πόνο και βάσανα. Γι’ αυτό και οι φορείς του ονομάζονται και Αλγεσίδωροι.

     Τα βάσανα και οι πόνοι του Κυπριακού Ελληνισμού δεν προξενήθηκαν από τρίτους. Οι τρίτοι απλώς προστάτευαν τα συμφέροντά τους. Οι καταστροφές στον τόπο αυτό ήλθαν από αποφάσεις των πολιτικών ηγετών του. Ήταν οι ηγέτες του χαμηλά δυσανάλογοι προς την εποχή και τις αξιώσεις της. Αντί να υπηρετήσουν και να λύσουν τα προβλήματα του Λαού, «έλυαν» τα προσωπικά και τα ατομιστικά τους συμφέροντα. Ικανοποιούσαν τις μικροφιλοδοξίες του. Αντί να λύσουν τα Εθνικά (και όχι μόνο) προβλήματα  του Λαού, τα διεύρυναν και τα συσσώρευαν και τα περιέπλεκαν. Και τα έφερναν σε χώρους ασφυξίας και σε διαστάσεις τραγωδίας.

     Η ανεπάρκεια των ηγετών, η πτωχή γνώση και επίγνωσή τους, η ανυπαρξία υποδομής σε πείρα και αξιότητα, ήταν η μια αιτία τής κατ’ επανάληψιν καταστροφής που έφεραν. Η άλλη ήταν  η σταδιακή παραγνώριση και απαξίωση του Λαού. Έφερε την καταστροφή των δυνατοτήτων αυτού του Λαού να αντιδρά έγκαιρα, ορθά και αποτελεσματικά. Ο Λαός κατέστη εξ αντικειμένου καλός αγωγός και συνεργός στις ηγετικές ανεπάρκειες και μικροπολιτικές και εφαρμοσμένες συμπεριφορές. Ο Μακιαβέλι είχε χαρακτηριστικά αποτυπώσει τη σκληρή πραγματικότητα. Ο λαός είναι αντανάκλαση των ηγετών του και αντιστρόφως… Είναι λιοντάρι ο Λαός, λιοντάρι θα είναι και ο ηγέτης του, αλεπού ο Λαός, αλεπού και ο ηγέτης του, πρόβατο ο Λαός, πρόβατο και ο ηγέτης του…

     Ο Κυπριακός Ελληνισμός, μετά από 60 χρόνια συμφορών, ούτε δρα, ούτε αντιδρά για αποτροπή των νέων συμφορών του, οι οποίες είναι όχι απλώς ορατές, αλλά ψηλαφητές. Και οι πολιτικοί του ηγέτες, οι εκλεκτοί, οι εψηφισμένοι, οι επιλεγμένοι εξουσιαστές του; Αυτοί συνεχίζουν τη λεηλασία της Λαϊκής παθητικότητας. Εντείνουν την εκμετάλλευση της λαϊκής βολικής καλοπιστίας και αδιαφορίας. Έρχονται, όμως, νέα δεινά, με πράξεις και παραλείψεις των ηγετών του. Και ο Λαός υπνώττει και αναπαύεται στις αυταπάτες της ενδημικής νεοκαλοζωίας του. Θέλει να του προσφέρουν, αλλά αυτό που ο ίδιος πρέπει να εξασφαλίζει αγωνιζόμενος…

     Όσοι Έλληνες της Κύπρου είναι ηλικίας κάτω των 50-55, δεν κατανοούν τι έγινε σ’ αυτόν τον δύσμοιρο τόπο. Δεν έχουν διάθεση να δουν τι μπορεί να γίνει. Και οι άλλοι, όσοι έζησαν τις προηγούμενες συμφορές, είτε λησμόνησαν τις συνέπειές τους, είτε υμνούν τους Αλγεσίδωρους που τις προκάλεσαν ή δεν απέτρεψαν. Αναλίσκονται στον πλασματικό κόσμο της καθημερινότητάς τους και της σχόλης τους. Η Κύπρος έτσι δεν σώζεται. Συνεχίζει τη νέα καταστροφική της πορεία.

03 March 2019

Το… χαμένο «Πρακτικό»

Λησμονήθηκε ότι η Κύπρος υπέστη Τουρκική Εισβολή. Λησμονείται ότι η Κύπρος τελεί υπό Τουρκική Στρατιωτική Κατοχή από το 1974. Λησμονείται ότι η Τουρκία θέλει όλη την Κύπρο. Απαξιώνεται ότι η Τουρκία λέγει πως δεν υφίσταται Κυπριακό Κράτος. «Εξέλιπε», λέγει, «από το 1963…». Και αφού Κράτος δεν υπάρχει, δεν μπορεί να υπάρχει Οικονομική Ζώνη ανύπαρκτου Κράτους, λέγει η Τουρκία. Και δεν αντιδρά η Κύπρος.

 

Με παραλυτική φοβία, λησμονείται ότι η Τουρκία καθορίζει, επεκτείνει και προστατεύει,  Στρατιωτικά, τη «Γαλάζια Πατρίδα». Μια θαλάσσια τουρκική περιοχή 450 χιλιάδων χιλιομέτρων! Και αυτά δεν είναι πλέον φραστικές απειλές ή εκβιασμοί. Είναι ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ Στρατηγική. Δεν είναι επιθυμία, δεν είναι πρόθεση. Είναι απόφαση που υλοποιείται με Σχέδια και πρακτική υλοποίησή τους.

Ενώ, λοιπόν, η Τουρκία προχωρεί στην εφαρμογή της Αυτοκρατορικής αυτής Στρατηγικής, η ελληνική πλευρά ψάχνει να βρει χαμένα «πρακτικά»… Συνομιλιών. Είναι καταγέλαστη αλλά και ταυτοχρόνως τραγική η αμηχανία της πλευράς μας. Προσπαθεί, δήθεν, να ξαναρχίσουν Συνομιλίες. Και να τις χειρισθεί τη φορά αυτή συνετά και με σοφία, ώστε (λέγουν οι διάφοροι ηγέτες) αν αποτύχουν, να φταίουν οι Τούρκοι. Αυτή η επαναλαμβανόμενη αυταπάτη ερεθίζει, δεν φοβίζει τον Τούρκο. Προκαλεί, δεν αποτρέπει την τουρκική κατακτητική βουλιμία.

Τι έπρεπε να πράττει η ηγεσία μας; Έπρεπε, μετά από 45 χρόνια πείρας, να σοβαρευτεί. Να λυτρωθεί από τις πλάνες και τους ευσεβοποθισμούς της. Από τις αυταπάτες και τις βολικές τυποποιημένες πολιτικές ασυναρτησίες. Δεν είναι πολιτική ασυναρτησία να υποστηρίζεται ότι οι όποιες νέες Συνομιλίες θα αναγκάσουν την Τουρκία να υποχωρήσει, ώστε να βρεθεί λύση λειτουργική και βιώσιμη; Δεν είναι πολιτικός παραλογισμός και ανεπίτρεπτος ρομαντισμός να πιστεύει, να ελπίζει, να προσδοκά η ελληνική πλευρά ότι, όταν και πάλιν αποτύχουν οι Συνομιλίες (εκτός κι αν παραδοθούμε ολοκληρωτικά), θα καταδικασθεί, δήθεν, η Τουρκία για αδιαλλαξία;

Η Τουρκία δεν παρουσιάζει απλώς άκαμπτη αδιαλλαξία στη διεκδίκηση των «δικαιωμάτων» της. Διεκδικεί ανυποχώρητα και τις παλαιές εδαφικές αξιώσεις της και τις τελευταίες θαλάσσιες αρπαγές της. Η Τουρκία συμπεριφέρεται ως η Κυρίαρχη Γεωστρατηγική Δύναμη της Μέσης Ανατολής, της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων. Αυτήν την Τουρκία θα υποχρεώσει η Κύπρος σε υποχώρηση με επανάληψη των 45 χρόνων τυποποιημένων Συνομιλιών; Αυτήν την Τουρκία, της «Γαλάζιας Πατρίδας», του Αεροπλανοφόρου της, των ρωσικών πυραύλων και των αμερικανικών αεροπλάνων;

Με ποια πρόσθετη ΔΥΝΑΜΗ θα προσέλθει σε νέες Συνομιλίες η δύσμοιρη Κύπρος; Έχει δυναμώσει Οικονομικά, Διπλωματικά και Στρατιωτικά σε βαθμό που η Τουρκία να αισθάνεται ότι έχει απέναντί της Αντίπαλον Δέος; Κάτι διαφορετικό από το παρελθόν; Υπάρχει οποιοδήποτε νέο δεδομένο, πέραν του… χαμένου «πρακτικού»(!), το οποίο να ενισχύει την ελληνική πλευρά ώστε να έχει αμυδρή υποψία ότι θα επιβάλει στην Τουρκία το Διεθνές Δίκαιο;

Εδώ και 45 χρόνια «ΧΑΘΗΚΑΝ» τα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, με τις πολιτικές εξυπνάδες των ηγετών μας. Με την εξευμενιστική νοοτροπία που εξαγριεύει την τουρκική επεκτατικότητα. Για ποιο «πρακτικό», για ποιον «Γκουτέρες» και για ποιους «όρους αναφοράς» μιλούν οι πολιτικοί; Όλα αυτά, αν δεν είναι εξαπατήσεις του Λαού, είναι ανίατες αυταπάτες των ηγετών. Αντί να ενημερώσουν τον Λαό, κωμικοτραγικά, για το χαμένο «Πρακτικό», ας του πουν τι θα κάμουν στις νέες Συνομιλίες. Με ποιου Λαού εξουσιοδότηση και με ποιο Διεθνές Δίκαιο θα υπαγορεύσουν υποχώρηση στις τουρκικές θέσεις;  Όλα τα άλλα είναι αναμασημένες παραπλανήσεις ενός καταπατημένου και ενός καταστρεφόμενου Ελληνισμού. Ενός Ελληνισμού που χάνεται μαζί με το «χαμένο Πρακτικό»…

24 February 2019

Η Εισβολή του «Μπαρμπαρός»

Η λύση του Κυπριακού ούτε βρέθηκε ούτε θα βρεθεί, έστω και αν συνεχισθούν Συνομιλίες για άλλα 45 χρόνια. Θα λυθεί από την τουρκική κατακτητική βουλιμία, αν η δική μας πλευρά συνεχίσει να ζει σε αυταπάτες. Και θα ζει σε αυταπάτες, αν συνεχίσει να κρίνει ότι κάποιες νέες Συνομιλίες (με όρους ή χωρίς «όρους αναφοράς…») θα φέρουν λύση στο Κυπριακό. Λύση στο Κυπριακό θα έλθει είτε όταν η Τουρκία θα ικανοποιηθεί σε όλες τις αξιώσεις της (οι οποίες συνεχώς θα διευρύνονται) είτε όταν η ελληνική πλευρά αποκτήσει πειστική Δύναμη αποτροπής και ανατροπής των τουρκικών θέσεων, σχεδίων και προθέσεων.

     Λέγεται και πάλιν στον Λαό ότι ο νέος κύκλος Συνομιλιών θα φέρει λύση. Διάλυση θα φέρει, αν φέρει κάτι… Αναβαθμισμένα τουρκικά αιτήματα θα φέρει. Νέα τετελεσμένα της τουρκικής επεκτατικής πολιτικής θα φέρει. Λύση, δεν θα φέρει. Και, στην πλέον απίθανη προοπτική υπογραφής Συμφωνίας για Λύση, Λύση δεν θα έλθει. Άλλο Συμφωνία, άλλο Λύση. Συμφωνίες έγιναν στη Ζυρίχη το 1959. Λύση του Κυπριακού δεν ήλθε. Διάλυση της Κύπρου ήλθε.

     Η ανευθυνότης, με την οποία η κατά καιρούς πολιτική ηγεσία της Κύπρου διαχειρίστηκε τη μοίρα αυτού του Λαού, δημιούργησε μια ολέθρια νοοτροπία. Τη νοοτροπία ΑΝΟΧΗΣ και ΑΠΟΔΟΧΗΣ των τετελεσμένων. Τετελεσμένων μοιραίων, τα οποία η ίδια είτε δημιούργησε είτε αποδέχτηκε. Οι ΑΔΙΕΞΟΔΕΣ Συνομιλίες κατήντησαν, έτσι, θεσμός ζωής. Θεσμός που βόλευε  ανιστόρητους Ελληνοκύπριους ηγέτες, στην καρέκλα της Εξουσίας. Τρόπος ανέμελης καθημερινής ζωής με συσσώρευση δεινών. Όχι τρόπος λύσεως του Κυπριακού, όπως ενέπαιζαν τον Λαό...

     Όλα αυτά συνέβησαν και θα συνεχίσουν να συμβαίνουν, ενώ η Κύπρος θα απειλείται με καθολικό εκτουρκισμό. Για όσο χρόνο η ΔΥΝΑΜΗ και ο ετσιθελισμός της Τουρκίας θα υπαγορεύουν τους όρους των Συνομιλιών, θα οικοδομείται η Πολιτειακή Υποδομή Διάλυσης της Κύπρου… Μετά από 45 χρόνια πικρής πείρας ΑΠΟΤΥΧΙΩΝ, και πάλιν οι ηγέτες μας λέγουν ότι θέλουν λύση μέσω νέων Συνομιλιών για Διζωνική Δικοινοτική Διάλυση. Γνωρίζουν (έστω τώρα) τι λύση θέλουν; Γνωρίζουν και πώς θα την επιδιώξουν; Γνωρίζουν πώς θα την επιτύχουν; Μετά από 45 χρόνια Συνομιλιών, πελαγοδρομούν και κενολογούν βυθισμένοι σε ανταγωνιστικούς διακομματικούς ρητορισμούς. Δεν γνωρίζουν ούτε τι θέλουν ούτε τι μπορούν να πράξουν.

     Η τουρκική ΔΥΝΑΜΗ και η ενδημική παρανόησή της (από την Ελληνική ΑΔΥΝΑΜΗ πλευρά) είναι η μισή αιτία των 45 χρόνων αδιεξόδων. Η άλλη μισή είναι η ανεπάρκεια της ηγεσίας μας… Νέες Συνομιλίες με την περισσότερο ΔΥΝΑΤΗ Τουρκία σημαίνουν χειρότερα αδιέξοδα και νέα τετελεσμένα υπέρ της. Δεν σημαίνουν λύση, όπως την ελπίζει, την εύχεται, τη φαντασιώνεται Πολιτικά και Πολιτειακά η σερνόμενη ελληνική πλευρά. Συνομιλίες πρέπει να υπάρξουν αν και όταν παρασκηνιακά και διπλωματικά βρεθεί και συγκεκριμενοποιηθεί η λειτουργική (όπως λέγει ο Αναστασιάδης), και «κανονική» (όπως λέγει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών), λύση…

     Το «Μπαρμπαρός» είναι εδώ. Εισέβαλε και κατέλαβε την Οικονομική Ζώνη της Κύπρου! Μας προαναγγέλλει ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας ότι δεν θα δεχθεί οικονομικά τετελεσμένα εις βάρος της «Γαλάζιας Πατρίδος» του! Τα διαβάζει και τα ερμηνεύει και τα αξιολογεί όλα αυτά η κυπριακή πολιτική ηγεσία; Αν ΝΑΙ, τι είδους Συνομιλίες και με ποιο στόχο θα τις επαναλάβει; Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει και την ευθύνη και τον λόγο για τις συγκεκριμένες απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά του Λαού… Οι πολιτικοί εναγκαλισμοί και «συμφωνίες» του, με τον αδύναμο και δραματικά άπειρο και αλλοπρόσαλλο Τσίπρα, δεν είναι τρόπος πολιτικής ανόρθωσης. Είναι τρόπος περαιτέρω υποταγής. Και νέων δεινών… Δεν είναι νέα, ελπιδοφόρα Κατεύθυνση. Δεν είναι νέα Στρατηγική και νέος Στόχος, όπως ευαγγελίζεται με ψοφοδεϊσμό ο Αναστασιάδης. Είναι περαιτέρω κατακρήμνιση του Κυπριακού Ελληνισμού…

17 February 2019

SigmaLive App

Κατεβάστε την εφαρμογή στο κινητό σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

AppStore App LinkGoogle PlayStore App Link

Ακολουθήστε μας

Παρακολουθήστε τις εξελίξεις μέσω των social media του SigmaLive


Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter και μείνετε πάντα ενήμεροι!

Εγγραφή στο Newsletter