Κάτω από τον τίτλο «Έρχονται φάρμακα και προστατευτικές στολές στην ΤΔΒΚ από την νότια Κύπρο», η Kıbrıs (12.04.20) γράφει ότι η λεγόμενη «προεδρία» του αποσχιστικού καθεστώτος στα κατεχόμενα ανακοίνωσε ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, κατά την διάρκεια της συνομιλίας οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τον διάλογο και επαναβεβαίωσαν την σημασία της λειτουργίας της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής Υγείας, σύμφωνα με την ενημέρωση του Γραφείου Τύπου & Πληροφοριών.
Το δημοσίευμα αναφέρεται και στην δήλωση που εξεδόθη από την Προεδρία της Δημοκρατίας για αποστολή φαρμάκων και προστατευτικών στολών στα κατεχόμενα.
Τατάρ: Δεν θα υπάρξει κούρεμα καταθέσεων, δεν είναι σωστό βήμα η μεταφορά φαρμάκων από τον «νότο»
Η Diyalog (13.04.20) γράφει ότι σε αποκλειστικές δηλώσεις στην εφημερίδα ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» Ερσίν Τατάρ είπε ότι διαπράττουν αδίκημα όσοι προβαίνουν σε διάφορα δημοσιεύματα για τις καταθέσεις στα κατεχόμενα και πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει η πρακτική που αφορά τους μισθούς κατά τους μήνες Απρίλιο και Μάιο.
Απαντώντας σε σχετικές φήμες, ο Τατάρ είπε ότι δεν έχουν πρόθεση να προβούν σε κούρεμα των καταθέσεων στις τράπεζες και σημείωσε ότι ακόμα και αναφορά σε κάτι τέτοιο συνιστά αδίκημα. «Κάποιοι τα κέρδισαν στο εξωτερικό και τα έφεραν, κάποιοι εργάστηκαν πολύ και τα κέρδισαν και κάποιοι τα βρήκαν από τους γονείς τους», ανέφερε για τις καταθέσεις στις τράπεζες και υποστήριξε ότι «αυτή η συζήτηση είναι συνταγματικό αδίκημα».
Είπε ότι δεν πρόκειται να δοθεί ίσος μισθός σε όλους και ανέφερε: «Υπάρχει ένα πακέτο που ανακοινώσαμε μέχρι τα τέλη Μαΐου και δεν υπάρχει πρόβλημα. Μπορεί να υπάρξει εσωτερικός δανεισμός, μπορεί να υπάρξουν και άλλες πηγές. Επιπλέον διεξάγουμε επαφές με την Τουρκία».
Ερωτηθείς αν θα ανοίξουν μερικοί χώροι εργασίας κατά την προσεχή εβδομάδα, ο Τατάρ έκανε λόγο για τις 17 Απριλίου και πρόσθεσε ότι ο «υπουργός οικονομικών» συζητά με κάποιες οργανώσεις το πώς μπορούν να ανοίξουν κάποιοι χώροι εργασίας. «Λέμε πρώτα η υγεία, όμως θα κάνουμε και βήματα για να προχωρήσει η οικονομία», επεσήμανε.
Κληθείς να σχολιάσει την αντίδραση του λεγόμενου «υπουργού υγείας» Αλί Πιλλί σε δήλωση της επικεφαλής του συντονιστικού συμβουλίου της «πρωθυπουργίας» για τον Covid-19, Σιμπέλ Σιμπέρ ότι πρέπει να γίνουν 15,000 τεστ, ο Τατάρ είπε ότι το συμβούλιο πρέπει να υποβάλλει στην «κυβέρνηση» τις αποφάσεις που λαμβάνει και η «κυβέρνηση» θα τις συζητά και θα κάνει αυτό που πρέπει. Πρόσθεσε και το εξής: «Η οδηγία μου είναι να αυξηθεί ο αριθμός των τεστ. Έστω και αν βγουν θετικά τα γρήγορα τεστ, χρειάζονται PCR τεστ. Γι’ αυτό πρέπει να αυξήσουμε την δυνατότητά μας για PCR τεστ. Και τα άτομα που θα κάνουν αυτά τα τεστ πρέπει να είναι ικανά. Χρειάζονται περισσότερες ομάδες και σιγά-σιγά τις αυξάνουμε».
Σχολιάζοντας την επικοινωνία του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για μεταφορά φαρμάκων από τις ελεύθερες περιοχές στα κατεχόμενα, ο Τατάρ υποστήριξε ότι «αυτό το βήμα δεν είναι ορθό». Ανέφερε ότι κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε ο ίδιος και ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Κουτρέτ Όζερσαϊ με τον Ακιντζί, ο τελευταίος δεν τους ανέφερε ότι θα υπέβαλλε τέτοιο αίτημα προς την ελληνοκυπριακή πλευρά. Υποστήριξε και τα εξής:
«Έπρεπε να είχαμε ενημέρωση πάνω σε αυτό το θέμα, διότι το υπουργείο υγείας δίδει τις άδειες. Αναμέναμε να ερωτηθούμε, να ενημερωθούμε. Το θέμα έχει και πολιτική πτυχή όσο και ανθρωπιστική. Ο πρόεδρος της δημοκρατίας δεν έπρεπε να το κάνει μόνος του αυτό, έπρεπε να το κάνει μαζί με την κυβέρνηση. Μέχρι σήμερα φέρνουμε τα φάρμακά μας πάντα με την συμβολή της Τουρκίας. Αν υπήρχε ανάγκη, θα έρχονταν από την Τουρκία. Δεν ήταν σωστή αυτή η υπόθεση».
Οι έποικοι επικρίνουν τον Ακιντζί επειδή δέχθηκε βοήθεια από τους Ελληνοκύπριους
Η Kıbrıs (13.04.20), σύμφωνα με την μετάφραση του Γραφείου Τύπου & Πληροφοριών, γράφει ότι το Κόμμα της Αναγέννησης (YDP) των εποίκων επέκρινε τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για το γεγονός ότι αποδέχθηκε βοήθεια από την «νότια Κύπρο», όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού.
Σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Τουράν Μπουγιούκγιλμαζ χαρακτήρισε «προσβλητικό» το γεγονός ότι κάτω από το όνομα «βοήθεια» εξασφαλίζεται από την «νότια Κύπρο» ένα φάρμακο συνολικής αξίας 5,000 ευρώ που «υπάρχει άφθονο» και υποστήριξε ότι Ακιντζί «δεν μπορεί να ενεργεί μόνος του αγνοώντας την κυβέρνηση».
Τατάρ: Παραγγέλθηκαν 50 αναπνευστήρες, δεν θα δοθεί ίσος μισθός σε όλους
Η Kıbrıs (13.04.20) γράφει ότι ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι η παράνομη αποσχιστική «κυβέρνηση» ετοίμασε και έθεσε σε εφαρμογή ένα τρίμηνο πακέτο μέτρων σε σχέση με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και έχει σχέδια έναντι κάθε είδους εξέλιξης. Μιλώντας στο παράνομο πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΚ, ο Τατάρ είπε ότι δεν υπάρχει και δεν πρόκειται να υπάρξει περίπτωση να δοθεί ίσος μισθός σε όλους ή να δοθούν 2,000 τουρκικές λίρες.
Αναφερόμενος στις συζητήσεις για άρση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας και σταδιακό άνοιγμα όλων των τομέων της οικονομίας, ο Τατάρ επεσήμανε ότι πρώτα είναι η υγεία και ύστερα η οικονομία και πρόσθεσε: «Δεν βιαζόμαστε καθόλου. Όποια μέρα είναι κατάλληλη, τότε θα γίνουν τα απαραίτητα ανοίγματα. Θα αξιολογήσουμε το θέμα στο υπουργικό μας συμβούλιο ακούγοντας τον κόσμο, ακούγοντας τις απόψεις όλων των επιτροπών μας, των τομέων μας, των ειδικών μας».
Ο Τατάρ είπε επίσης ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία των προσφορών για αγορά 50 αναπνευστήρων κόστους 6 εκατομμυρίων 400 χιλιάδων ΤΛ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. «Εντός της επόμενης βδομάδας αναμένεται να γίνει η παράδοση των μηχανημάτων», ανέφερε.
Σημειώνοντας ότι η Τουρκία έστειλε στα κατεχόμενα πολύ και ζωτικής σημασίας υλικό για αντιμετώπιση των αναγκών στον τομέα της υγείας, ο Τατάρ πρόσθεσε: «Ας μην ανησυχεί κανείς, ας μην προβαίνει κανείς σε λάθος σχόλια. Είμαστε βέβαιοι ότι η Τουρκία θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να ξεπεραστούν και οι άλλες μας ανάγκες».
Απαντώντας σε επικρίσεις για ύπαρξη διαφόρων κέντρων αποφάσεων στην διαχείριση της κρίσης στα κατεχόμενα, ο Τατάρ είπε ότι δεν υπάρχουν πολλά κέντρα και πρόσθεσε: «Ο τόπος των αποφάσεων είναι η κυβέρνηση. Το δικό μου υπουργικό συμβούλιο είναι αυτό που λαμβάνει τις αποφάσεις. Η πρωθυπουργία είναι αυτή που τις εφαρμόζει, οι αρμόδιοι υπουργοί οι συνάδελφοί μου, οι γραφειοκράτες τους. Μπορεί να υπάρχουν διαφορές απόψεων κάποτε ανάμεσα στους φίλους που εργάζονται εδώ. Είναι φυσιολογικό. Δεν πρέπει να το μεγαλοποιούμε αυτό. Δεν είναι σωστό να ασκείται αντιπολίτευση για χάρη της αντιπολίτευσης».
Αναμένονται 40 αναπνευστήρες από την ΕΕ και 5,000 PCR τεστ, λέει ο συμπρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής Υγείας
Η Yeni Düzen (13.04.20) γράφει ότι ο συμπρόεδρος της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής Υγείας, Δρ. Τζενκ Σοϊντάν δήλωσε στην εφημερίδα ότι εντός μερικών εβδομάδων αναμένουν στα κατεχόμενα 40 αναπνευστήρες από την ΕΕ μέσω της UNDP και 5,000 PCR τεστ. Υπενθύμισε ότι η ΕΕ ενέκρινε βοήθεια ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα και επεσήμανε ότι μόνο μικρό κομμάτι αυτής της βοήθειας παρέλαβαν.
Σημειώνοντας ότι βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τον Ελληνοκύπριο συμπρόεδρο της Επιτροπής, ο Δρ. Σοϊντάν επεσήμανε ότι η συνεργασία σε τέτοιες περιόδους είναι σημαντική τόσο από ανθρωπιστικής άποψης όσο και από την άποψη της αλληλεγγύης. Αναφέροντας ότι η χλωροκίνη που χρησιμοποιείται στην Γαλλία για θεραπεία του κορωνοϊού παράγεται και σε δύο εργοστάσια στις ελεύθερες περιοχές, ο Δρ. Σοϊντάν είπε ότι δεν πρέπει να μεγαλοποιείται το θέμα και πρέπει να προσεγγίζεται με καλή θέληση μια τέτοια συνεργασία. «Είχαμε ζητήσει πολλά υλικά και μας ελέχθη ότι αυτό το φάρμακο θα μας δοθεί δωρεάν επειδή παράγεται στον νότο. Αν το χρειαστούμε μια μέρα, θα το χρησιμοποιήσουμε», πρόσθεσε.
Υπενθυμίζοντας ότι Τουρκοκύπριοι φοιτητές που ήρθαν από την Βρετανία μέσω Λάρνακας περνούν την περίοδο της απομόνωσής τους στα κατεχόμενα, ο Δρ. Σοϊντάν είπε ότι απόψε θα έρθει άλλος ένας Τουρκοκύπριος φοιτητής από την Ρουμανία μέσω Λάρνακας και θα περάσει στα κατεχόμενα από τον Άγιο Δομέτιο.
Ανέφερε επίσης ότι τα φάρμακα για έναν μικρό καρκινοπαθή παραλήφθηκαν από τις ελεύθερες περιοχές την περασμένη βδομάδα και άρχισε η θεραπεία του παιδιού αυτού.
Έντονη διαφωνία Πιλλί-Σιμπέλ για την διενέργεια εργαστηριακών αναλύσεων στα κατεχόμενα
Η Yeni Bakış ( 11.04.20) γράφει ότι υπήρξε έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στον «υπουργό υγείας» Αλί Πιλλί και την επικεφαλής του συμβουλίου συντονισμού για τον ιό Covid-19 Δρ Σιμπέλ Σιμπέρ μετά τις δηλώσεις της τελευταίας ότι χρειάζεται να γίνουν 15,000 τεστ ανάμεσα στους κατοίκους στα κατεχόμενα για να καλυφθεί μεγαλύτερο εύρος ανίχνευσης του ιού.
Ο Πιλλί αντέδρασε έντονα στις δηλώσεις της Σιμπέλ λέγοντας πως όλοι έγιναν πλέον αρμόδιοι και μιλάνε χωρίς να σκέφτονται τον κόσμο. Ο Πιλλί δήλωσε πως δεν είναι δυνατό να γίνουν αυτές οι αναλύσεις τόσο για πρακτικούς λόγους αλλά κυρίως επειδή δεν έχουν τόσα πολλά τεστ στην διάθεση τους.
Είπε επίσης πως έγιναν διαγνωστικά τεστ που κάλυψαν ολόκληρες περιοχές. Πρόσθεσε ότι συλλέγουν πολλές πληροφορίες και εφαρμόζουν πολλές καινοτόμες ιδέες μετά από συζήτηση και ανταλλαγή ιδεών και όλα όσα γίνονται δεν αποτελούν μόνο δικές τους αποφάσεις.
Κατέληξε λέγοντας πως λαμβάνουν υπόψη όχι μόνο τις επιπτώσεις που έχει στην υγεία η πανδημία αλλά και τις κοινωνικές και οικονομικές τις επιπτώσεις.
Στήριξη στην αλληλεγγύη των δύο κοινοτήτων σε θέματα υγείας από το YKP
Η Kıbrıs (13.04.20) γράφει ότι ο γενικός γραμματέας του Κόμματος Νέα Κύπρος (YKP) Μουράτ Κανατλί εξέφρασε στήριξη στις ενέργειες αλληλεγγύης ανάμεσα στις δύο κοινότητες στον τομέα της υγείας.
Σε γραπτή του δήλωση, ο Κανατλί σημείωσε ότι «αυτό για το οποίο γίνεται λόγος είναι η ζωή μας, ας μην θέσουμε την ζωή μας σε κίνδυνο με εθνικιστικές υστερίες […]».
Ο Κανατλί αναφέρει ότι το κόμμα του θεωρεί σημαντικό αλλά καθυστερημένο το βήμα των ηγετών των δύο κοινοτήτων για παροχή κάποιου υλικού και εκφράζει την άποψη ότι πρέπει να συνεχίσουν τέτοια βήματα.
Ακιντζί: «Απίστευτη η συσσώρευση τόσου μίσους και έχθρας»
Η Afrika (13.04.20) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι η επιδημία του κορωνοϊού είναι ένας κοινός εχθρός που απειλεί ολόκληρη την ανθρωπότητα, η οποία πρέπει να αγωνιστεί μαζί κατά της πανδημίας. Σε γραπτή δήλωση με την οποία απαντά στους επικριτές του για το γεγονός ότι αποδέχθηκε ιατρική βοήθεια από την Κυπριακή Δημοκρατία, ο Ακιντζί επισημαίνει ότι «σε αυτό τον αγώνα δεν πρέπει να υπάρχει κανένας διαχωρισμός, όχι μόνο διαχωρισμός μεταξύ Τούρκων και Ελλήνων και Χριστιανών και Μουσουλμάνων».
Σημειώνοντας ότι η ανάγκη για τα φάρμακα διαπιστώθηκε από τους Τουρκοκύπριους που είναι μέλη της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής Υγείας που είναι ταυτόχρονα και γιατροί, ο Ακιντζί πρόσθεσε: «Πραγματικά δεν ξέρω τι να πω για κάποια σχόλια που έγιναν μετά από την δήλωσή μου ότι θα μας αποσταλούν 2,000 φάρμακα που παράγονται στην νότια Κύπρο. Είναι απίστευτο πόσο μίσος και έχθρα μπορούν να συσσωρεύσουν κάποια άτομα ακόμα και σε τέτοιους καιρούς».