Ο ηγέτης των Συντηρητικών (CDU), Φρίντριχ Μερτς, κέρδισε τις γερμανικές εκλογές και είναι έτοιμος να αναλάβει την ηγεσία της μεγαλύτερης οικονομίας της ΕΕ. Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης μεταξύ του συνασπισμού CDU/CSU και άλλων κομμάτων αναμένεται να διαρκέσουν εβδομάδες.

Διαβάστε επίσης: Η AfD πρώτο κόμμα στα ανατολικά κρατίδια – Οι μετακινήσεις των ψηφοφόρων

Η πολιτική κατεύθυνση της Γερμανίας υπό τον Μερτς θα διαφέρει από εκείνη του σοσιαλδημημοκράτη Όλαφ Σολτς και ενδεχομένως και από την εποχή της Άνγκελα Μέρκελ. Στις εκλογές, το CDU/CSU κέρδισε 28,5%, ενώ το AfD ακολούθησε με 20,8%.

Ο Μερτς έχει ήδη δείξει μια πιο συντηρητική προσέγγιση, όπως η αποτυχημένη προσπάθειά του να περάσει αυστηρότερα μεταναστευτικά μέτρα με τη στήριξη του AfD. Επιπλέον, αναμένεται να επανεξετάσει την πολιτική για την πυρηνική ενέργεια, να υιοθετήσει σκληρότερη στάση απέναντι στην Κίνα και να ενισχύσει τον γαλλογερμανικό άξονα για την ευρωπαϊκή οικονομία. Η ηγεσία του θα μπορούσε να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στη Γερμανία και την ΕΕ.

Ακολουθεί ανάλυση του Politico για την προσέγγιση Μερτς σε βασικούς τομείς διακυβέρνησης:

Άμυνα

Ο Μερτς προειδοποίησε ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τον εαυτό της χωρίς τις ΗΠΑ, υπονοώντας ότι η Γερμανία μπορεί να ζητήσει πυρηνική προστασία από τη Βρετανία και τη Γαλλία. Επίσης, δεσμεύεται να ενισχύσει τη γερμανική αμυντική βιομηχανία και να εγκρίνει την αποστολή πυραύλων Taurus στην Ουκρανία.

Ενέργεια

Η πολιτική του CDU στηρίζει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά είναι πιο θετική προς την πυρηνική ενέργεια, σε αντίθεση με τον Σολτς. Ο Μερτς θέλει επίσης να καταργήσει τον νόμο για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων.

Κλίμα

Θα δοθεί προτεραιότητα στην οικονομική ανάπτυξη έναντι των κλιματικών πολιτικών, με πιθανή υποχώρηση από τους πράσινους στόχους της ΕΕ.

Βιωσιμότητα

Ο Μερτς θέλει να καθυστερήσει κανόνες εταιρικής βιωσιμότητας, ενώ η Γερμανία αναμένεται να υποστηρίξει την απλοποίηση της πράσινης νομοθεσίας της ΕΕ.

Μεταφορές

Η οικονομική κρίση πλήττει την αυτοκινητοβιομηχανία. Ο Μερτς θέλει λιγότερη γραφειοκρατία αλλά θα είναι πιο αυστηρός απέναντι στην Κίνα.

Εμπόριο

Επιδιώκει να ενισχύσει το γερμανογαλλικό άξονα για εμπορικές συμφωνίες και να μειώσει την εξάρτηση από την Κίνα.

Γεωργία

Θα εστιάσει στην υποστήριξη των αγροτών και στην επανεισαγωγή φοροαπαλλαγών για το αγροτικό ντίζελ.

Κεντρική Τραπεζική

Αντίθετος στην τροποποίηση του δημοσιονομικού «φρένου χρέους», ενώ η οικονομία της Γερμανίας αναμένεται να συρρικνωθεί το 2025.

Οικονομικές Υπηρεσίες

Η Γερμανία ενδέχεται να υποστηρίξει κοινό δανεισμό της ΕΕ για στρατιωτικές δαπάνες.

Ανταγωνισμός

Ο Μερτς στηρίζει την απελευθέρωση της αγοράς και την ενίσχυση γερμανικών βιομηχανικών «πρωταθλητών».

Τεχνολογία

Θέλει να αυξήσει τις επενδύσεις στην καινοτομία, να μειώσει τη γραφειοκρατία και να δημιουργήσει αυτόνομο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής.

Κυβερνοασφάλεια

Θα ακολουθήσει πιο σκληρή πολιτική απέναντι σε κινεζικές τεχνολογικές εταιρείες και θα χαλαρώσει τους κανονισμούς προστασίας δεδομένων.

Υγεία

Θα καταργήσει τη μερική αποποινικοποίηση της κάνναβης, ενώ σχεδιάζει κίνητρα για την ψηφιοποίηση των ιατρικών αρχείων.