Οι Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Ρίτα Αντωνοπούλου και Οδυσσέας Ιωάννου στην Κύπρο για μία μέρα
Η συναυλία αγκαλιάστηκε με ενθουσιώδη σχόλια και κριτικές από κοινό και δημοσιογράφους και, όπως είναι φυσικό, συνεχίζει τη διαδρομή της για τρίτο χρόνο, ξεπερνώντας τις 260 παραστάσεις


Μετά τις sold out παραστάσεις στο Δημοτικό Θέατρο Λατσιών τον χειμώνα, η παράσταση «Εννέα και πέντε», που αγαπήθηκε όσο λίγες τα τελευταία χρόνια, επιστρέφει για τελευταία φορά στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Λακατάμειας την Τρίτη 30 Μαΐου. Τρία χρόνια στην Αθήνα, μια μαγική βραδιά στο κατάμεστο Ηρώδειο τον περασμένο Αύγουστο και μια μεγάλη περιοδεία τον χειμώνα σε Ελλάδα και Κύπρο, έδωσαν την ευκαιρία σε 100.000 θεατές να την απολαύσουν μέσα από 260 παραστάσεις.

Αγκαλιάστηκε με ενθουσιώδη σχόλια και κριτικές από κοινό και δημοσιογράφους και, όπως είναι φυσικό, συνεχίζει τη διαδρομή της για τρίτο χρόνο. Αυτό το καλοκαίρι, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, η Ρίτα Αντωνοπούλου και ο Οδυσσέας Ιωάννου, πάντα κάτω από τη σκηνοθετική ματιά του Παντελή Βούλγαρη, ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους και συνεχίζουν το ταξίδι σε επιλεγμένους σταθμούς σε Ελλάδα και Κύπρο.

Ένα τρένο που αργεί, μία μπάντα μουσικών και ένας παραγωγός ραδιοφώνου περιμένουν στον σταθμό, όπου συναντιούνται μελωδίες, σκέψεις, εικόνες, συναισθήματα, προσδοκίες και διαψεύσεις των τελευταίων σαράντα χρόνων. Το ελληνικό τραγούδι τέμνει τη συλλογική μας μνήμη και τους προσωπικούς δρόμους.

Οι συντελεστές
Επί σκηνής θα βρεθούν οι Βασίλης Παπακωνσταντίνου και Ρίτα Αντωνοπούλου στο τραγούδι, και ο Οδυσσέας Ιωάννου στην αφήγηση. Μαζί τους στο πιάνο θα βρίσκονται οι Ανδρέας Αποστόλου και Γιώργος Θεοδωρόπουλος, στα ντραμς-κρουστά ο Στέφανος Δημητρίου, στο ηλεκτρικό Μπάσο ο Βαγγέλης Πατεράκης, στο βιολί-τραγούδι η Μαίρη Μπρόζη, ενώ στις κιθάρες-πνευστά ο Γιάννης Αυγέρης.

Τη σκηνοθεσία της παράστασης ανέλαβε ο Παντελής Βούλγαρης, ενώ τα κείμενα υπογράφει ο Οδυσσέας Ιωάννου. Η μουσική ενορχήστρωση ανήκει στον Ανδρέα Αποστόλου, η ηχοληψία στον Αλέξανδρο Μπίτο και οι φωτογραφίες στον Γιάννη Μαργετουσάκη.

Είπαν για την παράσταση
Για την παράσταση μίλησαν αρκετοί καταξιωμένοι Έλληνες καλλιτέχνες και δημιουργοί. Μεταξύ άλλων, για την παράσταση είπαν:

*«Πήγα στο θέατρο Διάνα. Εκεί που εμφανίζεται ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Χρήστος Θηβαίος και ο Οδυσσέας Ιωάννου, σκηνοθετημένοι από τον Παντελή Βούλγαρη. Έλιωσα!!! Συγκινήθηκα!!! Απόλαυσα!!! Ναι, υπάρχει ομορφιά, καλαισθησία, ήθος, αγνότητα, θάρρος, λόγος, ακόμη σήμερα. Σας το συστήνω. Μέσα στο 'τίποτα' της πολιτικής φασαρίας που ζούμε, είναι ένα βάλσαμο. Τους ευχαριστώ από καρδιάς» (Χάρις Αλεξίου).

*«Mια από τις καλύτερες παραστάσεις που έχω δει στη ζωή μου και σίγουρα η καλύτερη των τελευταίων χρόνων» (Θάνος Μικρούτσικος).

*«Είδα τη μουσική παράσταση ‘9:05’ με τον Βασίλη, τον Χρήστο στα καλύτερά τους και τον Οδυσσέα, με λόγια καθαρό νερό, τους ωραίους και δεμένους μουσικούς και την καταλυτική σκηνοθετική παρέμβαση του Παντελή Βούλγαρη! Ήταν όλα άρτια καλλιτεχνικά, αισθητικά και ηθικά! Είναι παρήγορο στα δύσκολα να περισσεύει διάθεση, αγάπη, χιούμορ, μνήμη και αλήθεια. Μακάρι όλοι οι χώροι στην πόλη να γέμιζαν με τέτοιες παραστάσεις και τέτοιες προθέσεις. Μπράβο τους, μου γλύκαναν την ψυχή!» (Γιώργος Νταλάρας).

*«Παρακολούθησα την παράσταση ‘Εννέα και πέντε’ σε σκηνοθεσία του Παντελή Βούλγαρη, στο θέατρο Διάνα. Με πρωταγωνιστές τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, τον Χρήστο Θηβαίο και τον Οδυσσέα Ιωάννου που έχει γράψει και τα κείμενα. Ειλικρινά συγκλονίστηκα. Γέλιο, συγκίνηση, χαρά και προβληματισμός, εναλλάσσονται με εξαιρετικό τρόπο, με οδηγό τα σπουδαία κείμενα του Ιωάννου, αλλά και φυσικά τα τραγούδια, ερμηνευμένα από τον, για άλλη μια φορά, απίστευτο Βασίλη Παπακωνσταντίνου, τον αγαπημένο Χρήστο Θηβαίο και τους καταπληκτικούς μουσικούς. Σας παροτρύνω ανεπιφύλακτα να τη δείτε...» (Γιάννης Κότσιρας).

*«Αν θες να κάνεις ένα δώρο στον εαυτό σου, να πας να δεις το 'εννέα και πέντε' στο θέατρο Διάνα. Επειγόντως. Δεν θα σου περιγράψω κάτι παραπάνω, παραμόνο ότι έφυγα γεμάτος ελπίδα, ευτυχισμένος και συγκινημένος» (Θέμης Καραμουρατίδης).

Άλλες κριτικές
Εκτενή αφιερώματα για την παράσταση υπήρξαν και στα ΜΜΕ. Μεταξύ άλλων, γράφτηκαν τα εξής:
*«Μία μουσικοθεατρική παράσταση που με πραγματικό όχημα τη συγκίνηση αφηγείται το ταξίδι μας στη ζωή, το όνειρο, την προσμονή, την ελπίδα, με όπλο την ποίηση των τραγουδιών μας. Μια πραγματική και ουσιώδης ανθολογία, ένα απόσταγμα τέχνης των στιγμών που ζήσαμε και ζούμε»» (Γιώργος Χαρωνίτης, Αθηνόραμα).

*«O Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Χρήστος Θηβαίος και ο Οδυσσέας Ιωάννου και ο Παντελής Βούλγαρης, εξιστορούν μέσα από όμορφα τραγούδια και μεστό λόγο την ιστορία της νεότερης Ελλάδας, σκαλίζοντας τη μνήμη και προκαλώντας το συναίσθημα. Μια ολόκληρη εποχή ξετυλίγεται σε τρεις ώρες» (Χρυσούλα Παπαϊωάννου - Το ποντίκι).

*«Μια κοινωνική ψυχανάλυση από τέσσερεις άντρες. Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Χρήστος Θηβαίος και ο Παντελής Βούλγαρης πατούν στο κείμενο του Οδυσσέα Ιωάννου και κοιτούν κατάματα τον καθρέφτη. Οι επιλογές τους και οι ιδεολογικές τοποθετήσεις τους μέσα από ένα γράμμα. Γιου προς τον πατέρα. Η σύγχρονη ιστορία - βιωματικά, όπως δεν διδάσκεται στα σχολεία. Από τον Μάη του ΄68 και τη διχοτόμηση της Κύπρου μέχρι του Ανδρέα την Αλλαγή κι ύστερα. Μια πορεία ψυχής και λογικής, σκέψης και συναισθήματος, κυρίως συγκίνησης και μέθεξης, μέσα από ελληνικά τραγούδια-μνημεία» (Λίνα Παπαδάκη, Protagon).

*«Αυτό που, αναμφίβολα, εντυπωσιάζει στην παράσταση αυτή είναι τα κείμενά της. Κείμενα που έχει γράψει ο Οδυσσέας Ιωάννου και τα παρουσιάζει ο ίδιος σαν αφηγητής επί σκηνής. Κείμενα που εμπεριέχουν ιστορία, σχόλιο, συναίσθημα, χιούμορ, σαρκασμό, κυνισμό και ρομαντισμό ταυτόχρονα. Κείμενα που περιδιαβαίνουν τις εποχές της ελληνικής κοινωνίας και του τραγουδιού της, από τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα» (Γιώργος Μυζάλης-Protagon).

*«Οι αλήθειες των στίχων, ο λόγος των τραγουδιών που ακολουθούν, το πάθος και οι αισθαντικές ερμηνείες των δύο καλλιτεχνών -δεν θα τα αποκαλύψουμε όλα- κερδίζουν το θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα του κοινού, που δείχνει να αντιδρά ανάλογα, όταν υπάρχει ήθος και ποιότητα» (Ερριέττα Μπελέκου, Culturenow).

*«Η αφήγηση του Οδυσσέα Ιωάννου τέμνεται από τις χαρισματικές φωνές του Βασίλη Παπακωνσταντίνου και του Χρήστου Θηβαίου, μέσα από το πρίσμα χαρακτηριστικών τραγουδιών των τελευταίων δεκαετιών, προσφέροντας στους θεατές ένα τρίωρο, στο οποίο μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη σκέψη τους υπέρ της ανθρωπότητας. Η σκηνοθεσία του Παντελή Βούλγαρη έβαλε τη βάση σ' αυτήν την όμορφη ιδέα και πήρε απ' τον καθένα επί σκηνής ό,τι μπορούσε να δώσει, συνδέοντάς τα όλα σ' ένα νήμα που η άκρη του έφτανε στο κοινό». (Χρύσα Φωτοπούλου, Onlytheater).

*«Η σκέψη 'τι στο καλό θέλουν δύο μεγάλοι στο σανίδι, την ώρα που γεμίζουν στάδια και μουσικές σκηνές', λογική και επόμενη. Η απάντηση δόθηκε 2,5 ώρες μετά. Ρίσκαραν με κόστος προσωπικό και παρουσίασαν μια παράσταση που συνιστά βαθιά πολιτική πράξη. Με τον επαναστατικό παλμό των τραγουδιών τους εμφύσησαν μέσα μας το αίσθημα της αλληλεγγύης, έφεραν τούμπα συναισθήματα, εποχές και καταστάσεις. Κατέδειξαν τους φταίχτες του σήμερα και τους έβγαλαν επιδεικτικά τη γλώσσα. Άνοιξαν δρόμους και έκαναν το πρώτο βήμα. Δίπλα τους έξι αφοσιωμένοι μουσικοί. Και τα τραγούδια να μπαίνουν σαν Θεία Κοινωνία στα στόματά μας» (Φανή Πλατσατούρα, Provocateur).

*«Η αλληλεγγύη, το εμείς κι όχι το εγώ, είναι αυτά που αναδεικνύονται μέσα από μια νοσταλγική ατμόσφαιρά που ταξιδεύει τους θεατές στο καλό ελληνικό τραγούδι από το χθες, στο σήμερα, δημιουργώντας ένα κύμα μελωδιών και λέξεων, που από τη σκηνή φτάνουν στην καρδιά και τη σκέψη κάθε θεατή... Συμπερασματικά, εστιάζοντας τόσο στην ίδια την παράσταση, μέσα από τις ενδιαφέρουσες συζητήσεις με τους ξεχωριστούς αυτούς δημιουργούς, όσο και στα ερεθίσματα που αυτή γεννά στις ψυχές και στο μυαλό μας, αυτό το οποίο μπορεί κανείς να πει είναι ότι αξίζει να τη δει. Το στοίχημα όπως φαίνεται έχει κερδηθεί. Κι αυτό βρίσκεται πίσω από το εμείς, πίσω από το καλό ελληνικό τραγούδι, ιδωμένο μέσα από μια διαφορετική, μαγευτική σκοπιά, που διαπερνά το παρελθόν μας και φθάνει στο σήμερα» (Δώρα Χαραλαμποπούλου, Hitandrun).

Άλλες πληροφορίες
Η παράσταση θα παρουσιαστεί στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Λακατάμειας την Τρίτη 30 Μαΐου, στις 9.30 μ.μ. Οι τιμές των εισιτηρίων έχουν καθοριστεί για την Πλατεία-Α ζώνη στα 25 ευρώ και για την Πλατεία-Β ζώνη στα 20 ευρώ. Εισιτήρια προπωλούνται σε όλα τα So Easy Store, όπως επίσης στο Musical Paradise, Περίπτερο Time Out, Πάφος, Περίπτερο In and Out, Παραλίμνι και ηλεκτρονικά στο http://www.soldoutticketbox.com/el/hom. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανατρέξουν στους εξής συνδέσμους: www.straymusic.gr, www.vasilisp.com, www.theatrotzenikarezi.com, www.facebook.com/PapakonstantinouV, www.facebook.com/rita.antonopoulou, www.facebook.com/Οδυσσέας-Ιωάννου.