Ισότιμα δικαιώματα με τους Κύπριους και λοιπούς Ευρωπαίους εργαζομένους θα πρέπει να απολαμβάνουν οι μετανάστες εργάτες στην Κύπρο, τονίζει το Συμβούλιο της Ευρώπης σε έκθεσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, οι χαμηλά αμειβόμενοι εργάτες είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στην εκμετάλλευση και την εμπορία ανθρώπων.

Περισσότεροι από 20.000 οικιακοί βοηθοί εργάζονται στην ελεύθερη Κύπρο με πληθυσμό 930.000 κατοίκων. Σύμφωνα με την έκθεση της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων (GRETA), που υπάγεται στο Συμβούλιο της Ευρώπης, οι μετανάστες προέρχονται κυρίως από τις Φιλιππίνες, τη Σρι Λάνκα, το Νεπάλ και το Βιετνάμ.

Η αμοιβή τους είναι κατά πολύ χαμηλότερη από τον νόμιμο κατώτατο μισθό που ισχύει για άλλους εργαζομένους, γεγονός που, όπως τονίζεται, «τους καθιστά ευάλωτους στην εκμετάλλευση και στην εμπορία». Η GRETA βασίστηκε και σε ευρήματα της Επίτροπου Διοικήσεως της Κύπρου (Οmbudsman) από το 2020, σύμφωνα με τα οποία ο μέσος ωρομίσθιος μισθός οικιακής βοηθού μπορεί να φτάνει μόλις τα 1,29 ευρώ. Πολλοί εργάζονται κατά μέσο όρο 58 ώρες την εβδομάδα, ξεπερνώντας κατά πολύ τις 42 ώρες που προβλέπονται από τα συμβόλαιά τους.

Βάσει της κυπριακής νομοθεσίας, ο μικτός μηνιαίος μισθός για οικιακούς βοηθούς καθορίζεται στα 460 ευρώ, από τα οποία μπορεί να αφαιρεθεί έως και το 25% για φαγητό και διαμονή. Αντιθέτως, ο κατώτατος μισθός για άλλες κατηγορίες εργαζομένων ξεκινά από τα 1.000 ευρώ.

«Η GRETA καλεί τις κυπριακές αρχές να λάβουν μέτρα ώστε οι μετανάστες εργάτες να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα και την ίδια προστασία, συμπεριλαμβανομένου του κατώτατου μισθού, όπως και οι Κύπριοι και Ευρωπαίοι εργαζόμενοι», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Παρά τις προόδους στο νομοθετικό πλαίσιο, το Συμβούλιο της Ευρώπης σημειώνει πως απαιτείται μεγαλύτερη ενεργητικότητα στον εντοπισμό θυμάτων εκμετάλλευσης, στην πρόσβαση σε νομική υποστήριξη και στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας για τους μετανάστες συνολικά.