Η ενίσχυση της συνεργασίας Κύπρου – Ελλάδας στο μεταναστευτικό και η διαμόρφωση κοινών θέσεων εντός της ΕΕ βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Υφυπουργού Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας της Κύπρου, Νικόλα Ιωαννίδη, με τον Έλληνα Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Μάκη Βορίδη, την Δευτέρα στην Αθήνα. Οι δύο αξιωματούχοι αντάλλαξαν απόψεις ενόψει της υπουργικής συνάντησης των MED5, ενώ συζήτησαν την εφαρμογή των αποφάσεων επιστροφών και τον νέο Κανονισμό της ΕΕ, αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του Υφυπουργείου Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η συνάντηση έλαβε χώρα σε ιδιαίτερα θερμό και παραγωγικό κλίμα, επιβεβαιώνοντας τη στρατηγική σημασία της διαχρονικά στενής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας στους τομείς της μεταναστευτικής πολιτικής, καθώς και σε ευρύτερα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι δύο αξιωματούχοι αντάλλαξαν απόψεις για τις τελευταίες εξελίξεις στο ευρωπαϊκό πολιτικό πλαίσιο, με φόντο και την επικείμενη υπουργική συνάντηση των MED5 (Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία, Ισπανία, Μάλτα) που θα πραγματοποιηθεί στη Νάπολη στις 11 και 12 Απριλίου 2025. Συζητήθηκαν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν Κυπριακή Δημοκρατία και Ελλάδα, καθώς αμφότερες οι χώρες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή διαχείρισης των παράτυπων μεταναστευτικών ροών.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας στο πλαίσιο του σχηματισμού των MED5, με στόχο την ενιαία έκφραση κοινών θέσεων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Παράλληλα, τονίστηκε η σημασία της αποτελεσματικής εφαρμογής των αποφάσεων επιστροφών για όσους δεν πληρούν τα κριτήρια διεθνούς προστασίας. Στο πλαίσιο αυτό, συμφωνήθηκε η ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα στις δύο πλευρές σχετικά με το περιεχόμενο του νέου Κανονισμού για τις Επιστροφές, ο οποίος έχει κατατεθεί πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Υφυπουργός υπογράμμισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει προσηλωμένη στην ανάγκη για επίδειξη αλληλεγγύης εντός ΕΕ, για ενίσχυση της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και για την εξεύρεση κοινών και αποτελεσματικών λύσεων στα ζητήματα που άπτονται του προσφυγικού/μεταναστευτικού, αναφέρεται.

Πηγή: ΚΥΠΕ