ΤΡΙΤΗ ΓΝΩΜΗ

Είναι πλέον οριστικό ότι οδεύουμε από τη μεθεπόμενη περίοδο σε πρωτάθλημα 12 ομάδων.
Έτσι, ένα ερώτημα που τέθηκε ξανά, έχοντας κατά νουν το παίζω και ξεπαίζω προ διετίας, δεν υφίσταται πλέον.

Τι σημαίνει αυτή η εξέλιξη;
Θεωρώ δικαίωση, κατ' αρχάς, για τους πλείστους που διαφωνήσαν με το εγχείρημα της αύξησης των ομάδων μεσούσης της περιόδου, με όλα όσα ακολούθησαν να είναι νωπά στη μνήμη των φιλάθλων.

Στο καθαρά αγωνιστικό μέρος θα υπάρξει περισσότερο ενδιαφέρον, ενώ θεωρώ ότι και στο οικονομικό κομμάτι θα επωφεληθούν όλοι όσοι αγωνίζονται στον μαραθώνιο, γιατί λογικά θα υπάρξει αναλογική αύξηση των εισιτηρίων.

Λογικά και ο ανταγωνισμός θα είναι περισσότερος, ενώ θα μειωθεί και ο αριθμός κόκκινων φακέλων, που αποτελεί πλέον μόνιμο καρκίνωμα για τον χώρο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Δεν ισχυρίστηκε ποτέ κανένας ότι ως διά μαγείας θα ελαχιστοποιηθούν ή και θα εξαλειφθούν οι κίνδυνοι αγώνων με έντονη δραστηριότητα στοιχήματος ή και απόδειξη ότι χειραγωγούνται, αλλά τουλάχιστον θα είναι πιο δύσκολο στην πράξη απ' ό,τι είναι με τα υφιστάμενα δεδομένα.

Την ίδια ώρα, θα δυσκολέψει η κατάσταση στη Β' κατηγορία, με την άνοδο μόλις δυο ομάδων στη νέα περίοδο, όμως, αν υλοποιηθεί η υπόσχεση γι' αναβάθμιση και στον χώρο αυτό, πιθανόν να υπάρξει περισσότερο ενδιαφέρον και περισσότερος ανταγωνισμός, και ταυτόχρονα οικονομική ένεση με την παρουσία αρκετών μνηστήρων για τη μάχη της ανόδου.

Θα χρειαστεί, όμως, να δοθεί επισήμως και κυρίως εμπράκτως η υπόσχεση από τους έχοντες το μαχαίρι και το κρέας, ότι θα ρίξουν μια ματιά και στους απαρτίζοντες την κατηγορία αυτή.

Διαφορετικά υπάρχει ορατός κίνδυνος, το υφιστάμενο χάσμα σε όλα τα επίπεδα να μεγαλώσει έτι περαιτέρω…
Και αυτό θα έχει επιπτώσεις και στη Β' κατηγορία αλλά και στις υπόλοιπες, όπου γενικά είναι πολύ χειρότερη η εικόνα και αγωνιστικά και οικονομικά.

Το τονίζω αυτό γιατί δεν πρέπει όλη η πίτα και όλο το βάρος των προσπαθειών να στραφεί προς τη βιτρίνα του χώρου, αλλά να δούμε και τι υπάρχει πίσω από αυτή.

Πάντως, η ανακοίνωση για την επιστροφή στις 12 ομάδες είναι ορθή και στο χρονικό σημείο που εκδόθηκε κι σε ό,τι αφορά το περιεχόμενό της.

Απομένει να δούμε στην πράξη τις αλλαγές σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανόμενης και της αλλαγής πλεύσης από τους ίδιους τους παράγοντες γενικά.

Διότι, αν απλά επιστρέψουμε στους 12, αλλά παραμένουμε σταθεροί στο πώς αντιμετωπίζουμε γενικά το άθλημα, θα κάνουμε ξανά μια μεγαλοπρεπή τρύπα στο νερό.

Κατά τα άλλα, αναμένουμε την επόμενη αγωνιστική και τις επόμενες για να μάθουμε τα σπουδαία για την τελική κατάταξη στο φινάλε της κανονικής περιόδου.

Απομένουν μπόλικα ερωτήματα, στα οποία απάντηση πιθανόν να πάρουμε στην τελευταία αγωνιστική.

Και βέβαια στη διαδικασία των μπαράζ αναμένουμε ντέρμπι παντού, στα πάνω αλλά και στα κάτω του πίνακα, και από την προημιτελική φάση του κυπέλλου μετρούμε πλέον αντίστροφα και γι' αυτόν τον σπουδαίο θεσμό, που ενδιαφέρει άπαντες για ευνόητους λόγους…