Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης δεν πρέπει να καθοδηγείται μόνο από τις δυνάμεις της αγοράς, προειδοποίησαν ειδικοί του ΟΗΕ την Πέμπτη, ζητώντας τη δημιουργία εργαλείων για παγκόσμια συνεργασία.

Ωστόσο, απέφυγαν να προτείνουν τη δημιουργία ενός ισχυρού παγκόσμιου κυβερνητικού οργάνου που θα επιβλέπει την ανάπτυξη και την εξέλιξη μιας τεχνολογίας, η εξάπλωση της οποίας έχει εγείρει φόβους για προκαταλήψεις, κακή χρήση και εξάρτηση.

Η ομάδα περίπου 40 ειδικών από τους τομείς της τεχνολογίας, του δικαίου και της προστασίας δεδομένων ιδρύθηκε από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, τον Οκτώβριο.

Η έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύτηκε μέρες πριν από την έναρξη μιας «Συνόδου Κορυφής του Μέλλοντος», εγείρει ανησυχία για την έλλειψη παγκόσμιας διακυβέρνησης της τεχνητής νοημοσύνης καθώς και για τον αποκλεισμό των αναπτυσσόμενων χωρών από τις συζητήσεις για το μέλλον της τεχνολογίας.

Από τα 193 μέλη του ΟΗΕ, μόνο επτά αποτελούν μέρος των επτά μεγάλων πρωτοβουλιών που συνδέονται με την τεχνητή νοημοσύνη, ενώ 118 απουσιάζουν εντελώς -- κυρίως έθνη του παγκόσμιου νότου.

«Υπάρχει, σήμερα, ένα έλλειμμα παγκόσμιας διακυβέρνησης όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη», η οποία από τη φύση της είναι διασυνοριακή, προειδοποιούν οι ειδικοί στην έκθεσή τους.

«Η τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να υπηρετεί την ανθρωπότητα δίκαια και με ασφάλεια», δήλωσε ο Γκουτέρες αυτή την εβδομάδα.

«Αν αφεθούν ανεξέλεγκτοι, οι κίνδυνοι που εγκυμονεί η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσαν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στη δημοκρατία, την ειρήνη και τη σταθερότητα», σημείωσε.

"Πολύ αργά"; 

----------

Στο πλαίσιο της έκκλησής του, οι ειδικοί κάλεσαν τα μέλη του ΟΗΕ να δημιουργήσουν μηχανισμούς για να προωθήσουν την παγκόσμια συνεργασία στο θέμα, καθώς και να αποτρέψουν την ακούσια διάδοση της τεχνητής νοημοσύνης.

«Η ανάπτυξη και η χρήση μιας τέτοιας τεχνολογίας δεν μπορεί να αφεθεί μόνο στις ιδιοτροπίες των αγορών», αναφέρει η έκθεση.

Η εν λόγω έκθεση ζητά καταρχάς τη δημιουργία μιας ομάδας επιστημονικών εμπειρογνωμόνων για την τεχνητή νοημοσύνη με πρότυπο το φόρουμ εμπειρογνωμόνων της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), οι εκθέσεις των οποίων είναι η τελευταία λέξη για το θέμα της κλιματικής αλλαγής.

Το πάνελ θα ενημερώσει τη διεθνή κοινότητα για τους αναδυόμενους κινδύνους, θα προσδιορίσει τις ερευνητικές ανάγκες καθώς και πώς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση της πείνας, της φτώχειας και της ανισότητας των φύλων, μεταξύ άλλων στόχων.

Αυτή η πρόταση περιλαμβάνεται στο προσχέδιο του Παγκόσμιου Ψηφιακού Συμφώνου, το οποίο είναι ακόμη υπό συζήτηση, το οποίο πρόκειται να εγκριθεί την Κυριακή στη «Σύνοδο Κορυφής του Μέλλοντος».

Η έκθεση υποστηρίζει τη δημιουργία δομής ενός χαλαρού «συντονισμού» εντός της γραμματείας του ΟΗΕ.

Ωστόσο, δεν διαθέτει ολοκληρωμένο σώμα διεθνούς διακυβέρνησης - όπως αυτό που επιδιώκει ο Γκουτέρες - βασισμένο στο μοντέλο της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τα πυρηνικά όπλα, του ΔΟΑΕ.

«Εάν οι κίνδυνοι της τεχνητής νοημοσύνης γίνουν πιο σοβαροί και πιο συγκεντρωμένοι, μπορεί να καταστεί απαραίτητο για τα κράτη μέλη να εξετάσουν το ενδεχόμενο ενός πιο ισχυρού διεθνούς ιδρύματος με εξουσίες παρακολούθησης, υποβολής εκθέσεων, επαλήθευσης και επιβολής», ανέφερε η έκθεση.

Οι συγγραφείς αναγνωρίζουν ότι λόγω της ταχύτητας της αλλαγής στην τεχνητή νοημοσύνη, θα ήταν άσκοπο να προσπαθήσουμε να συντάξουμε μια ολοκληρωμένη λίστα κινδύνων που παρουσιάζει η συνεχώς εξελισσόμενη τεχνολογία.

Ωστόσο, ξεχώρισαν τους κινδύνους της παραπληροφόρησης για τη δημοκρατία, τα όλο και πιο ρεαλιστικά deepfakes -- ιδιαίτερα τα πορνογραφικά, καθώς και την εξέλιξη των αυτόνομων όπλων και της χρήσης τεχνητής νοημοσύνης από εγκληματικές και τρομοκρατικές ομάδες.

«Δεδομένης της ταχύτητας, της αυτονομίας και της αδιαφάνειας των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, ωστόσο, η αναμονή για την εμφάνιση μιας απειλής μπορεί να σημαίνει ότι οποιαδήποτε απάντηση θα έρθει πολύ αργά», ανέφερε η έκθεση. «Οι συνεχείς επιστημονικές αξιολογήσεις και ο πολιτικός διάλογος θα διασφάλιζαν ότι ο κόσμος δεν θα εκπλαγεί», υπογράμμισε.

Διαβάστε επίσης: Instagram: Έρχονται οι «Εφηβικοί Λογαριασμοί» - Τι θα ισχύει

Πηγή: ΚΥΠΕ