Με στόχο την ενίσχυση της διαδικτυακής ασφάλειας για τους νεότερους χρήστες, το Instagram μόλις έκανε διαθέσιμη τη νέα λειτουργία των «Εφηβικών Λογαριασμών». Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί μέρος των συνεχιζόμενων προσπαθειών της Meta να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των εφήβων στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Οι νέοι «Εφηβικοί Λογαριασμοί» θα μεταφέρουν αυτόματα όλους τους χρήστες κάτω των 16 ετών σε ένα πιο ασφαλές και ελεγχόμενο περιβάλλον. Αυτοί οι λογαριασμοί διαθέτουν ρυθμίσεις απορρήτου που μπορούν να προσαρμοστούν μόνο με την έγκριση των γονέων. Αυτό σημαίνει ότι οι έφηβοι θα χρειάζονται την άδεια των γονέων τους για να αλλάξουν τις ρυθμίσεις απορρήτου, να δεχτούν νέους ακολούθους ή να λάβουν μηνύματα από άτομα που δεν ακολουθούν.

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά αυτών των λογαριασμών είναι τα ενισχυμένα εργαλεία γονικής εποπτείας. Οι γονείς θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να παρακολουθούν πιο στενά τη δραστηριότητα του παιδιού τους στο Instagram. Θα μπορούν να βλέπουν σε ποιους στέλνουν μηνύματα οι έφηβοί τους, αν και δεν θα μπορούν να διαβάζουν τις πραγματικές συνομιλίες. Επιπλέον, οι γονείς μπορούν να θέτουν ημερήσια χρονικά όρια και να προγραμματίζουν διαλείμματα για να διαχειρίζονται αποτελεσματικότερα τον χρόνο του παιδιού τους στην οθόνη.

Οι νέοι αυτοί λογαριασμοί διαθέτουν επίσης περιορισμούς περιεχομένου που έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύουν τους εφήβους από δυνητικά επιβλαβές υλικό. Οι προσβλητικές λέξεις και φράσεις θα φιλτράρονται αυτόματα από τα DMs και τα σχόλια. Επιπλέον, οι έφηβοι θα περιορίζονται από την προβολή ευαίσθητου περιεχομένου στη σελίδα Explore και στα Reels, όπως αναρτήσεις που προωθούν αισθητικές επεμβάσεις ή δείχνουν ανθρώπους να τσακώνονται.

Το Instagram εισήγαγε επίσης τη λειτουργία «Sleep Mode», η οποία θα κάνει σίγαση των ειδοποιήσεων μεταξύ 10 μ.μ. και 7 π.μ., ενθαρρύνοντας τους εφήβους να κάνουν ένα διάλειμμα από την εφαρμογή κατά τις νυχτερινές ώρες. Αυτή η λειτουργία θα ισχύει για όλους τους λογαριασμούς εφήβων, ανεξάρτητα από το αν οι γονείς έχουν θέσει τα δικά τους όρια.

Η απόφαση της Meta να εφαρμόσει αυτές τις αλλαγές έρχεται μετά από χρόνια έντονης κριτικής σχετικά με τους χειρισμούς της για την ασφάλεια των εφήβων. Η εταιρεία εργάζεται για τη συγκέντρωση νέων και υφιστάμενων εργαλείων σε ένα πιο τυποποιημένο πακέτο για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ασφαλείας που προτείνονται από τους νομοθέτες και τις ρυθμιστικές αρχές.

Πηγή: Unboxholics.gr