Ο Αττίλας μάς κήρυξε τον πόλεμο κι εσείς άδετε, αλληλοβρίζεστε και ανοητολογείτε
Σάββας Ιακωβίδης
27.05.2019
Ο Σάββας Ιακωβίδης είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή
Η ΕΕ θα επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία, όπως, π.χ., επέβαλε στη Ρωσία μετά την εισβολή και προσάρτηση της Κριμαίας, το 2014; Μάλλον θα τη χαϊδέψει, επειδή αυτό επιτάσσουν τα συμφέροντα μελών της. Μέχρι τότε, η πειρατική Τουρκία θα έχει οριστικοποιήσει τα τετελεσμένα
Ανέκαθεν η Τουρκία ακολουθεί έναντι της Ελλάδας και ειδικά της Κυπριακής Δημοκρατίας μια δοκιμασμένη και επιθετική μέθοδο: Πρώτα αμφισβητεί, ύστερα γκριζοποιεί, ακολούθως καλλιεργεί την εντύπωση ότι επιθυμεί να συζητήσει τις... διαφορές. Επειδή οι Τούρκοι γνωρίζουν τους ηγέτες μας, τις ανεπάρκειες, τις τουρκοφοβίες και τις ψευδαισθήσεις τους, προχωρούν στο επόμενο στάδιο: Απαιτούν αμέσως συνομιλίες, αλλά με τουρκικούς, πλέον, όρους, προδιαγραφές και αξιώσεις. Αυτό κάνουν στην περίπτωση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου.
Πριν από 20 μέρες, ο Αττίλας εισέβαλε ξανά διά του «Βάρβαρου», του «Πορθητή» και πολεμικών πλοίων, κατέκτησε και ακόμα κατέχει τμήμα της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παρά την πληθώρα δηλώσεων και ανακοινώσεων συμπαράστασης στη Λευκωσία, καταδίκης της τουρκικής πειρατείας και έκκλησης προς την Άγκυρα να τερματίσει την έκδηλη παρανομία και παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και της Συμφωνίας για το Δίκαιο της Θάλασσας, ο σουλτάνος αγνοεί τους πάντες. Γιατί; Διότι οι τουρκικές ενέργειες δεν έγιναν ενστικτωδώς, αλλά με σχεδιασμό εδώ και χρόνια. Ας προσεχθούν μερικά γεγονότα. Στις 19/10/2008, ο τότε αρχηγός ΓΕΝ της Τουρκίας, ναύαρχος Μετίν Ατάτς, είπε:
«Εκτιμώ ότι η Ανατολική Μεσόγειος θα καταστεί εστία προστριβών και συγκρούσεων, λόγω της πετρελαϊκής σπουδαιότητας που θα αποκτήσει προσεχώς. Εξαιτίας των πετρελαίων που διαθέτει, θα μετατραπεί σ’ έναν δεύτερο Αραβικό Κόλπο. Η Τουρκία πρέπει να επαγρυπνεί και να αντιδράσει». Πότε ανακαλύφθηκε φυσικό αέριο στο κοίτασμα «Αφροδίτη»; Το 2011, από την αμερικανο-ισραηλινών συμφερόντων εταιρεία, Noble Energy. Στις 16/11/2011, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Τανέρ Γιλντίζ, ανακοίνωσε συμφωνία για έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στα τουρκικά εδάφη και στη Μεσόγειο, μεταξύ της Τουρκίας και της ολλανδοβρετανικής εταιρείας, Shell.
Ενώ η Λευκωσία προώθησε ορθά και κατακύρωσε θαλασσοτεμάχια της ΑΟΖ μας σε ξένους πετρελαϊκούς κολοσσούς, η Τουρκία παράλληλα προχωρούσε στους δικούς της σχεδιασμούς. Έκτοτε, καθημερινά, η Τουρκία και οι εδώ εγκάθετοι του κατοχικού καθεστώτος επιμένουν όχι μόνο σε μερίδιο από τους υδρογονάνθρακες, αλλά και συμμετοχή στην εξόρυξή τους.
Στις 22/10/2018, ο κατοχικός ψευδο-«υπουργός», Κουντρέτ Οζερσάι, σε δηλώσεις του στη φιλοσουλτανική εφημερίδα «Σαμπάχ», ξεκαθάρισε: «Δεν θέλουμε μόνο μερίδιο από το φυσικό αέριο της Κύπρου, θέλουμε και να συμμετάσχουμε στη διαχείριση και εξόρυξή του». Και επανέλαβε όσα επίμονα η Τουρκία διακηρύσσει εδώ και χρόνια. Ότι δεν θα επιτρέψουν τη δημιουργία τετελεσμένων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στις 6/5/2019 και στις 9/5/2019, σε τέσσερις περιπτώσεις, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σε ομιλίες και δηλώσεις του, κατηγόρησε την Τουρκία ότι προέβη σε δεύτερη εισβολή στην Κυπριακή Δημοκρατία. Διά της εισβολής και κατοχής τμήματος της κυπριακής ΑΟΖ, η Τουρκία κήρυξε ξανά τον πόλεμο κατά της Κύπρου. Νοιάζεται κανείς; Προφανώς, κανείς! Ούτε ο Πρόεδρος, ούτε οι ηγέτες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ. Τους είδατε και τους ακούσατε σε ποιο κατάντημα έφτασαν, να επιτίθενται κατ’ αλλήλων, να αλληλοβρίζονται, να προβαίνουν σε χαρακτηρισμούς, να ανασύρουν εκατέρωθεν αθλιότητες και να ρίχνουν τόνους λάσπης.
Την περασμένη Πέμπτη, ο Κυβ. Εκπρόσωπος, απαντώντας για πολλοστή φορά στο ΑΚΕΛ και στον ΓΓ του κόμματος, ο οποίος κατάντησε ο Εκπρόσωπος του φίλου του, Τσαβούσογλου, και της κατοχικής Τουρκίας, απαρίθμησε δεκάδες έργα και επιτεύγματα, τα οποία η κυβέρνηση Αναστασιάδη πέτυχε μετά την πενταετία Χριστόφια. Ρωτήθηκε, εάν η διπλωματία κατάφερε να αλλάξει την κατάσταση στην ΑΟΖ. Απάντησε: «Η παραβίαση και η παρανομία της Τουρκίας, δυστυχώς συνεχίζεται».
Δυστυχώς… Η Λευκωσία θα αναμένει το Έκτακτο Συμβούλιο της ΕΕ στις 28 τρέχοντος και μετά το Συμβούλιο Υπουργών τον Ιούνιο. Η ΕΕ θα επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία, όπως, π.χ., επέβαλε στη Ρωσία μετά την εισβολή και προσάρτηση της Κριμαίας, το 2014; Μάλλον θα τη χαϊδέψει, επειδή αυτό επιτάσσουν τα συμφέροντα μελών της. Μέχρι τότε, η πειρατική Τουρκία θα έχει οριστικοποιήσει τα τετελεσμένα. Δεν έχει σημασία αν καταφέρει να τρυπήσει την κυπριακή ΑΟΖ. Ήδη την αμφισβήτησε, με τη συνεπικουρία της Βρετανίας. Ήδη την γκριζοποίησε. Ήδη τη διεκδικεί. Γιατί όχι, αφού τρεις υπουργοί του Τσίπρα, πρώην και νυν, της αναγνώρισαν «δικαιώματα»;
Η Αθήνα αφήνει να νοηθεί ότι δεν αποκλείει θερμό επεισόδιο από ατύχημα. Η Τουρκία οδηγεί τα πράγματα κατά την πάγια τακτική της, ελληνικής αντιστάσεως μη ούσης: Αφού κορυφωθεί η κρίση, θα εκδηλώσει την ετοιμότητά της για συνομιλίες, αλλά με τουρκικούς όρους. Θα επαναληφθεί το εξής σκηνικό:
Οι μεγάλοι δρώντες στο Κυπριακό, με προεξάρχουσα τη Βρετανία και τις πετρελαϊκές εταιρείες, θα επιπέσουν στην αδύναμη Λευκωσία για να προβεί σε νέες υποχωρήσεις. Δηλαδή, το Κυπριακό και οι υδρογονάνθρακες να πακετοποιηθούν, χωρίς να αποκλείονται το Αιγαίο και το Καστελόριζο. Ενώπιον μιας τουρκοφοβικής Αθήνας και μιας ανίσχυρης Λευκωσίας, οι οποίες διέλυσαν τις Ένοπλες Δυνάμεις τους, η σουλτανική Τουρκία έχει κυριολεκτικά αποθηριωθεί. Τσίπρας και Αναστασιάδης, γνωρίζουν πώς θα βγάλουν το κεφάλι τους από το στόμα της;