Το «Γλωσσάρι» και τα Ιδεολογικά Προγεφυρώματα του Αττίλα στις ελεύθερες περιοχές 1985 - 2018
Λάζαρος Μαύρος
24.06.2018
Ο Λάζαρος Μαύρος είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή και ραδιοφωνικός παραγωγός στο Ράδιο Πρώτο
Ε Χ Ε Ι ΠΟΛΛΗ… προϊστορία, δεκαετιών, η ιστορία με το περιβόητο «Γλωσσάρι». Η οποία, ως συντονισμένη και πληρωμένη επιχείρηση, έχει δεδηλωμένο στόχο να επιτύχει «Νέες Προσεγγίσεις & Νέους Τρόπους Σκέψης» στο Κυπριακό.
- ΩΣΤΕ, μέσα και από τις… νέες λέξεις, τους… νέους προσδιορισμούς, να καταπολεμήσει αφ’ ενός το απελευθερωτικό - αντικατοχικό ιδεώδες και να καλλιεργήσει τις ιδέες της συνθηκολόγησης, συνδιαλλαγής, συμβιβασμού και υποταγής στη Διζωνική - Δικοινοτική αντίληψη «λύσης» του Κυπριακού.
ΣΤΙΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ του 1980 και 1990, σε διαρκή μάχιμη δημοσιογραφική αντιπαράταξη με ομοούσιες του τωρινού «Γλωσσαρίου» προσπάθειες στον Τύπο, τις είχαμε αναλυτικά προσδιορίσει ως «προκεχωρημένα ιδεολογικά προγεφυρώματα του Αττίλα στις ελεύθερες περιοχές».
Βεβαίως απέτυχαν στους τότε συγκεκριμένους στόχους τους:
- Οι Δείκτες Κουεγιάρ» του 1985 και η Δέσμη Ιδεών Γκάλι του 1992, απορρίφθηκαν.
Ω Σ Τ Ο Σ Ο οι προσπάθειες επαναλήφθηκαν γιγαντιαίως αναπτυγμένες, μια δεκαετία αργότερα, για την επιβολή του Σχεδίου Ανάν:
- Προσέλαβαν διαστάσεις Ειδικών Επιχειρήσεων Ψυχολογικού Πολέμου, ώστε να καλλιεργηθεί συστηματικά η ιδέα τού «εκάμαμεν τζι εμείς πολλά». Για να εμπεδώνεται το «αίσθημα ισότιμης συνενοχής» των θυμάτων της τουρκικής εισβολής με τους θύτες Αττίλες. Και, άρα, η… δικαίωση της υποταγής στο «τίμημα» της συνενοχής, την αποδοχή Διζωνικής - Δικρατικής «λύσης» (δύο ίσου καθεστώτος συνιστώντων στέιτς) υπό την… δικτατορική εξουσία Τριών Ξένων Δικαστών.
Α Π Ε Τ Υ Χ Α Ν και πάλι: Με συντριπτική πλειοψηφία 76% στο Δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004, ο λαός απέρριψε τη «λύση» Ανάν.
- Μάλιστα, ο αρχιτέκτονας εκείνης της «λύσης», απεσταλμένος του βρετανικού Φόρεϊν Όφεως, λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϊ, στο βιβλίο που εξέδωσε το 2005 για την αποτυχία του, «Cyprus - the search for a solution», επιρρίπτει κύριο φταίξιμο απόρριψης του Σχεδίου Ανάν και στους «δημοσιογράφους του Νότου», χαρακτηρίζοντάς τους ως «κοπάδι από χήνες» (gaggle αγγλιστί στο κείμενό του).
ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ λοιπόν αναμενόταν ότι τις αποτυχούσες εκείνες προσπάθειες επί Δεικτών Κουεγιάρ, Ιδεών Γκάλι και Σχεδίου Ανάν, θα τις διαδέχονταν νέες περισσότερο μελετημένες, καλύτερα συντονισμένες, επαρκέστερα χρηματοδοτούμενες επιχειρήσεις για την επίτευξη του ίδιου πάντα στόχου: «Νέες Προσεγγίσεις & Νέους Τρόπους Σκέψης» στο Κυπριακό. Με τον καινούργιο και εκλεπτυσμένο τίτλο «Ποιοτική Δημοσιογραφία». Έτσι:
ΕΙΝΑΙ και η έγνοια τους, εκτελώντας τη συγκεκριμένη εντεταλμένη αποστολή τους, ώστε να αιτιολογεί την είσπραξη και των χρηματικών αμοιβών τους (από πού άραγε;), για να «ενδυναμώσουν την ποιοτική δημοσιογραφία στην Κύπρο». Για την οποία μίλησε ο αρμόδιος και προφανώς γι' αυτό πληρωνόμενος, κ. Αρλέμ Ντενίζ, Εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ (Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη), γαλλικής καταγωγής αξιωματούχος, στον αγωνιούντα για την «ποιοτική δημοσιογραφία» δημοσιογράφο της εφημερίδος «Πολίτης» κ. Γιώργο Κακούρη, όστις και τα δημοσίευσε την Τετάρτη 20η Ιουνίου 2018.
- Ο κ. Αρλέμ Ντεζίρ δήλωσε και ο κ. Γ. Κακούρης δημοσίευσε, ότι, «το Γλωσσάρι δεν απαγορεύει τη χρήση οποιουδήποτε όρου [σ.σ. άρα δεν θα πάνε - επί του παρόντος - φυλακή όσοι αρνούνται να υποταχθούν στας υποδείξεις] και δεν υπάρχει πρόθεση επιβολής στους δημοσιογράφους που καλύπτουν την κατάσταση στην Κύπρο. Η σύνταξή του αποτελεί ΜΕΡΟΣ ΕΝΟΣ ΠΡΟΤΖΕΚΤ που ξεκίνησε το γραφείο [του εν λόγω αξιωματούχου] με το όνομα ‘Διάλογος για την Κύπρο’ [δεν αναφέρει μεταξύ ποίων συγκεκριμένων διεξάγεται ο εν λόγω διάλογος]. Έχει ετοιμαστεί [το Γλωσσάρι] με τη μεγαλύτερη προσοχή και με μεγάλο σεβασμό στις αξίες [ποιες ακριβώς δεν λέει] της δημοσιογραφίας».
ΕΙΠΕ, επίσης, ο κ. Ντεζίρ ότι το περί ου ο λόγος Γλωσσάρι «αποτελεί στήριξη και εθελοντικό εργαλείο, το οποίο οι δημοσιογράφοι μπορούν να αποφασίσουν να χρησιμοποιήσουν στην καθημερινή τους εργασία και θα ενθαρρύνει [πιστεύει ο ίδιος] ΝΕΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ και ΝΕΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΣΚΕΨΗΣ για ευαίσθητα θέματα [της «κατάστασης στην Κύπρο»], ενδυναμώνοντας ΕΤΣΙ την ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΟ ΝΗΣΙ».
ΟΥΤΕ ο αξιωματούχος κ. Αρλέμ Ντεζίρ, ούτε ο δημοσιογράφος του «Πολίτη» κ. Γ. Κακούρης, αποκάλυψαν ποιοι είναι ονομαστικά οι συγκεκριμένοι Ε/Κ και Τ/Κ δημοσιογράφοι (με ποιες διαδικασίες και με ποια προσόντα και από ποιους επιλέγηκαν;), οι οποίοι ετοίμασαν το Γλωσσάρι» και το οποίο, όπως προανήγγειλαν, «θα παρουσιαστεί στις αρχές του επόμενου μήνα». Δηλαδή του 44ου Ιουλίου από τον Ιούλιο της Τουρκικής Εισβολής του 1974 και της έκτοτε 44χρονης Κατοχής και Σκλαβιάς των βορείων εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Αττίλα. Δημοσίευσε μόνο ότι «στη σύνταξη του Γλωσσαρίου εμπλέκονται και μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας και της ηγεσίας της Ένωσης Συντακτών, με την προσωπική τους ιδιότητα»…
Σημείωση:
- Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών είναι ο κ. Γιώργος Φράγκος και
- Πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας ο κ. Γιώργος Παυλίδης.
Ε Τ Σ Ι λοιπόν ο κ. Ντεζίρ, με κάποιους άγνωστους εισέτι, μη ανακοινωθέντες εισέτι Ε/Κ & Τ/Κ δημοσιογράφους, υπό τας ευλογίας των κ.κ. Γ. Φράγκου και Γ. Παυλίδη (σχετιζομένων αμφοτέρων παλαιόθεν με το ΑΚΕΛ) για να ενδυναμώσουν την… Ποιοτική Δημοσιογραφία, με «Νέες Προσεγγίσεις» και ιδίως με «Νέους Τρόπους Σκέψης» για τα «ευαίσθητα θέματα» της «Κατάστασης στην Κύπρο», ετοίμασαν και θα παρουσιάσουν κατά τον 44ο Ιούλιο του Αττίλα, στους προφανώς… στερούμενους ποιότητας, παλαιών προσεγγίσεων και παλαιών τρόπων σκέψης δημοσιογράφους, το περιλάλητο Γλωσσάρι τους, προϊόν ενός (δεν ξέρουμε από ποιους και με πόσα πληρωμένο και με ποιους στόχους) ΠΡΟΤΖΕΚΤ.
ΟΥΤΩΣ ώστε, με αυτό το «Πρότζεκτ» και με το ποιοτικό «Γλωσσάρι», αντιλαμβανόμαστε ότι οι μεν να εισπράξουν τις αμοιβές τους, οι δε να ενδυναμώσουν τα δημοσιογραφικά υποστυλώματα του γενικότερου «Πρότζεκτ», με στόχο να περάσει και να επιβληθεί η επόμενη έκδοση και επιχείρηση της «λύσης Ανάν» που την είχε απορρίψει το 76% του λαού το 2004, εξαιτίας και των «ττοππουζο-κυπραίων», των «μη ποιοτικών» δημοσιογράφων. Των «gaggle» κατά την έκφραση του λόρδου Χάνεϊ…
ΛΑΖΑΡΟΣ Α. ΜΑΥΡΟΣ