Συμπλέουν απόλυτα Μαλάς-Αναστασιάδης
Κωστάκης Αντωνίου
20.10.2017
O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.
Οι πυλώνες του υποψηφίου του ΑΚΕΛ, αποτελούν
πυλώνες και του Νίκου Αναστασιάδη
Σε διάσκεψη Τύπου στην Αθήνα, ο Σταύρος Μαλάς ανέλυσε τους πυλώνες της πολιτικής του στο εθνικό θέμα. Και, χωρίς καμία έκπληξη, επιβεβαιώσαμε την ορθότητα των απόψεών μας, ότι μεταξύ Μαλά και Αναστασιάδη δεν υπάρχει καμία διαφορά στην πολιτική φιλοσοφία τους και στους στόχους της.
Τι καθόρισε ως τρίπτυχο της πολιτικής του στο εθνικό θέμα ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ;
1. «Αξιοποίηση όσων συμφωνήθηκαν στις συνομιλίες τα τελευταία εννέα χρόνια». Αυτό ακριβώς έπραξε ο Νίκος Αναστασιάδης, αποδεχόμενος πλήρως τις συγκλίσεις Χριστόφια-Ταλάτ. Και γι' αυτό το ΑΚΕΛ στήριξε την πολιτική του, μέχρι την έναρξη της προεκλογικής περιόδου.
2. «Διασφάλιση των θέσεων που καταγράφονται στο Πλαίσιο του Γ.Γ. του ΟΗΕ, και οι οποίες περιλαμβάνουν θετικές θέσεις, όπως η κατάργηση των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων από την πρώτη μέρα της λύσης και την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, εντός συντόμου χρονοδιαγράμματος». Αυτό πράττει και ο Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος θέτει ως πυλώνα της πολιτικής του, τις Παραμέτρους Γκουτέρες.
3. «Διαπραγμάτευση των εναπομεινάντων βασικών θεμάτων με αποφασιστικότητα και αξιοπιστία». Αυτό υπόσχεται να κάμει και ο Νίκος Αναστασιάδης, εάν επανεκλεγεί.
Ουσιαστικά, Σταύρος Μαλάς και Νίκος Αναστασιάδης εκκινούν ακριβώς από την ίδια πολιτική και την ίδια κατεύθυνση. Ξεκινούν «από εκεί που έμειναν» στο Κραν Μοντανά. Και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως εάν ο Νίκος Αναστασιάδης επανεκλεγεί, από την ίδια πολιτική των Βατερλώ, την οποία στήριζε το ΑΚΕΛ, θα ξεκινήσει. Όπως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως το ΑΚΕΛ θα επανέλθει στην υποστήριξη αυτής της πολιτικής.
Βεβαίως, άλλαι μεν βουλαί Μαλά-Αναστασιάδη, άλλα δε Γκουτέρες και Τουρκία κελεύουν.
Το Πλαίσιο Γκουτέρες δεν υπάρχει πλέον στο τραπέζι και ο Γ.Γ., όπως πολλές φορές είπαμε, δεν πρόκειται να το επαναφέρει ως βάση συζήτησης, εφόσον έχει απορριφθεί στη ουσία από τη μία πλευρά. Από το πλαίσιο Γκουτέρες, το μόνο που έχει απομείνει, ισχύει και απ' εδώ θα ξεκινήσει η νέα λαθροβίωση του διαλόγου, είναι οι παραχωρήσεις που έκαμε ο Νίκος Αναστασιάδης στο Κραν Μοντανά: Εκ περιτροπής προεδρία, βέτο στους Τουρκοκυπρίους, βασικές ελευθερίες στους Τούρκους υπηκόους, και πρώτος λόγος στους σφετεριστές ελληνοκυπριακών περιουσιών. Δεν υπάρχει προηγούμενο έναρξης διακοινοτικού διαλόγου, στο οποίο ελληνοκυπριακές παραχωρήσεις αποσύρθηκαν και δεν ίσχυσαν. Στην "καλύτερη" περίπτωση ο νέος διάλογος θα αρχίσει στη βάση ενός νέου αμφίσημου ανακοινωθέντος κατά το πρότυπο εκείνου των Αναστασιάδη-Έρογλου.
Το τι λέγει τώρα ο Αναστασιάδης, παίζοντας τον μάγκα εκ του ασφαλούς, δεν έχει καμία σημασία. Τις ίδιες μαγκιές τις ζήσαμε και το 2013, όταν δεσμευόταν ότι θα απέσυρε τις συγκλίσεις Χριστόφια-Ταλάτ, επειδή "αντιστρατεύονται την ευρωπαϊκή λύση"! Τελικά τις αποδέχθηκε και αντιστρατεύθηκε ο ίδιος την ευρωπαϊκή λύση...
Ο κ. Μαλάς εκπέμπει και ένα εφιαλτικό μήνυμα, για να εντυπωσιάσει τους αφελείς. "Βρισκόμαστε στο παρά πέντε της οριστικοποίησης της διχοτόμησης", δηλώνει. Θέλει να συναγωνιστεί στο κυνήγι της ταχινόπιτας τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο οποίος τελευταίος, με σοβαροφανές και οργισμένο ύφος, ανακάλυψε πράγματα τα οποία γνωρίζει και ο τελευταίος πολίτης, από την ημέρα που η Τουρκία πάτησε το πόδι της στην Κύπρο.
Η διχοτόμηση της Κύπρου έχει οριστικοποιηθεί και παγιωθεί εδώ και 43 χρόνια. Απλώς με την πάροδο του χρόνου και με την πολιτική που ακολούθησαν οι ηγέτες μας, η διχοτόμηση έχει εμβαθυνθεί. Το ψευδοκράτος έχει αναγνωριστεί, από την Κυπριακή Δημοκρατία, με χίλιους δύο τρόπους. Δεν το αντελήφθη ακόμη ο κ. Μαλάς; Και πώς φτάσαμε σήμερα στην εμβάθυνση της διχοτόμησης και στα πρόθυρα τουρκικής λύσης; Μέσω του ψευδοδιαλόγου. Οι ηγέτες μας συνομιλούσαν ακατάπαυστα, αναποτελεσματικά και καταστροφικά με τους κατοχικούς ηγέτες, χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι η Τουρκία χρησιμοποιούσε τον διάλογο ως κάλυψη για την προώθηση των τετελεσμένων και επέκταση του ελέγχου της στο κατεχόμενο τμήμα. Οι ηγέτες μας συνομιλούσαν και η Τουρκία έφερνε εποίκους, τουρκοποιούσε τα κατεχόμενα, έκτιζε τζαμιά, έφερνε νερό και ηλεκτρισμό, έστελλε Τουρκοκύπριους "δημόσιους υπαλλήλους" στην Τουρκία για να διδαχθούν το διοικητικό σύστημα της χώρας και να το εφαρμόσουν στα κατεχόμενα. Έκτιζε κτήρια "δημόσιας ωφελείας" σε ελληνοκυπριακές περιουσίες, προκειμένου να αποτρέψει επιστροφή τους στους νόμιμους δικαιούχους τους. Τα περισσότερα τετελεσμένα της Τουρκίας έγιναν υπό την κάλυψη του διακοινοτικού διαλόγου, τον οποίο ως σήμερα, Αναστασιάδης και Αβέρωφ, Μαλάς και Κυπριανού θεωρούν ως τη μόνη ελπίδα εξεύρεσης λύσης!
Ας σταματήσουν πλέον ο ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ, οι Πρόεδροί τους και οι εκάστοτε υποψήφιοί τους να ευλογούν μία κατάρα. Ο ψευδεπίγραφος διάλογος, ο διάλογος-παρατράβηγμα στον χρόνο, ο διάλογος που γίνεται για να δίδει η ελληνοκυπριακή πλευρά και να καρπούται και να μη ανταποδίδει η τουρκική, αποτέλεσε το καλύτερο όχημα για την Τουρκία στο να φθάσει χωρίς κανένα τίμημα στο προαύλιο της τουρκοποίησης.
Αν ο Αναστασιάδης και ο Μαλάς θέλουν να θέσουν την ταφόπετρα επί του κυπριακού Ελληνισμού, ας συνεχίσουν την ίδια πολιτική. Συμπλέουν απόλυτα και σε θέσεις και σε πολιτικές και σε στόχους...