Την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων έχει από χθες η Κύπρος. 

Η βουλευτής και αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, εξελέγη στο δεύτερο τη τάξει αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, μετά από δύο ψηφοφορίες, με 25 ψήφους. Την Αννίτα Δημητρίου στήριξε το κόμμα της, η ΔΗΠΑ και το ΕΛΑΜ.

H κα Δημητρίου εξέφρασε ευγνωμοσύνη και τιμή και δήλωσε ότι αναλαμβάνει τη θέση της Προέδρου της Βουλής με βαθιά αίσθηση ευθύνης. Υποσχέθηκε να εργαστεί με αντικειμενικότητα και αμεροληψία, για μια καρποφόρα θητεία. Η υπεράσπιση της Δημοκρατίας, είπε, δεν είναι εγγυημένη και απαιτεί αγώνα και θυσίες.

Καλή επιτυχία στην κα Δημητρίου ευχήθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με γραπτή δήλωση. Είμαι πεπεισμένος, σημειώνει, ότι τα προσόντα, η προσωπικότητα και ο χαρακτήρας της κας Δημητρίου, αλλά και τα όσα επέδειξε στον δημόσιο βίο της χώρας μας από την ενασχόληση της στα κοινά και την προϋπηρεσία της στη Βουλή, προσφέρουν τα εχέγγυα για μια καθόλα επιτυχημένη και επ’ ωφελεία των πολιτών και της κοινωνίας, Προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Το παρασκήνιο

Έντονο εντωμεταξύ ήταν παρασκήνιο της εκλογής της Αννίτας Δημητρίου ως Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων.Πηγές από την Πινδάρου κάνουν λόγο για αθόρυβη συνεννόηση έστω και την υστάτη, με κίνηση τσεκ ματ.

Μια συμφωνία που θα έφερνε τα πάνω-κάτω, καθώς το κύριο δεδομένο της, ήταν η σύμπλευση ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ, με  στήριξη από ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ και Οικολόγους, με εκλεκτό τον Άντρο Κυπριανού. Αυτή η πρόταση είχε προταθεί ήδη το 2011 από τον Νίκο Αναστασιάδη, στη πρότυπο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τους Σοσιαλιστές και το ΕΛΚ.

Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτικών αρχηγών όπως αναφέρθηκε στο ΣΙΓΜΑ, τόνισαν πως αποσύρθηκε τελευταία στιγμή η ΕΔΕΚ, κάτι που έφερε ανατροπή του σκηνικού.

Διαβάστε επίσης