Μήνυμα για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων απέστειλε ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ, Μάριος Καρογιάν. 

Αυτούσιο το μήνυμα  

Η 24η Απριλίου αποτελεί ημέρα βαθιάς περισυλλογής και ιστορικής ευθύνης για την ανθρωπότητα. Τιμούμε ευλαβικά τη μνήμη του ενάμισι εκατομμυρίου Αρμενίων Χριστιανών, αθώων θυμάτων μιας από τις σκοτεινότερες σελίδες της σύγχρονης ιστορίας – της Αρμενικής Γενοκτονίας, με θύτη το Οθωμανικό καθεστώς και τους Νεότουρκους αλλά και τη σύγχρονη Τουρκία να φέρει το βάρος της άρνησης. 
 
Σκύβουμε το κεφάλι με σεβασμό μπροστά στους άνδρες, τις γυναίκες και τα παιδιά που εξοντώθηκαν, εκτοπίστηκαν, βασανίστηκαν και εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες. Τιμούμε ταυτόχρονα και τις γενιές των απογόνων τους, που με αξιοπρέπεια και αγωνιστικότητα διατήρησαν άσβεστη τη μνήμη, την πολιτιστική ταυτότητα και τη φωνή της δικαιοσύνης. 
 
Η Ιστορική Μνήμη δεν είναι απλώς καθήκον. Είναι υποχρέωση απέναντι στο μέλλον. Η αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας είναι πράξη παγκόσμιας ηθικής, προϋπόθεση για την ειρήνη και ανάχωμα ενάντια σε κάθε μορφή γενοκτονίας, ρατσισμού και εθνοκάθαρσης. 
 
Η Κύπρος, με υψηλό αίσθημα δικαιοσύνης και ανθρωπισμού, ήταν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη και δεύτερη παγκοσμίως που, το 1975, αναγνώρισε και καταδίκασε επίσημα τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Με αυτό το ιστορικό ψήφισμα, ο κυπριακός λαός εξέφρασε έμπρακτα την αλληλεγγύη του προς τον αρμενικό λαό, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα υπεράσπισης της ιστορικής αλήθειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Διαβάστε επίσης: 110 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων - Το ατιμώρητο έγκλημα των Τούρκων

Η Κύπρος και ο λαός της έχουν λόγους βαθιά βιωματικούς για να συμμερίζονται τον πόνο και την αδικία του αρμενικού λαού. Δεν είναι μόνο η μακραίωνη παρουσία και προσφορά της αρμενικής κοινότητας στο νησί μας, αλλά και η κοινή εμπειρία της βίας και της προσφυγιάς– απόρροια της τουρκικής εισβολής του 1974 και της συνεχιζόμενης κατοχής εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας. 
 
Η σημερινή ημέρα αποτελεί επίσης κάλεσμα προς την Τουρκία να ανταποκριθεί στις επιταγές του Διεθνούς Δικαίου και των οικουμενικών αρχών, να εγκαταλείψει τη ρητορική της άρνησης και τις αναθεωρητικές πρακτικές, και να προβεί σε μια πράξη ιστορικού θάρρους: την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων. 
 
Η αλήθεια και η μνήμη είναι τα θεμέλια της δικαιοσύνης. Και όσο υπάρχουν άνθρωποι που θυμούνται, που καταθέτουν μαρτυρίες και διεκδικούν την αλήθεια, η ελπίδα για έναν κόσμο ειρηνικό, δίκαιο και ανθρώπινο παραμένει ζωντανή. 
 
Δεν ξεχνούμε. Τιμούμε. Διεκδικούμε.