Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε ότι, στο πλαίσιο των στενών σχέσεων με το Άμπου Ντάμπι, η Κύπρος απευθύνθηκε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για στήριξη στην αντιμετώπιση των υδατικών αναγκών. Αποφασίστηκε η προμήθεια 15 κινητών μονάδων αφαλάτωσης, με δυναμικότητα 1.100 κυβικά μέτρα νερού η καθεμία, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας για το 2025, μέχρι την εφαρμογή των κυβερνητικών μέτρων το επόμενο έτος. Πως τα ΗΑΕ έγιναν μια από τις ηγέτιδες δυνάμεις στις αφαλατώσεις και πως συμβάλουν στην ευημερία της χώρας;

Σε μια περιοχή με ελάχιστες βροχοπτώσεις και σχεδόν ανύπαρκτες φυσικές πηγές πόσιμου νερού, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) έχουν στραφεί στην τεχνολογία αφαλάτωσης για να καλύψουν τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες του πληθυσμού τους. Διαθέτοντας πλέον τις δεύτερες μεγαλύτερες εγκαταστάσεις αφαλάτωσης παγκοσμίως, η χώρα έχει επενδύσει σε καινοτομία, έρευνα και έργα υποδομής που έχουν καταστήσει την αφαλάτωση βασικό πυλώνα της εθνικής στρατηγικής για την ασφάλεια του νερού.

Αντιμετωπίζοντας την ξηρασία με Τεχνολογία

Η κατακόρυφη αύξηση του πληθυσμού, σε συνδυασμό με την οικονομική άνθηση, ώθησαν τα ΗΑΕ να ενισχύσουν τις υποδομές τους. Από τη δεκαετία του 1970, όταν κατασκευάστηκε η πρώτη μονάδα αφαλάτωσης, μέχρι σήμερα, η χώρα διαθέτει περίπου 70 μεγάλες μονάδες που παράγουν το 14% του παγκόσμιου αποθέματος αφαλατωμένου νερού.

Τα μεγαλύτερα έργα αφαλάτωσης στα ΗΑΕ

Μεταξύ των πλέον εντυπωσιακών έργων είναι το εργοστάσιο Jebel Ali στο Ντουμπάι, το οποίο με δυναμικότητα 490 MIGD (Million Imperial Gallons per Day) θεωρείται το μεγαλύτερο στον κόσμο. Ακολουθεί το AI Taweelah στο Αμπού Ντάμπι, με 200 MIGD, και το νέο υπό κατασκευή εργοστάσιο στην περιοχή Umm Al Quwain, στα σύνορα με το Ρας Αλ Κάιμα, που θα παράγει 150 MIGD.

Άλλα αξιοσημείωτα έργα περιλαμβάνουν τα εργοστάσια Fujairah F1 και F2, με υβριδική τεχνολογία αφαλάτωσης, καθώς και το Al Layyah στη Σάρζα, που παράγει 51 MIGD και καλύπτει το 20% της ενεργειακής ζήτησης του Εμιράτου.



Ενεργειακό αποτύπωμα και προκλήσεις

Η στροφή προς ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελεί βασική προτεραιότητα. Πολλά νέα έργα, όπως το ηλιακό εργοστάσιο αφαλάτωσης που σχεδιάζεται στο Ρας Αλ Κάιμα, αποσκοπούν στη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος της αφαλάτωσης. Επιπλέον, χρησιμοποιούνται τεχνολογίες όπως η αντίστροφη ώσμωση (RO) και η πολλαπλή εξάτμιση (MSF), που προσφέρουν μεγαλύτερη αποδοτικότητα με χαμηλότερο περιβαλλοντικό κόστος.

Παρά τη μεγάλη πρόοδο, η βιομηχανία αφαλάτωσης στα ΗΑΕ αντιμετωπίζει προκλήσεις. Το υψηλό ενεργειακό κόστος, η διαχείριση των αποβλήτων (άλμης), και η ανάγκη για βιώσιμες εναλλακτικές (όπως η επαναχρησιμοποίηση νερού και η εξοικονόμηση) είναι ζητήματα που απαιτούν συνεχή καινοτομία.