Στα σχέδια που αφορούν το στεγαστικό, αλλά και τα κίνητρα για επιστροφή Κυπρίων που εργάζονται στο εξωτερικό, αναφέρθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.
Στην εναρκτήρια του τοποθέτηση, κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «υπάρχουν δύο θέματα, ιδιαίτερα σημαντικά από τη σημερινή συνεδρίαση.
Το πρώτο είναι το στεγαστικό, το οποίο είναι σχεδόν σε όλες τις συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου. Ήδη, έχουμε ανακοινώσει επτά στεγαστικά σχέδια σε δύο χρόνια, για τα οποία υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση, ιδιαίτερα από τους νέους, κάτι που μας χαροποιεί.
Τα σχέδια αξιολογούνται συνεχώς και γίνονται βελτιώσεις. Την περασμένη βδομάδα αποφασίσαμε νέες βελτιώσεις σε δύο από τα στεγαστικά σχέδια, σήμερα αναθεωρούμε και τα εισοδηματικά κριτήρια σε σχέση με τα στεγαστικά σχέδια που διαχειρίζεται ο ΚΟΑΓ που κάνει μια εξαιρετική δουλειά. Διευρύνουμε με την απόφαση μας την πρόσβαση στα σχετικά στεγαστικά σχέδια του ΚΟΑΓ για περισσότερους πολίτες και με την απόφαση μας σήμερα ενισχύεται η δυνατότητα αγοράς ή ενοικίασης οικιστικών μονάδων μέσω του Οργανισμού.
Θέλω να εκφράσω την ικανοποίηση όλων μας για την πολύ θετική ανταπόκριση που υπάρχει στα στεγαστικά μας σχέδια.
Το δεύτερο έχει σχέση με την εκστρατεία από brain drain να πάμε σε brain gain. Στις 21 Μαΐου θα πάμε στο Λονδίνο, στην πρώτη συνάντηση που θα γίνει για τον συγκεκριμένο σκοπό. Μια συνάντηση στην οποία θα συνοδευόμαστε από Κύπριους και ξένους επιχειρηματίες που θα μιλήσουν μαζί μας για την οικονομία, για τη μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε να διευρύνουμε την παραγωγική βάση της οικονομίας μας.
Θα έχουμε μαζί μας και Κύπριους, οι οποίοι εργάζονταν στο εξωτερικό και επέλεξαν να επέστρεψαν στην Κύπρο, για να μιλήσουν για την εμπειρία της επιστροφής τους στην Κύπρο. Οφείλω να πω ότι τα μηνύματα που παίρνουμε και το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από Κύπριους που είναι στη Μεγάλη Βρετανία για να παρευρεθούν στη συνάντηση της 21ης Μαΐου, είναι πολύ ενθαρρυντικά.
Σήμερα με την απόφαση μας παρουσιάζουμε κάποια από τα κίνητρα που θα προσφέρουμε για την επιστροφή τους στην Κύπρο. Είναι η φορολογική απαλλαγή στο 25% επί της αμοιβής στην πρώτη εργοδότηση, η αύξηση του ανώτατου ορίου απαλλαγής από 8.550 ευρώ σε 25.000 ετησίως και όλα αυτά θα μπορούν να διεκδικηθούν από κάποιους που εργάζονται στο εξωτερικό, τουλάχιστον επτά χρόνια μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους. Υπάρχουν και πολλά άλλα κίνητρα, τα οποία θα παρουσιαστούν στη συνάντηση της 21ης Μαΐου που δεν χρειάζονται νομοθετική ρύθμιση, όπως θέματα που αφορούν την εκπαίδευση και τη στέγαση.
Πάμε με ένα ολοκληρωμένο πακέτο-πρόταση, είμαι σίγουρος ότι τα αποτελέσματα, λαμβάνοντας υπόψη το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί μέχρι στιγμής, θα είναι θετικό».