Ανακοίνωση εξέδωσε ο Αβέρωφ Νεοφύτου στην οποία προειδοποιεί πως η κυπριακή οικονομία θα επηρεαστεί αναπόφευκτα από τον παγκόσμιο οικονομικό πόλεμο που κήρυξε ο Ντόναλντ Τραμπ, τονίζοντας πως η Κύπρος θα πρέπει να προετοιμαστεί.
Μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει πως «το 2008 όταν ξεκίνησε η τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ είχαμε προειδοποιήσει ότι η μικρή μας Οικονομία δεν θα έμενε ανεπηρέαστη. Τότε, επικράτησε αρχικά η (ευχάριστη στ’ αυτιά) πολιτική προσέγγιση ότι η κρίση θα μας ξεπερνούσε και θα μας άφηνε αλώβητους. Τα αποτελέσματα αυτής της στάσης τα βιώσαμε όλοι με σκληρό τρόπο».
Καλεί τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, ο οποίος βρίσκεται στις ΗΠΑ για προσέλκυση επενδύσεων, να είναι «εφοδιασμένος με συναίσθηση της κρισιμότητας της κατάστασης αλλά και με ρεαλιστικές επιδιώξεις και προσδοκίες», λόγω της συγκυρίας.
Αυτούσια η ανακοίνωση:
Χθες κηρύχθηκε παγκόσμιος οικονομικός πόλεμος. Η Οικονομία μας, αν και συγκριτικά πολύ μικρή, θα επηρεαστεί αναπόφευκτα, έστω και με κάποια χρονική καθυστέρηση. Οφείλουμε να προετοιμαστούμε όσο το δυνατόν καλύτερα και να αξιοποιήσουμε τον χρόνο που θα μεσολαβήσει μέχρι ο αντίκτυπος να φτάσει και στην Κύπρο.
Το καλύτερο σενάριο με τα νέα δεδομένα που έχουμε σήμερα για την παγκόσμια Οικονομία θα είναι να λειτουργήσουν οι δασμοί ως εργαλείο για επαναδιαπραγμάτευση των εμπορικών συμφωνιών των ΗΠΑ με τον υπόλοιπο κόσμο. Σε αυτό το σενάριο, η χρονική διάρκεια της κρίσης θα είναι περιορισμένη αλλά και πάλι θα επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις σε παγκόσμια κλίμακα.
Το χείριστο σενάριο είναι να επικρατήσει παντελής έλλειψη διάθεσης για διάλογο μεταξύ των μεγάλων Οικονομιών, με αποτέλεσμα η παγκόσμια Οικονομία να μπει σε ένα ατέλειωτο πόλεμο δασμών και αντι-δασμών, οδηγώντας σε έναν φαύλο κύκλο χωρίς τελειωμό. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του πληθωρισμού και θα βυθίσει τις εθνικές οικονομίες, νομοτελειακά και την παγκόσμια, σε ύφεση.
Στην καρδιά αυτών των εξελίξεων βρίσκεται η πεποίθηση της νέας Αμερικάνικης κυβέρνησης ότι με αυτόν τον τρόπο θα επαναπατρίσει Αμερικάνικες επενδύσεις προκειμένου να ενισχυθεί η παραγωγή προϊόντων εντός συνόρων. Επιπρόσθετα, πιστεύουν στην Ουάσιγκτον, ότι με την επιβολή δασμών θα μειωθούν οι εισαγωγές και θα ισοσκελιστεί έτσι το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ με Ευρωπαϊκή Ένωση, Κίνα και Καναδά αλλά και άλλες χώρες, το οποίο σήμερα είναι αρνητικό.
Το 2008 όταν ξεκίνησε η τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ είχαμε προειδοποιήσει ότι η μικρή μας Οικονομία δεν θα έμενε ανεπηρέαστη. Τότε, επικράτησε αρχικά η (ευχάριστη στ’ αυτιά) πολιτική προσέγγιση ότι η κρίση θα μας ξεπερνούσε και θα μας άφηνε αλώβητους. Τα αποτελέσματα αυτής της στάσης τα βιώσαμε όλοι με σκληρό τρόπο.
Πραγματικά εύχομαι τα παθήματα του παρελθόντος να μας έχουν γίνει μαθήματα.
Υ.Γ. Υ.Γ. Πρόεδρε Χριστοδουλίδη, δυστυχώς η συγκυρία είναι απολύτως αρνητική για τέτοιας φύσεως αποστολές. Ελπίζω στο ταξίδι σου στις ΗΠΑ να είσαι εφοδιασμένος με συναίσθηση της κρισιμότητας της κατάστασης αλλά και με ρεαλιστικές επιδιώξεις και προσδοκίες.