Κατόπιν συνεννόησης Υπουργείου Οικονομικών και Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης αναμένεται να παρουσιαστεί εντός ενός μηνός μια λύση για το θέμα των μισθολογικών κλιμάκων 65 πρώην ειδικών αστυφυλάκων που ανέλαβαν καθήκοντα αστυνομικών και πυροσβεστών, σύμφωνα με δηλώσεις που έγιναν κατόπιν σημερινής συζήτησης για το εν λόγω θέμα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών.

 

Το θέμα εγγράφηκε προς συζήτηση έπειτα από εισήγηση Βουλευτών του ΔΗΣΥ. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Ζαχαρίας Κουλίας, οι πρώην ειδικοί αστυφύλακες, που ανέλαβαν καθήκοντα ειδικών αστυνομικών, παρέμειναν στην κλίμακα Α5, ενώ οι συνάδελφοί τους ειδικοί αστυφύλακες αναβαθμίστηκαν στην Α7.

Σε δηλώσεις του ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ, Στράτης Ματθαίου, εξήγησε ότι 65 ειδικοί αστυφύλακες είχαν παρακαθήσειςσε εξετάσεις, ώστε να γίνουν αστυνομικοί και πυροσβέστες, επιτυγχάνοντας τον σκοπό τους. Συνέβη, όμως, να μείνουν εκτός της μισθολογικής αναβάθμισης που έλαβαν οι συνάδελφοί τους ειδικοί αστυνομικοί. Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας, Γιώργος Γεωργίου, σημείωσε ότι πρόκειται για αδικία, η οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί, αναφέροντας μάλιστα ότι είναι πολύ σημαντική παράμετρος και για την εξύψωση του ηθικού τους.

Ο κ. Ματθαίου σημείωσε ότι υπήρξαν καλά μηνύματα κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Νομικών, αναφέροντας ότι ομόφωνα όλα τα κόμματα στήριξαν το αίτημα. «Έχει δοθεί διορία 30 ημερών, ώστε το Υπουργείο Δικαιοσύνης μαζί με το Υπουργείο Οικονομικών και τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους να έρθουν με συγκεκριμένη λύση για το θέμα», είπε.

Ο Ζαχαρίας Κουλίας έκανε λόγο για καθαρή στρέβλωση και υπογράμμισε ότι πρέπει να βρεθεί λύση, και ότι πρόκειται για μια κατάφωρη μισθολογική αδικία.

Εκ μέρους της συντεχνίας ΙΣΟΤΗΤΑ, ο Νίκος Λοϊζίδης, σημείωσε στις δηλώσεις του ότι δεν πρόκειται απλά για στρέβλωση, αλλά για οικονομική καταστροφή κάποιων ανθρώπων που επέλεξαν να δώσουν εξετάσεις για να γίνουν αστυνομικοί. Πρόσθεσε, δε, ότι «η αδικία αυτή έγινε γιατί παλαιότερα κάποιοι «δεν συμπεριφερθήκανε επαγγελματικά, για να γνωρίζουν από όλες οι συντεχνίες τις μελέτες».

Ανέφερε, ακόμα, ότι υπάρχει έτοιμο το σχέδιο για λύση και ότι αναμένεται από το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Δικαιοσύνης εντός 30 ημερών να δοθεί λύση στο πρόβλημα. «Πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε στην Κυπριακή Δημοκρατία ότι πριν να κάνουν κάτι, θα πρέπει να έχουμε μελέτη και θα πρέπει να τους ακούμε όλους», κατέληξε.

 

Άρχισε η συζήτηση για τον χώρο κράτησης ανηλίκων στη Μενόγεια

Στο μεταξύ άρχισε σήμερα στην Επιτροπή Νομικών η συζήτηση για τον χώρο κράτησης που θα δημιουργηθεί στη Μενόγεια, σύμφωνα με τη νομοθεσία για ανήλικους που βρίσκονται αντιμέτωποι με τον νόμο, κατόπιν και της εξαγγελίας του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Μάριου Χαρτσιώτη, στο πλαίσιο των μέτρων για πληθυσμιακή αποσυμφόρηση των Κεντρικών Φυλακών.

Ο Νίκος Λοϊζίδης ανέφερε σε δηλώσεις του για το θέμα αυτό, ότι σήμερα κρατούνται στην ειδική πτέρυγα στις Κεντρικές Φυλακές για άτομα έως 32 ετών, 46 κατάδικοι, επισημαίνοντας ότι πριν μερικούς μήνες, κατά την επίσκεψη της Επιτροπής Νομικών στις Κεντρικές Φυλακές, στην εν λόγω πτέρυγα κρατούνταν μόνο 21. Εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ολοκληρωθεί ο χώρος στη Μενόγεια μέχρι το 2026.

«Είναι το πρώτο πείραμα που θα γίνει με ανάδοχο εταιρεία, δηλαδή με ιδιωτική εταιρεία σε κυπριακές φυλακές, και αναμένουμε να έχει τις ανάλογες ασφαλιστικές δικλείδες», είπε ο κ. Λοϊζίδης.

Ο ίδιος, εξάλλου, χαρακτήρισε απαράδεκτο η τιμωρία που προβλέπεται για έναν ενήλικα που θα μεταφέρει ναρκωτικά στον χώρο κράτησης ανηλίκων, να είναι ενός έτους φυλάκιση, σημειώνοντας εισήγηση για τριπλάσια τιμωρία. Τέλος, ανέφερε ότι αναμένονται και οι κανονισμούς για τα αστυνομικά κρατητήρια ανηλίκων που θα γίνουν στον ίδιο χώρο.

«Καμπανάκι κινδύνου» για τα ποσοστά εγκληματικότητας από μετανάστες θεωρεί το ΕΛΑΜ, σύμφωνα με δηλώσεις του Βουλευτή του, Σωτήρη Ιωάννου, μετά τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής, τα στοιχεία που, όπως είπε, ζητήθηκαν από τους αρμόδιους, σύμφωνα με τα οποία το 90% των υπόδικων και των βαρυποινιτών σε υποθέσεις ατόμων ηλικίας κάτω των 21 ετών, είναι αλλοδαποί.

Ο κ. Ιωάννου είπε ότι το ΕΛΑΜ θα παρουσιάσει μία πρόταση έτσι ώστε εναλλακτική ποινή να είναι και η απέλαση των ανθρώπων που προχωρούν σε εγκληματικές ενέργειες. «Επίσης έχει συζητηθεί και πρόταση του ΕΛΑΜ η οποία αφορά τη νομική αρωγή και το σπάσιμο των κυκλωμάτων των αιτητών πολιτικού ασύλου από συγκεκριμένα δικηγορικά γραφεία", ανέφερε, σημειώνοντας πως ευελπιστούν ότι θα ψηφιστεί τις επόμενες εβδομάδες.

Πηγή: ΚΥΠΕ