Τη στήριξή του για ένα καλό αποτέλεσμα όσον αφορά στο Κυπριακό, εξέφρασε την Τετάρτη ο  εκλελεγμένος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, ο οποίος περιηγήθηκε κατά μήκος της πράσινης γραμμής στην πρωτεύουσα μαζί με τον Πρόεδρο, Νίκο Χριστοδουλίδη και το Δήμαρχο Λευκωσίας, Χαράλαμπο Προύντζο.

Επικεντρωνόμαστε στο να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα, είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, μαζί με τον κ. Κόστα, μετά την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους το Προεδρικό Μέγαρο, μετέβησαν στο νέο Δημαρχείο Λευκωσίας, όπου, μαζί με τον Δήμαρχο, κ. Προύντζο περιηγήθηκαν κατά μήκος της πράσινης γραμμής.

Κατά τη διάρκεια της περιήγησης, ο κ. Κόστα σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους είπε, ότι προς το παρόν ακούει από τους ηγέτες για τα θέματα που τους απασχολούν ενόψει και της ανάληψης των νέων του καθηκόντων την 1η Δεκεμβρίου.

Διαβάστε ακόμη: ΠτΔ για πενταμερή: Δική μου πρόταση για τρία τραπέζια

Ερωτηθείς, ο κ. Κόστα είπε ότι η ΕΕ στηρίζει την Κύπρο και τις προσπάθειες που καταβάλλει ο ΓΓ των ΗΕ για να ξεπεραστεί, όπως είπε, αυτή η κατάσταση στην Κύπρο, εκφράζοντας παράλληλα τις καλύτερες του ευχές προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τα ΗΕ και τις δυο κοινότητες στην Κύπρο όπως πετύχουν ένα καλό αποτέλεσμα.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς αν υπήρξε απάντηση στην επιστολή που απέστειλε προς τον ΓΓ των ΗΕ και σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι γίνεται λόγος για τρία χωριστά τραπέζια διαπραγματεύσεων και πενταμερή, είπε «να ξεκαθαρίσω, διότι είδα κάτι σήμερα στον Τύπο που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα». «Δεν ήταν πρόταση του ΓΓ των ΗΕ, ήταν πρόταση δική μου μέσα στο πλαίσιο της συζήτησης και ως ένδειξη της προετοιμασίας που κάναμε αλλά και ως ένδειξη της ετοιμότητας μας για έναρξη των διαπραγματεύσεων ότι, όταν επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις - που αυτός είναι ο στόχος μας - μπορούμε να κινηθούμε στο συγκεκριμένο πλαίσιο που περιέγραψα», πρόσθεσε.

Διευκρίνισε ότι δεν έγινε πρόταση από τον Γενικό Γραμματέα και ότι «η πρόταση του ΓΓ αφορούσε αυτή τη διευρυμένη συνάντηση, αυτή που αποδεχθήκαμε και αυτή για την οποία εργαζόμαστε ήδη. Γι’ αυτό έστειλα και την επιστολή στον ΓΓ, έτσι ώστε όταν πραγματοποιηθεί να έχει αποτέλεσμα».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο ίδιος είχε πει πως αναμένονται εξελίξεις από πλευράς ΕΕ στο Κυπριακό και ερωτηθείς αν υπάρχουν κάποιες ενδείξεις προς αυτή την κατεύθυνση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «να αναμένουμε τις εξελίξεις. Ξεκινά η παρουσίαση των υποψήφιων Επιτρόπων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, να αναλάβει ο νέος Πρόεδρος από την 1η Δεκεμβρίου και αυτά που πρέπει να γίνουν από την ΕΕ θα γίνουν».

Ερωτηθείς για το θέμα της συνάντησης του με τον ηγέτη της Τουρκοκυπριακής κοινότητας για το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι στην επιστολή που απέστειλε στον ΓΓ αναφέρεται και στο συγκεκριμένο θέμα «και εκφράζω την ετοιμότητα μου να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν και να έχει θετικά αποτελέσματα».

«Και για τη συνάντηση μου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, αλλά και για την πενταμερή διάσκεψη εκείνο που μας ενδιαφέρει περισσότερο και εκείνο στο οποίο επικεντρωνόμαστε αυτή τη στιγμή προς διάφορες κατευθύνσεις, όχι μόνο στα ΗΕ, στην ΕΕ, αλλά και στα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, είναι να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα», είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Πηγή: ΚΥΠΕ