Τη διαβεβαίωση ότι το ΑΚΕΛ θα είναι δίπλα στους συνταξιούχους, υποστηρικτής των δίκαιων αιτημάτων τους, έδωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, σε χαιρετισμό του στο έκτακτο παγκύπριο συνέδριο της ΕΚΥΣΥ-ΠΕΟ, που διεξήχθη με την ευκαιρία της 1ης του Οκτώβρη, Παγκόσμιας μέρας για τα άτομα της τρίτης ηλικίας, η οποία τιμάται από τον ΟΗΕ και την Διεθνή Οργάνωση Συνταξιούχων της ΠΣΟ, στην οποία η ΕΚΥΣΥ είναι από τα ιδρυτικά μέλη.

«Προσφέρατε πολλά στην πολιτεία και την κοινωνία και η πολιτεία πρέπει να σας επιστρέψει όσα αξίζετε για την προσφορά σας, ειδικά, στην περίοδο της μεγάλης ακρίβειας, της καθήλωσης των εισοδημάτων των εργαζομένων, των χαμηλών συντάξεων, των ελλειμματικών υποδομών και πολιτικών φροντίδας και στήριξης που διάγουμε», είπε ο κ. Στεφάνου.

Αναφερόμενος στην ΕΚΥΣΥ, ο κ. Στεφάνου είπε ότι η οργάνωση είναι «μια από τις πιο μαχητικές οργανώσεις του Λαϊκού Κινήματος» και πρόσθεσε ότι «αυτό τον τίτλο τον κερδίσατε με τη δράση σας και τις κινητοποιήσεις σας διεκδικώντας τα δικαιώματα των συνταξιούχων με συνέπεια, συνέχεια και αποτελεσματικότητα, διεκδικώντας με εκδηλώσεις, παραστάσεις και κινητοποιήσεις, με συγκεκριμένα και τεκμηριωμένα αιτήματα».

«Η δράση σας και η συνολική πετυχημένη παρουσία σας στον δημόσιο βίο έχει καθιερώσει την ΕΚΥΣΥ ως την κατ’ εξοχήν οργάνωση των συνταξιούχων της Κύπρου», πρόσθεσε.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ακόμη ότι σε δύσκολες περιόδους για τον τόπο «βάλατε πλάτη και προσφέρατε πολλά» και πρόσθεσε ότι η ΕΚΥΣΥ ήταν «πάντα στο προσκήνιο της ιστορίας ως οικοδόμοι και δημιουργοί ανοίγοντας δρόμους και χαράσσοντας πορεία για το παρόν και το μέλλον».

«Το παράδειγμα των αγώνων και των διεκδικήσεων σας, το παράδειγμα της μαχητικής και διεκδικητικής στάσης και δράσης σας είναι εξαιρετικά σημαντικό στις μέρες μας», πρόσθεσε.

Είναι σημαντικό, σύμφωνα με τον κ. Στεφάνου, «γιατί σε μια εποχή που επικρατεί ο πεσιμισμός, η απαισιοδοξία, η αποστράτευση από τους κοινωνικούς, πολιτικούς και συνδικαλιστικούς αγώνες, σε μια εποχή που επικρατεί η γενικότερη παράδοση και η έλλειψη ελπίδας και προοπτικής, εσείς θυμίζετε με το παράδειγμά σας ότι τίποτα δεν χαρίζεται, τα πάντα κατακτιόνται».

Είπε ακόμη ότι με το παράδειγμά της η ΕΚΥΣΥ θυμίζει ότι «οι κατακτήσεις και τα δικαιώματα ποτέ δεν θεωρούνται δεδομένα και διασφαλισμένα, αν δεν τα υπερασπιζόμαστε».

«Θυμίζετε στους παλιότερους -και μαθαίνετε στους νεότερους- ότι η κοινωνία προχωρεί μπροστά με την οργανωμένη πάλη, τη διεκδίκηση, την αλληλεγγύη», κατέληξε.

Χαιρετισμός ΓΓ ΠΕΟ

Εξάλλου, σε χαιρετισμό της η ΓΓ της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους είπε ότι «το βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχων έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια ακόμα περισσότερο από το τσουνάμι της ακρίβειας», προσθέτοντας ότι «και σε αυτό το κεφάλαιο η Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη λειτουργεί ως συνεχιστής της Κυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ», καθώς «αυγατίζει τα έσοδα του κράτους από τα αυξημένα φορολογικά έσοδα λόγω των αυξήσεων στις τιμές».

Ανέφερε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2024 σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2023 είχε 953 εκ. περισσότερα έσοδα και συσσώρευσε πλεόνασμα 2,2% ΑΕΠ σε σύγκριση με 1,2% το πρώτο εξάμηνο του 2023.

«Χαρίζει εκατομμύρια στις επιχειρήσεις (κατάργηση τέλους εταιρειών) αρνείται να φορολογήσει τα υπερκέρδη και δίνει ψίχουλα στους εργαζομένους , τους συνταξιούχους, τους ευάλωτους», πρόσθεσε.

Είπε ακόμη ότι η πρόσφατη απόφαση για τερματισμό του μηδενικού ΦΠΑ σε βασικά είδη και της επιδότησης στον ηλεκτρισμό «χωρίς να αντικατασταθεί με άλλα μέτρα ειδικά για τους χαμηλομεσαίους εργαζόμενους και της ευάλωτες ομάδες το μόνο που επιβεβαιώνει είναι ότι ζουν σε ένα παράλληλο σύμπαν».

«Αν το ζήτημα ήταν το οριζόντιο των μέτρων που κατάργησαν έχουν επιλογή. Να δώσουν μόνιμη αντισταθμιστική χορηγία στους συνταξιούχους με βάση το ύψος της σύνταξης, να βάλουν τους χαμηλοσυνταξιούχους στην ειδική διατίμηση ηλεκτρικού ρεύματος, να αυξήσουν το επίδομα φτώχειας, το ΕΕΕ, το οποίο παραμένει καθηλωμένο στα 480 ευρώ εδώ και 10 χρόνια», πρόσθεσε.

Η κ. Χαραλάμπους είπε ότι οι συνταξιούχοι αποτελούν το 1/3 των ατόμων που κατατάσσονται στην κατηγορία της κατώτερης εισοδηματικής τάξης και πρόσθεσε πως η επικείμενη συζήτηση για μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος πρέπει να επιλύσει αυτό το πρόβλημα, «διασφαλίζοντας επαρκές εισόδημα για όλους τους συνταξιούχους του ΤΚΑ.

«Ταυτόχρονα πρέπει να επιλυθεί και η διάκριση που διαιωνίζεται της μη παραχώρησης σύνταξης χηρείας σε όλους τους χήρους», ανέφερε και πρόσθεσε πως «παράμετρος της επικείμενης συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης πρέπει να είναι και η καθολίκευση των ταμείων προνοίας ως δεύτερος συνταξιοδοτικός πυλώνας».

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί, όπως είπε, «μέσα από τη θεσμική κατοχύρωση της υποχρεωτικότητας των βασικών όρων των συλλογικών συμβάσεων, μεταξύ αυτών και του ταμείου προνοίας».

Αναφορικά με την ισοπεδωτική, όπως είπε, «αφαίρεση, εφ’ όρου ζωής του 12% από όσους επιλέγουν να πάρουν σύνταξη μετά από τουλάχιστον 33 χρόνια εισφορών στα 63», η κ. Χαραλάμπους είπε ότι και οι δυο προτάσεις που κατέθεσε η Κυβέρνηση για το θέμα «απέχουν σημαντικά από το να δώσουν ολοκληρωμένη και ισορροπημένη λύση στο ζήτημα του 12%», καθώς «μένουν εκτός 2 στους 3 συνταξιούχους που επιβαρύνθηκαν το 12%, 2 στους 3 οικοδόμους ενώ οι μη προσμέτρηση των πιστώσεων πλήττει ιδιαίτερα τις γυναίκες, τους εποχιακά εργαζόμενους και άτομα με μεγάλες περιόδους ανεργίας».

Ανέφερε ότι η ΠΕΟ έστειλε στον Υπουργό και γραπτώς όπως ζήτησε την εισήγηση της για την ρύθμιση αυτού του προβλήματος και «αναμένουμε τον Υπουργό Εργασίας αμέσως να μας καλέσει, όπως εξάλλου δήλωσε εδώ και καιρό, για να συζητήσουμε την πρόταση μας με στόχο λύση ολοκληρωμένη και ισορροπημένη».

Σε σχέση με το ζήτημα της βιωσιμότητας του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η ΓΓ της ΠΕΟ είπε ότι «η βιωσιμότητα είναι σημαντική, δεν μπορεί όμως να διασφαλίζεται σε βάρος των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων, με μειώσεις σε παροχές και ωφελήματα».

«Εκείνο που οφείλει, χωρίς άλλη χρονοτριβή να πράξει η Κυβέρνηση είναι η άμεση έναρξη σχεδίου σταδιακής καταβολής δόσης στο ΤΚΑ έναντι του χρέους €10 δισεκατομμυρίων του κράτους στο Ταμείο, ο τερματισμός του δανεισμού του πλεονάσματος του ταμείου, η καταβολή των τόκων από το δάνειο του κράτους στο Ταμείο».

Πρόσθεσε ότι με τη δημιουργία πραγματικού αποθεματικού και με την αξιοποίηση του το Ταμείο θα είναι και βιώσιμο και θα έχει και πρόσθετα έσοδα που θα του επιτρέψουν να δίνει βελτιωμένες παροχές.

Επιπλέον, η κ. Χαραλάμπους είπε ότι «μαζί με την απουσία ολοκληρωμένης πολιτικής για τη βελτίωση του εισοδήματος και της ποιότητας ζωής των ατόμων της τρίτης ηλικίας οι συνταξιούχοι μας βιώνουν την έλλειψη ουσιαστικού διαλόγου, τη μη ανταπόκριση στα αιτήματα για συναντήσεις, την έλλειψη σεβασμού».

«Όταν άτομα στη δική σας ηλικία αναγκάζονται να βγαίνουν στους δρόμους, αναγκάζονται να καταγγέλλουν ότι δεν παίρνουν απάντηση στα αιτήματα τους για συζήτηση και επίλυση προβλημάτων τότε σημαίνει ότι έχουμε μεγάλο πρόβλημα στους θεσμούς εξουσίας», πρόσθεσε.

Τέλος, η ΓΓ της ΠΕΟ είπε ότι «σήμερα σε αυτή την αίθουσα βρίσκονται συσσωρευμένα ο θυμός, η απογοήτευση που αισθάνονται οι συνταξιούχοι μας από την προκλητικά ελλειμματική ανταπόκριση της πολιτείας στα αιτήματα τους». «Βρίσκεται συσσωρευμένη η αγανάκτηση που νοιώθουν οι συνταξιούχοι μας από το γεγονός ότι χρειάζεται να κατεβαίνουν στους δρόμους για να διεκδικήσουν αυτά που το κράτος, η πολιτεία έπρεπε να τους δίνει, το αυτονόητο αντίτιμο για την τεράστια προσφορά τους», κατέληξε η κ. Χαραλάμπους, η οποία διαβεβαίωσε ότι «η ΠΕΟ, όπως πάντα, θα είναι μαζί σας σε αυτό τον αγώνα».

Ομιλία ΓΓ της ΕΚΥΣΥ

Εξάλλου, σε ομιλία ο ΓΓ της ΕΚΥΣΥ Κώστας Σκαρπάρης είπε ότι «φαίνεται ότι η Κυβέρνηση ζει σε άλλο κόσμο», και «δεν έχει αντίληψη του τί πραγματικά συμβαίνει στην κοινωνία».

«Σε μια περίοδο που τα νοικοκυριά συνεχίζουν να είναι πιεσμένα από την ακρίβεια, οι συνταξιούχοι να μην τα βγάζουν πέρα, να μην αντέχουν άλλο το δυσβάστακτο κόστος, η Κυβέρνηση τερματίζει και αυτά τα ελάχιστα μέτρα, τα ψίχουλα που είχε αποφασίσει να δώσει λίγο πριν τις τελευταίες εκλογές».

Ανέφερε ότι η Κυβέρνηση αποφάσισε τον τερματισμό των στοχευμένων μέτρων επιδότησης της τιμής ηλεκτρικού ρεύματος και του μηδενικού ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα, με το επιχείρημα ότι δεν συντρέχουν πλέον λόγοι, επικαλούμενη την μείωση του πληθωρισμού.

«Ο πληθωρισμός πέφτει, ωστόσο η ακρίβεια συνεχίζει να κτυπά χωρίς σταματημό τα νοικοκυριά και τους συνταξιούχους ιδιαίτερα», πρόσθεσε.

Ανέφερε επίσης ότι το επιχείρημα της Κυβέρνησης ότι «οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας παρουσιάζουν πτωτικές τάσεις είναι το λιγότερο κοροϊδία, με την Κύπρο να είχε την δεύτερη ψηλότερη τιμή ρεύματος στην Ευρώπη και κάθε δίμηνο να καλούμαστε να πληρώνουμε την αποτυχία της προηγούμενης και της παρούσας Κυβέρνησης να δώσουν φτηνή ηλεκτρική ενέργεια στην κοινωνία».

Επιπλέον, ο κ. Σκαρπάρης αναφέρθηκε και στην απαίτηση της ΕΚΥΣΥ για κατάργηση του πέναλτι 12%, λέγοντας ότι «παρατηρείται μια απροθυμία από μέρους της Κυβέρνησης να επιλύσει το πρόβλημα με δίκαιο τρόπο, με την δικαιολογία ότι δεν πρέπει να διακινδυνεύσουμε την βιωσιμότητα του ταμείου κοινωνικών ασφαλίσεων».

«Και οι δύο προτάσεις που κατέθεσε ο Υπουργός Εργασίας ήταν απαράδεκτες και προβληματικές και έχουν απορριφθεί σχεδόν από όλες τις συντεχνίες», πρόσθεσε.

Ο ΓΓ της ΕΚΥΣΥ αναφέρθηκε επίσης, μεταξύ άλλων, και στην απαίτηση τους να βελτιωθεί η νομοθεσία για τη σύνταξη χηρείας των ανδρών για να μην αδικούνται άντρες χήροι που έχασαν την σύζυγο τους πριν από την 1/1/2018 αλλά και στο σοβαρό πρόβλημα κόστους όπως είπε, που παρουσιάζεται από την αγορά φαρμάκων που δεν καλύπτονται από το ΓεΣΥ.

Είπε ακόμη ότι η Κυβέρνηση κατάργησε το ετήσιο τέλος 350 ευρώ που επιβλήθηκε το 2012 στις εταιρείες και πρόσθεσε πως «φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι προτεραιότητες της Κυβέρνησης είναι να στηρίξει τις εταιρείες και όχι τους συνταξιούχους και αυτούς που έχουν ανάγκη».

Μετά το συνέδριο τους τα μέλη της ΕΚΥΣΥ μετέβησαν έξω από το Υπουργείο Οικονομικών όπου πραγματοποίησαν εκδήλωση διαμαρτυρίας, αναφέροντας ότι η οικονομική τους κατάσταση έχει επιδεινωθεί ιδιαίτερα λόγω της ακρίβειας και ζητώντας παράλληλα από την Κυβέρνηση να επιλύσει τα άλυτα προβλήματα τους.

Επίσης, ενέκριναν υπόμνημα με τα αιτήματα τους το οποίο θα δοθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη.

Πηγή: ΚΥΠΕ