Την απόρριψη της λίστας των υποψηφίων δικαστών για το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) που υποβλήθηκε από την Κύπρο, εισηγήθηκε η  αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ).

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σημερινή απόφαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΣτΕ, η Επιτροπή για την Εκλογή Δικαστών στο ΕΔΔΑ, αφού πήρε συνέντευξη από όλους τους υποψηφίους στις 16 Σεπτεμβρίου συστήνει την απόρριψη της λίστας για ουσιαστικούς λόγους, καθώς δεν πληρούν όλοι οι υποψήφιοι τις απαιτήσεις του Άρθρου 21 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την εκλογή δικαστή στο ΕΔΔΑ. Αποφάσισε επίσης να ζητήσει από την Κυβέρνηση της Κύπρου να υποβάλει νέα λίστα υποψηφίων.

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) εκλέγει τους δικαστές του ΕΔΔΑ, παρέχοντάς τους δημοκρατική νομιμότητα.

Μόλις η ΚΣΣΕ λάβει τη λίστα των υποψηφίων, η Επιτροπή για την Εκλογή Δικαστών στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων – μια ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή της οποίας τα μέλη έχουν νομική εμπειρία – αξιολογεί πρώτα τη δικαιοσύνη και τη διαφάνεια της εθνικής διαδικασίας που χρησιμοποιήθηκε για την επιλογή τους. Στη συνέχεια, παίρνει συνέντευξη από κάθε υποψήφιο προσωπικά και εξετάζει τα βιογραφικά τους, τα οποία υποβάλλονται σε τυποποιημένη μορφή, προκειμένου να αξιολογήσει εάν και οι τρεις υποψήφιοι είναι επαρκώς καταρτισμένοι για τη θέση.

Εάν διαπιστώσει ότι πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις, η επιτροπή συντάσσει σύσταση προς τη Συνέλευση, υποδεικνύοντας ποιον ή ποιους υποψηφίους θεωρεί τους πιο ισχυρούς. Εάν όχι, μπορεί να συστήσει στο κράτος να υποβάλει νέα λίστα.

Μετά την ολοκλήρωση της θητείας του του Κύπριου Δικαστή στο ΕΔΔΑ Γιώργου Σεργίδη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέβαλε κατάλογο με τρία ονόματα υποψηφίων κατόπιν σύστασης ειδικής επιτροπής που είχε διορίσει το Υπουργικό Συμβούλιο.

Πηγή: ΚΥΠΕ