Δεκάδες Αμερικανοί στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στην Κύπρο εν μέσω κλιμάκωσης των εντάσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ και προετοιμάζονται για μια σειρά απρόοπτων εξελίξεων, συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής επιχείρησης εκκένωσης Αμερικανών πολιτών από τον Λίβανο, σε περίπτωση που ξεσπάσει ευρύτερος πόλεμος, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CNNi.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, υποπτέραρχος Πατ Ράιντερ, δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι ο αμερικανικός στρατός θα αναπτύξει «έναν μικρό αριθμό στρατιωτικού προσωπικού των ΗΠΑ» στην περιοχή σε μια κίνηση «αυξημένης προσοχής». Ωστόσο, αρνήθηκε να αποκαλύψει πόσα στρατεύματα αναπτύχθηκαν, πού στάλθηκαν και σε ποιο κλάδο ανήκαν.

Η Κύπρος διαδραμάτισε βασικό ρόλο κατά την εκκένωση ξένων υπηκόων από τον Λίβανο στη διάρκεια του πολέμου του Ισραήλ με τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο το 2006, διευκολύνοντας την αναχώρηση και τη στέγαση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων εκείνη την περίοδο που διέφυγαν από την περιοχή της σύγκρουσης.

Διαβάστε επίσης: Διπλωματικός πυρετός για να αποφευχθεί γενική σύρραξη στη Μέση Ανατολή

Σε ετοιμότητα η Κύπρος

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Αντωνίου, είπε στο Reuters τον περασμένο μήνα ότι η Κύπρος βρίσκεται και πάλι σε ετοιμότητα για να βοηθήσει εάν χρειαστεί.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε την Τρίτη ότι στέλνει 700 στρατιώτες στην Κύπρο για να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο έκτακτης εκκένωσης Βρετανών πολιτών από τον Λίβανο, εάν καταστεί απαραίτητο.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών έχει επίσης επανειλημμένα προειδοποιήσει τους πολίτες των ΗΠΑ να εγκαταλείψουν τον Λίβανο.

Φόβοι για κλιμάκωση του πολέμου

Οι εντάσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ έφτασαν σε νέα κλιμάκωση την τελευταία εβδομάδα, μετά την επίθεση στον Λίβανο μέσω βομβητών από το Ισραήλ. Κατόπιν, το Ισραήλ «σφυροκόπησε» τη Βηρυτό και τον νότιο Λίβανο με αεροπορικές επιδρομές που σκότωσαν εκατοντάδες αμάχους και μαχητές της Χεζμπολάχ.

Η Χεζμπολάχ απάντησε με ρουκέτες εναντίον ισραηλινών εγκαταστάσεων, συμπεριλαμβανομένης της αεροπορικής βάσης Ραμάτ Νταβίντ ανατολικά της Χάιφα, και την Τετάρτη εκτόξευσε έναν πύραυλο απευθείας προς το Τελ Αβίβ, ο οποίος αναχαιτίστηκε από την ισραηλινή αεράμυνα.

Οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο δείχνουν κλιμάκωση του πολέμου ακόμη και με χερσαία εισβολή στον Λίβανο, καθώς το Ισραήλ ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τετάρτης (25/09) ότι στέλνει δύο εφεδρικές ταξιαρχίες, προκειμένου να αναπτυχθούν στα βόρεια του Ισραήλ.

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε την Τετάρτη ότι οι ΗΠΑ κάνουν ό,τι είναι δυνατό εν μέσω διπλωματικών προσπαθειών για την αποτροπή ενός «ολοκληρωτικού πολέμου» μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου.

Tι ανησυχεί τις ΗΠΑ

Παράλληλα, Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο CNNi τη Δευτέρα ότι «είμαστε πιο κοντά στο να οδηγηθούμε σε περιφερειακό πόλεμο» από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες για τις ΗΠΑ αυτή τη στιγμή είναι ότι το Ιράν, το οποίο είναι βασικός υποστηρικτής της Χεζμπολάχ, θα εμπλακεί, δήλωσε ο αξιωματούχος. Η Τεχεράνη δεν έχει παρέμβει ακόμη, αλλά θα το κάνει αν πιστέψει ότι πρόκειται να χάσει την πιο ισχυρή δύναμη αντιπροσώπων της, τη Χεζμπολάχ.

Με πληροφορίες από CNN.gr