Η ιστορία των Κυπριακών Αερογραμμών, ποιοι, γιατί και πώς τις οδήγησαν στο κλείσιμο πρέπει να διερευνηθούν από ποινικούς ανακριτές.

Ήταν προ πολλού προδιαγεγραμμένη η μοίρα των Κυπριακών Αερογραμμών. Η Κυβέρνηση είχε προαποφασίσει να αφήσει το νόμιμο κράτος, χωρίς κρατικό αερομεταφορέα και να προσφέρει το μονοπώλιο εκπροσώπησης της Κύπρου στις διεθνείς αερομεταφορές, στο ψευδοκράτος. Το παράνομο έκτρωμα έχει δικό του αερομεταφορέα, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ανύπαρκτη στους ουρανούς. Πολιτικό και οικονομικό έγκλημα. Ούτε η τουρκική εισβολή, όταν τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη αφάνιζαν με τις βόμβες τους τα κυπριακά αεροπλάνα, δεν πέτυχε να εξαφανίσει τις Κυπριακές Αερογραμμές. Η εταιρεία αναγεννήθηκε από την τέφρα της και συνέχισε να μεταφέρει παντού το μήνυμα ότι υπάρχει Κύπρος. Ήλθε η Κυβέρνηση Αναστασιάδη και κατάφερε αυτό που δεν είχε πετύχει η τουρκική επιδρομή.

Πάνω στο πτώμα του νεκρού κρατικού αερομεταφορέα, η Κυβέρνηση θα κάμει τώρα πάρτι... παρελθοντολογίας. Θα επικαλεστεί και πάλιν την ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων που δεν έλαβαν εγκαίρως μέτρα, θα επικαλεστεί και πάλιν το τι κληρονόμησε και θα συμπεριφερθεί ως μίζερη αντιπολίτευση. Οι ευθύνες των προηγούμενων είναι δεδομένες, όλες χρησιμοποίησαν τις Κυπριακές Αερογραμμές σαν χωνευτήρι ημετέρων, όλες πρόσφεραν ηγεμονικούς μισθούς και φιλοδωρήματα, αλλά η ευθύνη της σημερινής Κυβέρνησης, ποια ήταν; Να διασώσει την εταιρεία, ή σκόπιμα να την αφήσει να καταρρεύσει εντελώς και να την ξεπουλήσει;

Όμως στους «προηγούμενους» που κατέστρεψαν τις Κυπριακές Αερογραμμές, σε καμία περίπτωση, δεν αναφέρουν το κόμμα τους. Για δέκα χρόνια η εταιρεία βρισκόταν υπό την απόλυτη κομματική επιρροή του ΔΗΣΥ. Δικά του τα συμβούλια, δικοί του και οι άνθρωποι. Την «αγορά του αιώνα» των Αίρμπας, ο ΔΗΣΥ την έκαμε. Μέσα σε αυτά τα δέκα χρόνια, ο ΔΗΣΥ κατάκλυσε τις Κυπριακές Αερογραμμές με ημετέρους, βόλεψε πλουσιοπάροχα πολλούς, και έρχεται σήμερα να ξεγράψει τις δικές του ευθύνες, παλιές και σημερινές, και να τις φορτώσει σε άλλους.

Είναι φανερό ότι η εταιρεία ξεπουλιέται στη βάση προδιαγεγραμμένου σχεδίου. Η Κυβέρνηση σκοπίμως άφησε την εταιρεία να οδηγηθεί στη χρεοκοπία, προκειμένου να εξυπηρετηθεί το πλάνο της, να μην αφήσει τίποτε στην Κύπρο που να είναι κυπριακό. Ξεπούλησε τις τράπεζες και από «Κοινό Κυπρίων» τις κατέστησε «Κοινό Ξένων». Θα ξεπουλήσει και την ΑΗΚ, τη ΣΥΤΑ και την Αρχή Λιμένων, οι οποίες αποτελούν πυλώνες εθνικής ασφαλείας. Θα ξεπουλήσει και γη και μετά θα διαθέσει τα σπίτια των Κυπρίων σε ξένους έναντι πινακίου φακής. Μέχρι τη λήξη της θητείας της, όλα θα είναι ξεπουλημένα στους ξένους. Όχι σε στρατηγικούς επενδυτές, αλλά σε αρπακτικά όρνεα.

Το κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών αφήνει την Κυπριακή Δημοκρατία χωρίς κρατικό αερομεταφορέα, τους εργαζόμενους χωρίς εργασία, την οικονομία χωρίς ένα βασικό στήριγμα. Πλήττει καίρια τον κυπριακό τουρισμό, τη μόνη κότα που γεννά αβγά, μέσα στην ολική καταστροφή που προκάλεσαν οι κυβερνήσεις Χριστόφια και Αναστασιάδη.

Πρόκειται, όπως προαναφέραμε, για διπλό έγκλημα. Πολιτικό και οικονομικό. Οι επόμενες μέρες και μήνες θα καταδείξουν τις συνέπειες του εγκλήματος. Το οποίο πρέπει να διερευνηθεί εις βάθος από ποινικούς ανακριτές. Όχι επί σημερινής Κυβέρνησης, και μέσω των αλχημειών μίας Ερευνητικής Επιτροπής, της μορφής εκείνης που συστάθηκε για τη διερεύνηση του οικονομικού εγκλήματος. Όταν παρέλθει η θεομηνία της παρούσας Κυβέρνησης, και αναλάβει άλλη την εξουσία, να καλέσει ποινικούς ανακριτές να διερευνήσουν εις βάθος ποιοι και γιατί και πώς ο κρατικός αερομεταφορέας οδηγήθηκε στη χρεοκοπία. Να εξετάσει όλες τις ευθύνες και όλες τις αποφάσεις όλων των κυβερνήσεων και όλων των αρμοδίων Υπουργών και Διοικητικών Συμβουλίων και να εκδώσει πόρισμα. Και οι υπεύθυνοι της κατάρρευσης να λογοδοτήσουν.

ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ
Πρώτα αποφασίζει και μετά διαβουλεύεται


Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεσμεύτηκε με συνδιαβούλευση στη λήψη αποφάσεων και τελικά επαναλαμβάνει την τακτική των περισσοτέρων προκατόχων του. Αποφασίζει και μετά καλεί σε διαβούλευση για να ακούσει απόψεις. Αφού αποφάσισε να προχωρήσει σε νέα υποχώρηση, στο θέμα του φυσικού αερίου, καλεί σε συναντήσεις πρώην Προέδρους Δημοκρατίας, πρώην Υπουργούς Εξωτερικών, τη διαπραγματευτική ομάδα και το τελούν σε αχρησία Συμβούλιο Γεωστρατηγικών Μελετών. Γιατί δεν τους κάλεσε και να λάβει τις απόψεις τους, πριν αποφασίσει; Ποια χρησιμότητα θα έχουν τώρα οι απόψεις που θα διατυπώσουν; Το πανηγύρι τέλειωσε...