Η ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε τροποποιητικούς κανονισμούς που απαγορεύουν την ενεργοποίηση και χρήση από μαθητές κινητών τηλεφώνων και άλλων ηλεκτρονικών έξυπνων συσκευών, κατά τη διάρκεια λειτουργίας των Γυμνασίων, Λυκείων και Τεχνικών Σχολών.

Η Υπουργός Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο ανέφερε ότι τα κινητά απαγορεύθηκαν στα Δημοτικά σχολεία από τον Ιούνιο. «Το ζήτημα ήταν με τη Μέση Εκπαίδευση και καταλήξαμε ότι τα κινητά απαγορεύονται την ώρα του μαθήματος και στο διάλειμμα».

Συμπλήρωσε ότι επιτρέπονται κάτω από δύο συνθήκες. «Για σκοπούς μαθήματος με την έγκριση εκπαιδευτικού και σε περιπτώσεις υγείας και έκτακτης ανάγκης». 

Διαβάστε ακόμη: Πέρασε η απαγόρευση χρήσης κινητών εντός των σχολείων

Η Υπουργός ξεκαθάρισε ότι τα κινητά μεταφέρονται εντός του σχολείου αλλά θα είναι στις τσάντες των μαθητών ή σε θυρίδες. «Θα ρυθμιστεί το πότε αρχίζει η υλοποίηση του μέτρου με εσωτερικές εγκυκλίους», είπε.

 Ακόμη, ανέφερε ότι θα ρυθμιστεί το κυριότερο ζήτημα που είναι το θέμα της εποπτείας του μέτρου και της διασφάλισης του ότι θα λειτουργήσει κανονικά. 

Βιβλιοθήκες, πράσινοι χώροι, σκάκι και ποδοσφαιράκι

Επεσήμανε ότι έχει μεγάλη σημασία να δώσουν διεξόδους στα παιδιά κατά τη διάρκεια του διαλείμματος. «Δεν είναι αστυνομικό το μέτρο ούτε είναι φυλακή το σχολείο. Θέλουμε τα παιδιά να έχουν δημιουργικές ασχολίες κατά τη διάρκεια του διαλείμματος».

Εξήγησε ότι έχουν προβεί σε δύο σημαντικά έργα. «Ανοίγουμε τις σχολικές βιβλιοθήκες και παροτρύνουμε μέσα από προγράμματα να δώσουμε ευκαιρίες μέσα από τη σχολική βιβλιοθήκη. Κάνουμε χώρους πρασίνου και μέσω στο «Δράσε» δημιουργήσαμε χώρους δημιουργικής  απασχόλησης με ομαδικά παιχνίδια όπως σκάκι και ποδοσφαιράκι». 

Η κα. Μιχαηλίδου τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό οι μαθητές να έχουν πράγματα να κάνουν. «Να έχουν δραστηριότητες, να μπορούν να μιλήσουν και να μην έχουν την έγνοια τους στο κινητό». 

Επεσήμανε ότι έχουν όλο τον χρόνο να ασχοληθούν με το τηλέφωνο τους πριν το σχολείο και μετά από αυτό. 

Επεσήμανε ότι είναι ένα σωστό μέτρο και συνάδει με μέτρα που έχουν πάρει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες  και με τα ερευνητικά αποτελέσματα που αφορούν την ψυχική υγεία των παιδιών.

Ακόμη, ανέφερε ότι δεν τίθεται θέμα να καταργηθούν εντελώς τα κινητά από τα σχολεία. 

Διαβάστε ακόμη: ΥΠΑΝ: Χαιρετίζει την απαγόρευση κινητών σε Γυμνάσια και Λύκεια

Στη συνέχεια μίλησε για την τροπολογία του ΔΗΣΥ που πέρασε από τη Βουλή, αναφέροντας ότι θα έκαναν έτσι και αλλιώς αξιολόγηση. 

«Εντός των επόμενων 15 ημερών θα έχουμε τις εγκυκλίους μας έτοιμες»

Ξεκαθάρισε ότι δεν θα αλλάξει κάτι σήμερα ή αύριο. «Εντός των επόμενων 15 ημερών θα έχουμε τις εγκυκλίους μας έτοιμες. Ήδη κάποια σχολεία άρχισαν και εφαρμόζουν το μέτρο. 

Επιπλέον, ανέφερε ότι το κινητό είναι ένας εθισμός. «Το βλέπουμε και από εμάς τους ενήλικες. Το σχολείο είναι για κάποιον άλλο σκοπό. Δεν προσφέρεται για να παίζουμε στο διαδίκτυο ή να ανταλλάζουμε μηνύματα. 

Σημείωσε ότι μετά την επεξήγηση και τη συζήτηση του μέτρου στους μαθητές, θα αρχίσουν τις παιδαγωγικές ποινές όπως η επίπληξη μέχρι και την αποβολή του μαθητή. 

Όσον αφορά τα ιδιωτικά σχολεία, ανέφερε ότι το μέτρο ισχύει σε αρκετά ιδιωτικά με απόφαση της Διεύθυνσης.