Ορατή ροή νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων στο τέλος του δεύτερου ή το τρίτου τριμήνου του έτους λόγω της κρίσης του κορωνοϊού, διαβλέπει ο Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου Αντρέα Ένρια.
Σε ενημερωτικό δελτίο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (ΕΕΜ), ο κ. Ένρια σημείωσε ότι ο πιστωτικός κίνδυνος είναι ένας από τους σημαντικότερους κινδύνους σε μια οικονομική ύφεση.
«Υποθέτουμε ότι η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων για παράδειγμα θα αρχίσει να γίνεται ορατή μόνο στο τέλος του β΄ ή του γ΄ τριμήνου του τρέχοντος έτους – δηλαδή σε περίπου έναν έως τέσσερις μήνες», είπε, επισημαίνοντας πως το συνολικό μέγεθος της υποβάθμισης της ποιότητας των στοιχείων του ενεργητικού θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το βάθος και τη διάρκεια της ύφεσης, και προς το παρόν υπάρχει ακόμη ευρύ φάσμα πιθανών σεναρίων που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν.
Σε ερώτηση για το πώς αξιολογούνται οι ευπάθειες των τραπεζών, ο Πρόεδρος του ΕΕΜ είπε πως παρακολουθούν διαρκώς την κατάσταση των τραπεζών και είμαστε σε στενή επαφή με όλες τις τράπεζες, διενεργώντας ανάλυση των ευπαθειών των τραπεζών, λαμβάνοντας υπόψη διαφορετικά σενάρια και υποθετικές διαταραχές.
Ο κ. Ένρια σημείωσε ωστόσο ότι μετά την προηγούμενη χρηματοπιστωτική κρίση οι τράπεζες της ευρωζώνης ενίσχυσαν τα αποθέματα κεφαλαίου και ρευστότητας ασφαλείας τους, τα οποία «αποτελούν τη θεμελιώδη γραμμή άμυνας ενάντια σε κάθε κρίση».
Αναφορικά με την κερδοφορία, ο κ. Ένρια είπε πως η χαμηλή κερδοφορία θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι τράπεζες της ζώνης του ευρώ θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να αποκαταστήσουν τα αποθέματα ασφαλείας τους μετά την κρίση, διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι «θα τους δώσουμε άφθονο χρόνο για να το κάνουν».
Ταυτόχρονα, είπε, θα συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση στις τράπεζες να επιταχύνουν τις αλλαγές που είναι απαραίτητες για να επαναφέρουν την κερδοφορία σε πιο βιώσιμα επίπεδα. Αυτό προϋποθέτει έναν αναπροσανατολισμό των επιχειρηματικών μοντέλων τους, πιο αποτελεσματικά μέτρα για να βελτιωθεί η αποδοτικότητα ως προς το κόστος και μεγαλύτερη έμφαση στη χρήση νέων τεχνολογιών.
Για τα μέτρα που λήφθηκαν από τον ΕΕΜ, ο κ. Ένρια σημείωσε πως ο βασικός στόχος τους «είναι να διασφαλίσουμε ότι οι τράπεζες εξακολουθούν να είναι σε θέση να απορροφούν τις ζημίες και να συνεχίσουν την παροχή δανείων προς την οικονομία».
«Σύμφωνα με τον σχεδιασμό των κανονιστικών μεταρρυθμίσεων που έχουν τεθεί σε εφαρμογή μετά την τελευταία χρηματοπιστωτική κρίση, ενθαρρύναμε τις τράπεζες να χρησιμοποιήσουν τα αποθέματα κεφαλαίου και ρευστότητας ασφαλείας τους – γι’ αυτό άλλωστε υπάρχουν τα αποθέματα ασφαλείας. Άρα οι τράπεζες που όντως χρησιμοποιούν τα αποθέματα ασφαλείας τους στην ουσία ενεργούν υπεύθυνα».
Πηγή: ΚΥΠΕ