Τις προτάσεις της για την αντιμετώπιση της ακρίβειας διατυπώνει η Παγκύπρια Συντεχνία ΙΣΟΤΗΤΑ, απευθύνοντας έκκληση στην Κυβέρνηση «να αφουγκραστεί επιτέλους τις αγωνιώδεις φωνές του λαού και να προχωρήσει σε άμεσες, ουσιαστικές και ριζοσπαστικές παρεμβάσεις».

Σε ανακοίνωσή της, η ΙΣΟΤΗΤΑ προτείνει σχέδιο δράσης που περιλαμβάνει πλήρη κατάργηση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα και τα βασικά είδη διατροφής, καθολική εφαρμογή της ΑΤΑ ως μηχανισμού προστασίας των μισθών και των συντάξεων από τον πληθωρισμό, καθώς και ενσωμάτωσή της στον κατώτατο μισθό και επέκτασή της σε όλους τους εργαζόμενους και στους συνταξιούχους μέσω νομοθετικής ρύθμισης.

Ακόμη, προτείνει ουσιαστική φορολόγηση των υπερκερδών τραπεζών και μεγάλων επιχειρήσεων και δημιουργία ειδικού αναπτυξιακού ταμείου για την επιδότηση στεγαστικών και φοιτητικών δανείων, τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής. Επιπλέον εισηγείται τη δραστική μείωση της τιμής των καυσίμων μέσω φορολογικών ελαφρύνσεων και ελέγχου της κερδοσκοπίας, καθώς και την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης με κοινωνικά δίκαιους όρους και ουσιαστικά κίνητρα.

Η ΙΣΟΤΗΤΑ προτείνει τη σημαντική αύξηση των χαμηλών συντάξεων και του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, τη συμπερίληψη των χαμηλοσυνταξιούχων στην ειδική διατίμηση ρεύματος και ένταξή τους σε ένα ολοκληρωμένο πλέγμα κοινωνικής προστασίας, καθώς και την προώθηση μιας προοδευτικής φορολογικής μεταρρύθμισης που θα ανακατανέμει δίκαια τα βάρη, θα ενισχύει τα δημόσια έσοδα, θα περιορίζει τις ανισότητες και θα θέτει τις βάσεις για ένα νέο κοινωνικό κράτος.

Η Συντεχνία απευθύνει «ύστατη έκκληση στην Κυβέρνηση να αναλάβει τώρα τις ευθύνες της» και ταυτόχρονα καλεί τον κυπριακό λαό σε μια μεγάλη παλλαϊκή συστράτευση. «Ο αγώνας ξεκινά τώρα. Και με τη δύναμη της ενότητας και της αλληλεγγύης, θα δικαιωθεί», καταλήγει.

Πηγή: ΚΥΠΕ