Τους νεαρούς επιστήμονες της Κύπρου, που διακρίθηκαν για τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες, τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους, βράβευσε και φέτος το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ), στο πλαίσιο του 18ου European Researcher’s Night.

Σε ανακοίνωση το ΙδΕΚ αναφέρει πως συνολικά 11 μαθητές και μαθήτριες ξεχώρισαν ανάμεσα σε δεκάδες συμμετοχές και βραβεύτηκαν για τις ευφάνταστες ιδέες που παρουσίασαν στο πλαίσιο των μαθητικών διαγωνισμών επικοινωνίας της επιστήμης «Science Unfold», συγγραφής ηλεκτρονικού βιβλίου e-Book και «Design Thinking Challenge».

Συγκεκριμένα, το ΙδΕΚ αναφέρει ότι «μαθητές και μαθήτριες της Μέσης Εκπαίδευσης που συμμετείχαν στον διαγωνισμό επικοινωνίας της επιστήμης Science Unfold κλήθηκαν να επιστρατεύσουν όλη τη δημιουργικότητα και την επικοινωνιακή τους δεινότητα για να παρουσιάσουν μέσα σε μόλις τρία λεπτά μια επιστημονική ανακάλυψη της επιλογής τους».

Προσθέτει ότι στο πλαίσιο του διαγωνισμού e-book, μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού ξεδίπλωσαν τις αφηγηματικές τους ικανότητες και έγιναν συγγραφείς ιστοριών μικρού μήκους, με τίτλο «Ο Brainy και η Genie σε Ειδική Αποστολή».

Ιδιαίτερη επιτυχία, σύμφωνα με το ΙδΕΚ, είχε και ο διαγωνισμός Design Thinking Challenge, που διεξήχθη φέτος για πρώτη φορά, στο πλαίσιο του οποίου μαθητές και μαθήτριες άνω των 16 ετών, καθώς και φοιτητές και φοιτήτριες, ήρθαν σε επαφή με τις βασικές αρχές της σχεδιαστικής σκέψης, αναπτύσσοντας έναν καινοτόμο τρόπο επίλυσης προβλημάτων.

Το ίδρυμα αναφέρει ότι και οι τρεις φετινοί διαγωνισμοί ευθυγραμμίζονται με τη διαχρονική αποστολή του «ως εθνικού φορέα για την υποστήριξη και προώθηση της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας στην Κύπρο, και παρέχουν στη νέα γενιά τις απαραίτητες δεξιότητες και τα εφόδια που θα την ενθαρρύνουν να ακολουθήσει τον δρόμο της επιστήμης και της τεχνολογίας ως επιλογή καριέρας».

Παράλληλα, όπως αναφέρει, «στοχεύουν στην καλλιέργεια κουλτούρας έρευνας και καινοτομίας στο σύνολο της κυπριακής κοινωνίας, η οποία και φέτος συμμετείχε με ενθουσιασμό στη διοργάνωση».

Το ΙδΕΚ αναφέρει ότι οι νικητές και οι νικήτριες έλαβαν δωροκουπόνια από κατάστημα τεχνολογίας, ενώ τα βραβεία απένειμαν ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Νικόδημος Δαμιανού, ο Επικεφαλής Επιστήμονας, Δημήτρης Σκουρίδης, ο Γενικός Διευθυντής του ΙδΕΚ, Θεόδωρος Λουκαΐδης, ο Αντιπρόεδρος του ΙδΕΚ, Αντρέας Ευσταθίου και το μέλος του Ιδρύματος, Κώστας Χριστοφίδης.

Αναφέρει επίσης ότι κατά τη διάρκεια της τελετής, βραβεύτηκε και το Περίπτερο Αρ. 19, CYPROME: Το DNA των Κυπρίων (Η γενετική κληρονομιά των Κυπρίων) του Κέντρου Αριστείας BIOBANK.CY του Πανεπιστημίου Κύπρου, ως το καλύτερο περίπτερο του European Researcher’s Night, στο πλαίσιο του διαγωνισμού ANSWER AND WIN.

Πηγή: ΚΥΠΕ