Για τις εξελίξεις στο Κυπριακό μετά το άτυπο δείπνο στη Νέα Υόρκη, μίλησε στο Μεσημέρι και Κάτι ο τέως Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης. 

Αρχικά ανέφερε ότι ο ίδιος εισηγήθηκε παλαιότερα στο Εθνικό Συμβούλιο να εξετάσει τι εννοούν ως χωριστή κυριαρχία. «Άλλο είναι η εξωτερική κυριαρχία που δίνει το δικαίωμα σε μια οντότητα να ανακηρυχθεί σε κράτος και άλλο είναι η εσωτερική κυριαρχία».

Εξήγησε ότι αυτή λύθηκε με τη διακήρυξη του Φεβρουαρίου του 2014 μεταξύ Έρογλου- Αναστασιάδη. «Το έλεγε και το Σχέδιο Ανάν ότι το κάθε κρατίδιο ή η κεντρική Κυβέρνηση ασκούν τις εξουσίες τους  χωρίς να μπορεί να παρέμβει κάποιος άλλος». 

Διαβάστε ακόμη: Το παρασκήνιο του άτυπου δείπνου: Εκνευρισμένος ο Τατάρ, «Κύπριος» ο Γκουτέρες

Συμπλήρωσε ότι το ισότιμο διεθνές καθεστώς είναι αστείο. «Αυτό απονέμεται από τα άλλα κράτη του ΟΗΕ. Δεν μπορεί να το αποδώσει ο Γενικός Γραμματέας. Δεν το έκαναν για 50 χρόνια όχι γιατί μας αγαπούν αλλά για το προηγούμενο της αναγνώρισης ενός κράτους, μιας οντότητας που προκύπτει από τη χρήση βίας». 

Ο κ. Κασουλίδης εξήγησε ότι οι Τούρκοι θέλουν να στείλουν το μήνυμα «δύο κράτη με δύο μητέρες πατρίδες». 

Σημείωσε ότι ο Γενικός Γραμματέας γνωρίζει ότι η διευρυμένη αφορά τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις με τις δύο κοινότητες. 

Ακόμη, ανέφερε ότι εκτός από τον ελληνοτουρκικό διάλογο, η Τουρκία αυτή την περίοδο επιδιώκει να μην βρίσκεται σε διάσταση με τα άλλα κράτη της περιοχής και να νιώθει απομονωμένη.

Ερωτηθείς αν έχει κάνει καλή διπλωματία ο ΠτΔ, απάντησε «Ναι. Εγώ θα έλεγα ότι τελικά έκανε καλή διπλωματία. Κέρδισε την εμπιστοσύνη του ΓΓ του ΟΗΕ ο οποίος είχε την χειρότερη εντύπωση στο Κραν Μοντανά». 

Σημείωσε ότι ο κ. Γκουτέρες δεν τα έβαλε κάτω με αυτά που άκουσε και θέλει να συνεχίσει να παίρνει πρωτοβουλίες. «Όλοι ξέραμε ότι με την πρώτη συνάντηση, ο Τατάρ δεν θα άλλαζε το τροπάριο του. Θα του πει η Τουρκία πότε θα το αλλάξει». 

Διαβάστε επίσης: Στο τραπέζι ΜΟΕ για οδοφράγματα, και «διευρυμένες επαφές» - Ρόλο σε Ντι Κάρλο

Υπογράμμισε ότι «ξέρουμε ότι ετοιμάζουν την αλλαγή του Τατάρ. Πρόσθεσε ότι είναι πρόοδος ότι έμεινε ανοικτός ο δρόμος. 

Στη συνέχεια μίλησε και για το Κραν Μοντανά, αναφέροντας ότι την ευθύνη την φέρουν όλοι. «Από την ώρα που άρχισαν να φωνάζουν. Έγινε μεγάλος καυγάς. Φώναζαν όλοι εκτός από τον Ακκιντζί. Φώναζε ο Τσαβούσογλου, ο Αναστασιάδης. Ο Γενικός Γραμματέας φέρει την ευθύνη που μας είπε καλή τύχη χωρίς να πει ότι θα συνεχιστεί η συζήτηση. Έμεινε νεκρό το Κυπριακό για 7 χρόνια». 

Μιλώντας για τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, ανέφερε ότι ήρθε στο Εθνικό Συμβούλιο και κάλυψε τον Αναστασιάδη. 

Ερωτηθείς τι θα συμβούλευε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη αν τον έπαιρνε τηλέφωνο, απάντησε ότι «θα τον συμβούλευα να παραμείνει όπως ήταν ψες προσηλωμένος στην αναζήτηση αποτελέσματος για τις διαπραγματεύσεις και για τη λύση». 

Ο κ. Κασουλίδης καταληκτικά ανέφερε ότι «μιλώ με τον Αναστασιάδη αλλά δεν έτυχε να μιλήσω. Ο Χριστοδουλίδης με τον Αναστασιάδη μιλούσαν πολύ. Δεν ξέρω τώρα τι γίνεται. Μην παραξενευτείτε αν δείτε τον Αβέρωφ με τον Χριστοδουλίδη να συναντιόνται».