Συνάντηση με τους ομολόγους του από την Πολωνία και τη Δανία με αντικείμενο την προετοιμασία της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, είχε ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός,στο Λουξεμβούργο, στο περιθώριο των συνόδων του Eurogroup τη Δευτέρα και του Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων της ΕΕ (Ecofin) την Τρίτη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση, ο κ. Κεραυνός παρακάθισε σε σύσκεψη με τους ομολόγους του από την Πολωνία και τη Δανία, με αντικείμενο τον συντονισμό και την προετοιμασία του τρίο των Προεδριών του Συμβουλίου της ΕΕ που θα αναλάβουν ανά εξάμηνο το πρώτο μισό του του 2025 (Πολωνία), το δεύτερο μισό του 2025 (Δανία) και το πρώτο μισό του 2025 (Κύπρος).

Οι τρεις Υπουργοί συζήτησαν τις κύριες πολιτικές προτεραιότητες του ECOFIN που αντικατοπτρίζονται στο κοινό πρόγραμμα του Τρίο Προεδρίας που αναμένεται να οριστικοποιηθεί σύντομα. Συμφωνήθηκε όπως κατά την επόμενη περίοδο, συνεχιστούν οι επαφές ώστε να διασφαλιστεί η συνοχή και συνέχεια μεταξύ των τριών προεδριών.

Στο πλαίσιο των εργασιών του ECOFIN την Τρίτη, οι Υπουργοί ενημερώθηκαν από την Επιτροπή για την πορεία υλοποίησης του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και ενέκριναν τα τροποποιημένα Σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Πορτογαλίας και της Λιθουανίας.

Στη συνέχεια, οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο κ. Κεραυνός υπογράμμισε ότι η Κύπρος παραμένει εναντίον κάθε εισβολέα και πως στηρίζει τις πρόσφατες νομοθετικές προτάσεις της Επιτροπής, για συνέχιση της στήριξης της Ουκρανίας σε συντονισμό με την ομάδα G7.

Οι Υπουργοί ενέκριναν ακόμα συμπεράσματα για τη συμμετοχή της ΕΕ στη Σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών και Διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών της ομάδας G20 και της Συνόδου για την Κλιματική Αλλαγή COP29, που θα πραγματοποιηθεί στις 11 και 12 Νοεμβρίου στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν.

Την Δευτέρα ο κ. Κεραυνός συμμετείχε και στις εργασίες του Eurogroup, οι οποίες επικεντρώθηκαν στα θέματα ανταγωνιστικότητας της ΕΕ, αλλά και στα επόμενα βήματα για την περαιτέρω ολοκλήρωση των κεφαλαιαγορών της ΕΕ.

Στην συνεδρία παρευρέθηκε και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Νάντια Καλβίνο, η οποία παρουσίασε τους σχεδιασμούς της Τράπεζας για στήριξη της χρηματοδότησης των  επιχειρήσεων μεσαίου μεγέθους στην ΕΕ.

Ο κ. Κεραυνός καλωσόρισε την παρουσίαση από την ΕΤΕπ, υπογραμμίζοντας τον καταλυτικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Τράπεζα στην εμβάθυνση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών.

Η ενεργή συμμετοχή της θα επιτρέψει την αύξηση των διαθέσιμων επιλογών χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις, δεδομένης της τεχνογνωσίας που διαθέτει, σημείωσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ