Τις προοπτικές της κυπριακής μεταλλευτικής βιομηχανίας ενισχύει η αξιοσημείωτη συγκέντρωση χαλκού και χρυσού στο κοίτασμα της εταιρείας στην περιοχή του Τροόδους.
Σημαντική είναι η μέση περιεκτικότητα χρυσού στο κοίτασμα της Venus Minerals στην Κοκκινόγια, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της αξιολόγησης του έργου της Εταιρείας ‘Magellan Project’ στην περιοχή του Τροόδους.
Η εταιρεία μεταλλευτικής έρευνας και εξόρυξης, με έδρα την Κύπρο, εντόπισε αποθέματα με υψηλή συγκέντρωση χαλκού και χρυσού στο συγκεκριμένο τμήμα, επιβεβαιώνοντας τα αποτελέσματα προηγούμενων γεωτρήσεων. Στόχος του γεωτρητικού προγράμματος είναι να επαληθεύσει τις εκτιμήσεις παλαιότερων ερευνών στην περιοχή, διερευνώντας παράλληλα το ενδεχόμενο ύπαρξης κοιτασμάτων με αξιόλογη περιεκτικότητα σε χρυσό κάτω από την επιφάνεια του εδάφους.
Αξίζει να σημειωθεί πως τα συγκεκριμένα αποτελέσματα αφορούν την πρώτη γεώτρηση στο τμήμα Κοκκινόγιας, ενώ τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών από τις εναπομένουσες οκτώ γεωτρήσεις στην περιοχή, αναμένονται εντός των επομένων εβδομάδων. Σε περίπτωση που είναι ανάλογα με τα πρώτα, τότε η εκτίμηση της οικονομικής βιωσιμότητας των ορυκτών πόρων για το σύνολο του κοιτάσματος θα ενισχυθεί με τη συμπερίληψη σημαντικής ποσότητας χρυσού.
Το γεωτρητικό πρόγραμμα διενεργείται σε συνέχεια των πρόσφατων ευρημάτων της Εταιρείας, βάσει των οποίων εκτιμάται ότι τα τμήματα Κοκκινόγιας, Κλήρου και Νέας Σιάς, που αποτελούν το Magellan Project, διαθέτουν συνδυασμένο απόθεμα ορυκτών 9,5 εκατομμυρίων τόνων με 0,65% χαλκό και πρόσθετη περιεκτικότητα σε χρυσό, ασήμι και ψευδάργυρο.
Αναφερόμενος στα αποτελέσματα, ο γεωλόγος και Διευθύνων Σύμβουλος της Venus Minerals, Peter van der Borgh, σημείωσε πως: «Η ανάλυση σε αντιπροσωπευτικά δείγματα για προσδιορισμό της περιεκτικότητας χρυσού υπήρξε πολύ περιορισμένη στο παρελθόν καθώς, πριν από τη δεκαετία του ‘70, το μέταλλο δεν είχε την ίδια αξία που έχει σήμερα. Επομένως, το ενδεχόμενο αυξημένης περιεκτικότητας σε χρυσό, σε συνδυασμό με τα σημαντικά αποθέματα χαλκού, αποτελεί μία εξέλιξη ιδιαίτερα ενθαρρυντική. Ειδικότερα, η προοπτική αυτή ενισχύει την οικονομική ανταγωνιστικότητα του προγράμματος ακόμη περισσότερο, καθώς τόσο ο χαλκός όσο και ο χρυσός έχουν πλέον, τον 21ο αιώνα, καθιερωθεί ως πολύτιμα μέταλλα υψηλής αξίας».
«Τα εξαιρετικά αυτά αποτελέσματα αποτελούν επιστέγασμα της σκληρής δουλειάς και αφοσίωσης της ομάδας μας τους τελευταίους μήνες, ενώ παράλληλα, ενισχύουν την αισιοδοξία μας ενόψει των επικείμενων αποτελεσμάτων των υπόλοιπων αξιολογήσεων. Αξίζει να αναφερθεί πως στο πλαίσιο του υφιστάμενου ερευνητικού προγράμματος, εντάχθηκαν στην ομάδα μας τρεις νέοι Κύπριοι γεωλόγοι, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να αποκομίσουν πολύ σημαντικές εμπειρίες», δήλωσε χαρακτηριστικά. Ο κ. van der Borgh ανέδειξε επίσης, τις προοπτικές ανάπτυξης της μεταλλευτικής βιομηχανίας της Κύπρου, προσθέτοντας ότι η βιώσιμη εκμετάλλευση του προηγουμένως αναξιοποίητου ορυκτού πλούτου της χώρας μπορεί να φέρει πολλαπλά οφέλη στην τοπική οικονομία, όπως η δημιουργία θέσεων εργασίας, νέες επενδύσεις σε νευραλγικές υποδομές και πρόσθετα φορολογικά έσοδα.
Μέσα στους επόμενους μήνες, η Εταιρεία σχεδιάζει να επεκτείνει την έρευνά της και στα υπόλοιπα τμήματα του Magellan Project, μεταφέροντας τον εξοπλισμό της στις περιοχές των κοιτασμάτων Κλήρου και Νέας Σιάς.