Ο πρώην πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κύπρο, Τζον Μ. Κόενιγκ, εξαπολύει δριμεία κριτική μέσω ανάρτησής του στο Substack τόσο κατά της κυβέρνησης Τραμπ 2.0 όσο και κατά του τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.
Ο Κόενιγκ αμφισβητεί το πώς οι πρώην συνάδελφοί του στη Διπλωματική Υπηρεσία συνεχίζουν να υπηρετούν υπό το καθεστώς Τραμπ, το οποίο κατηγορεί ότι διαβρώνει τη δημοκρατία, καταπιέζει την ελευθερία του λόγου και υπονομεύει διεθνείς θεσμούς. Απευθυνόμενος ειδικά σε ανώτατους διπλωμάτες, αναρωτιέται πώς μπορούν να διατηρήσουν την προσωπική τους ακεραιότητα εκπροσωπώντας μια «αρπακτική» κυβέρνηση.
Διαβάστε επίσης: Αμερικανός Πρέσβης: H Toυρκία θέλει πραγματικά λύση
Παράλληλα, ο πρώην πρέσβης αναφέρεται εκτενώς στην ταραχώδη θητεία του στην Κύπρο (2012-2015), καταγγέλλοντας ότι οι σχέσεις του με τον Νίκο Αναστασιάδη ήταν ιδιαίτερα τεταμένες. Σύμφωνα με τον Κόενιγκ, το αποκορύφωμα της σύγκρουσης ήρθε το 2015, όταν ο Αναστασιάδης επισκέφθηκε τη Μόσχα και συναντήθηκε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, παραβιάζοντας το εμπάργκο υψηλού επιπέδου επαφών της ΕΕ προς τη Ρωσία.
Ο Κόενιγκ αναφέρει ότι προσπάθησε να αποτρέψει την επίσκεψη στη Ρωσία, χωρίς επιτυχία, καθώς ο Αναστασιάδης είχε έντονο ενδιαφέρον για τα ρωσικά κεφάλαια στην κυπριακή οικονομία. Μετά τη δολοφονία του Ρώσου αντιπολιτευόμενου Μπόρις Νεμτσόφ κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Κόενιγκ ανήρτησε αιχμηρό σχόλιο στο Twitter καλώντας την Κύπρο να «διαλέξει σοφά τους φίλους της», προκαλώντας έντονη αντίδραση του Αναστασιάδη και των φιλορωσικών κύκλων.
«Όλα ξεκίνησαν μερικούς μήνες νωρίτερα, τον Φεβρουάριο του 2015. Μέχρι τότε, είχαμε αρκετά παραγωγικές αλλά κατά καιρούς τεταμένες σχέσεις με τον Αναστασιάδη, τον οποίο θεωρούσα έναν απατεώνα και φαφλατά. Είχα συνεργαστεί μαζί του, με τα Ηνωμένα Έθνη, την Τουρκία, τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους για την Κοινή Δήλωση του Φεβρουαρίου 2014, η οποία εγκαινίασε τον τελευταίο γύρο συνομιλιών για το Κυπριακό. Είχα επίσης βοηθήσει στη διοργάνωση της επίσκεψης του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην Κύπρο, κατά την οποία ο Μπάιντεν πέρασε πολύ χρόνο με τον Αναστασιάδη. Ο Αναστασιάδης δεν με συμπαθούσε· κάποιες φορές με κοιτούσε επιδεικτικά και θεατρικά όταν ήμουν στο γραφείο του. Παρ’ όλα αυτά, μπορούσα να κάνω τη δουλειά μου. Ή τουλάχιστον έτσι νόμιζα», σημειώνει.
Ο πρώην πρέσβης παραδέχεται ότι μετά από αυτό το περιστατικό η παραμονή του στην Κύπρο κατέστη αδύνατη και τελικά αποχώρησε τον Ιούλιο του 2015, υπογραμμίζοντας ότι διατήρησε την προσωπική του αξιοπρέπεια.
Ολοκληρώνοντας, ο Κόενιγκ τονίζει ότι η ηθική κρίση που αντιμετωπίζουν οι σημερινοί διπλωμάτες υπό την κυβέρνηση Τραμπ είναι ακόμα βαθύτερη και καλεί σε αφύπνιση και παραίτηση όσους επιθυμούν να παραμείνουν πιστοί στους δημοκρατικούς θεσμούς.
Διαβάστε επίσης: Πρώην Αμερικανός Πρέσβης Κύπρο: «Απατεώνας και φαφλατάς ο Αναστασιάδης»