Ο Επαρχιακός Οργανισμός Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ) Λευκωσίας χαιρετίζει την πρωτοβουλία για δημιουργία πρότυπης πράσινης κοινότητας Κάτω Πύργου Τηλλυρίας. Ο ΕΟΑ Λευκωσίας πιστεύει ότι είναι καθήκον όλων να βοηθήσουν και να στηρίξουν τους κατοίκους της ακριτικής Τηλλυρία.

Από την πρώτη μέρα ίδρυσής του, ο Επαρχιακός Οργανισμός Αυτοδιοίκησης Λευκωσίας, σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία και Τμήματα, είναι έτοιμος να σχεδιάσει, υλοποιήσει και λειτουργήσει όλα τα έργα που αφορούν τις αρμοδιότητές του. 

Συγκεκριμένα:

·         Τη δημιουργία One-Stop-Shop για παροχή υπηρεσιών προς τους κατοίκους  του συμπλέγματος για θέματα που αφορούν αιτήσεις αδειοδότησης (πολεοδομικής/οικοδομικής), σύνδεσης και αδειοδότησης ύδρευσης/αποχέτευσης, αιτήσεις για σχέδια χορηγιών κλπ. 

·         Την εγκατάσταση αποχετευτικού συστήματος λυμάτων. Η μελέτη του Έργου αναμένεται να ξεκινήσει εντός του 2025 και οι κατασκευαστικές εργασίες να υλοποιηθούν τμηματικά μέχρι το 2028.  Το συνολικό κόστος υλοποίησης υπολογίζεται σε περίπου €10 εκ.

·         Την εγκατάσταση πράσινου περιπτέρου ανακύκλωσης, προϋπολογιζόμενου κόστους περίπου €80.000, με χρηματοδότηση μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας και Εθνικούς Πόρους, με ορίζοντα υλοποίησης τα μέσα του 2026.

·         Τη δημιουργία πράσινου σημείου για διαχείριση στερεών αποβλήτων. Το Έργο με προϋπολογισμό περίπου €700,000, θα χρηματοδοτηθεί από το Σχέδιο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας και Εθνικούς Πόρους, και αναμένεται να  ολοκληρωθεί περί τα τέλη του 2026.

·         Την εγκατάσταση Kοινοτικού Κομποστοποιητή για επεξεργασία οργανικών αποβλήτων και παραγωγή κόμποστ. Το έργο με προϋπολογισμό περίπου €500.000 θα χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, με ορίζοντα υλοποίησης το τέλος του 2027.