Ο Κυνολογικός Όμιλος Κύπρου, ιδρύθηκε το 1984, και φέτος γιορτάζει τα 40 χρόνια ζωής και προσφοράς του στον τόπο μας. 

Ο Κυνολογικός Όμιλος Κύπρου είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, και αποτελεί την Ανώτατη Κυνολογική Αρχή της χώρας μας, διεθνώς αναγνωρισμένης από την Παγκόσμια Κυνολογική Ομοσπονδία FCI και νομικά κατοχυρωμένης από την κυπριακή νομοθεσία.  

Ο Κυνολογικός Όμιλος Κύπρου διατηρεί το μεγαλύτερο και το μοναδικό διεθνώς αναγνωρισμένο μητρώο καθαρόαιμων σκύλων, στην Κύπρο. Ο Κυνολογικός Όμιλος Κύπρου είναι αφοσιωμένος στη διατήρηση της ακεραιότητας της καθαροαιμίας των φυλών, του μητρώου των εγγεγραμμένων του σκύλων, στην προώθηση του αθλήματος των καθαρόαιμων σκύλων και στην ηθική εκτροφή με τα ορθά μορφολογικά πρότυπα αλλά και τα ορθά εργασιακά πρότυπα της κάθε φυλής ξεχωριστά. Μαζί με τους 40.000 και πλέον καταγεγραμμένους σκύλους και τους ιδιοκτήτες τους, και μια σειρά από κυνολογικά αδειοδοτημένους Ομίλους, ο Κυνολογικός Όμιλος Κύπρου υποστηρίζει και προστατεύει τον καθαρόαιμο σκύλο ως οικογενειακό σύντροφο, με την ολοκληρωμένη μορφή και χαρακτήρα της κάθε φυλής, προάγει την υγεία και την ευημερία των σκύλων, εργάζεται για την προστασία των δικαιωμάτων όλων των ιδιοκτητών σκύλων και προωθεί την υπεύθυνη ιδιοκτησία σκύλων. 

Οι διαγωνισμοί για καθαρόαιμους σκύλους εγγεγραμμένους στον Κυνολογικό Όμιλο Κύπρου, διεξάγονται σύμφωνα με τους κανόνες και τους κανονισμούς της Παγκόσμιας Κυνολογικής Ομοσπονδίας FCI και του Κυνολογικού Ομίλου Κύπρου, και συμπεριλαμβάνει μορφολογικούς αγώνες για όλες τις καθαρόαιμες φυλές, αγώνες εργασίας για κυνηγόσκυλα, ιχνηλάτες, σκύλους φέρμας, και άλλους, φροντίζοντας στην ορθή αγωνιστική και εργασιακή τους συμπεριφορά και χαρακτήρα ανάλογα με το εργασιακό τους πρότυπο της κάθε φυλής, που άλλωστε αποτελεί και τον κύριο λόγο ύπαρξης της κάθε φυλής. Επίσης διοργανώνει αγώνες υπακοής, ιχνηλασίας, IGP, AD, BH και πολλές άλλες εκδηλώσεις που γυμνάζουν το σώμα και το μυαλό του σκύλου και του ανθρώπου μαζί, στα πλαίσια των Κυνολογικών και Κυνοφιλικών του δραστηριοτήτων. 

Είμαστε η Ανώτατη Κυνολογική Αρχή στην Κύπρο, νομικά κατοχυρωμένης με νομοθεσία και διεθνώς αναγνωρισμένης από την Παγκόσμια Ομοσπονδία FCI της οποίας είμαστε μέλος από το 1987 και μόνιμο ψηφίζων μέλος από 1999, ανάμεσα σε άλλες 98 χώρες κράτη μέλη, με αφοσίωση στην υγεία, την ευημερία και την εκπαίδευση των σκύλων.

Στόχος μας είναι να κάνουμε την θετική διαφορά στα σκυλιά και στους ιδιοκτήτες τους, διεκδικώντας και διασφαλίζοντας τα δικαιώματα τους.

Διαχειριζόμαστε την μόνη και μεγαλύτερη διεθνώς αναγνωρισμένη βάση δεδομένων στην Κύπρο που είναι μια από τις μεγαλύτερες υπηρεσίες, ιδιοκτησίας αλλά και εύρεσης και επανένωσης τυχόν χαμένων σκυλιών με τους ιδιοκτήτες τους.

Είμαστε διαπιστευμένη πιστοποιημένη ως η μόνη αναγνωρισμένη Κυνολογική Αρχή της χώρας από την Παγκόσμια Ομοσπονδία FCI, και έχουμε το μοναδικό σύστημα στην Κύπρο που παρακολουθεί και καταγράφει τους εκτροφείς καθαρόαιμων σκύλων για την προστασία της ευημερίας των κουταβιών και των σκύλων αναπαραγωγής.

Τη χρονιά αυτή γιορτάζουμε την 40η επέτειο μας, και σας καλούμε να γιορτάσετε μαζί μας μερικά από τα επιτεύγματα της κυπριακής κυνοφιλίας και το σημαντικό έργο που πραγματοποιήθηκε το 2018-2024. Το 2024 διοργανώνουμε το σημαντικότερο όλων, τους Μεσογειακούς Αγώνες 2024 που θα διεξαχθούν από τις 18η Οκτωβρίου 2024 μέχρι και την 20η Οκτωβρίου 2024. Ο Κυνολογικός Όμιλος Κύπρου λαμβάνει σοβαρά υπόψη την ευθύνη του για όλες τις εκδηλώσεις που διοργανώνει ο ίδιος αλλά και οι υπό Όμιλοι που τυγχάνουν της κυνολογικής του αναγνώρισης. Πριν το τέλος  του περασμένου έτους, πάρθηκε η απόφαση να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο οι έλεγχοι των κανονισμών και η πιστή εφαρμογή τους, όπως και η διαφάνεια των αγώνων ώστε να προστατεύσουμε καλύτερα το άθλημα μας. Παρόλο που πολλοί δεν έχουν ακόμη κατανοήσει τον πλήρη αντίκτυπο αυτής της ορθής και υποχρεωτικής κίνησης, δεν θα εφησυχάζουμε αναζητώντας όλες τις απαραίτητες αλλά και νέες πιθανών πρωτοβουλίες που θα διευκολύνουν όλους να συνεχίσουν να απολαμβάνουν δραστηριότητες με τα σκυλιά τους, ίσος προς ίσων, αφού θα διοργανώνονται και διεξάγονται εκδηλώσεις και αγώνες με βάση τους κανονισμούς, την καθαρότητα των αγώνων, την διαφάνεια και την εντιμότητα. 

Το 2018 αλλά και το 2023 είναι ένα ορόσημο στην ιστορία του Κυνολογικού Ομίλου Κύπρου, αφού ως ο κύριος οργανισμός στην Κύπρο που φροντίζει για την υγεία, την ευημερία και την εκπαίδευση των σκύλων, αλλά και επιφορτισμένος να συμμετέχει στις επιτροπές τις βουλής που αφορούν νομοθεσίες που αφορούν τα σκυλιά και τους ιδιοκτήτες τους και φροντίζει να προστατεύει τα συμφέροντα τους και να αποτρέπει κάθε προσπάθεια να υιοθετηθούν νομοθεσίες που αντί να έχουν μέλημα την προστασία των σκυλιών και των ιδιοκτητών τους, γίνεται δυστυχώς προσπάθεια από διάφορους δήθεν σχετικούς αλλά εντελώς άσχετους τελικά να επιβάλουν διάφορους τρόπους  τρόμο-νόμους ανεφάρμοστους, ασαφείς κανονισμούς και νόμους, και να αποθαρρύνουν και να αποτρέψουν πολλούς συμπολίτες μας από το να αποκτήσουν ελεύθερα τον σκύλο της αρεσκείας τους. Η μόνη πραγματική αντίσταση που βρίσκουν αυτοί όλοι που εναντιώνονται στην κυνοφιλία είναι ο Κυνολογικός Όμιλος Κύπρου, ο οποίος χρειάζεται την στήριξη και την υποστήριξη όλων, για να ανταποκριθεί ακόμα καλύτερα και δυναμικότερα. 

Ο Όμιλος μας όπως προανέφερα ιδρύθηκε το 1984 και καθώς ο κόσμος έχει αλλάξει τα τελευταία 40 χρόνια, έτσι και ο Κυνολογικός Όμιλος Κύπρου έχει επίσης εξελιχθεί και συνεχίζει να εξελίσσετε σε έναν μοναδικό, πολυεπίπεδο οργανισμό, που περιλαμβάνει το κυπριακό γενεαλογικό μητρώο, το μητρώο των εκτροφέων, των κριτών, των εκπαιδευτών, των φροντιστών, των καλόπιστών σκύλων αλλά και όλων των μελών ιδιοκτητών σκύλων στην Κύπρο. Παρέχει γνώση και επιμόρφωση σε όλους, επίσης παρέχει υπηρεσίες όπως την εγγραφή και έλεγχο όλων των γεννών που γίνονται Παγκύπρια, την αναγνώριση φυλών και παροχής πιστοποιητικών αναπαραγωγής, την ανακήρυξη των πρωταθλητών της κάθε φυλής ξεχωριστά και άλλων πολλών κυνολογικών υπηρεσιών που χρειάζεται ο τόπος μας.  

Σε αυτήν την, επετειακή μας χρονιά, έχουμε την τιμή να μας έχει ανατεθεί η  διοργάνωση των Μεσογειακών Αγώνων καθαρόαιμων σκύλων του 2024 από την Παγκόσμια Κυνολογική Ομοσπονδία FCI και ανυπομονούμε να συνεχίσουμε το κυνοφιλικό μας ταξίδι, και στα επόμενα 40 χρόνια, με στόχο να διασφαλίσουμε ότι θα συνεχίσουμε την κυνοφιλική και κυνολογική προσφορά μας στον τόπο μας και να κάνουμε την θετική διαφορά στους σκύλους και τους ιδιοκτήτες τους, προστατεύοντας όλες τις φυλές, αλλά και τα δικαιώματα στην ελεύθερη κατοχή και διακίνηση μας σε όλη την Κύπρο με τα σκυλιά μας. 

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλα τα μέλη μας, το Διοικητικό Συμβούλιο, το προσωπικό, τους ιδιοκτήτες, τους εκτροφείς, τους εκθέτες από την Κύπρο μας και το εξωτερικό, τους κριτές, τους κυναγωγούς και όλο τον υπέροχο κόσμο που αγαπά τα σκυλιά, για την υποστήριξή σας αλλά και για το ό,τι κάνετε για τους σκύλους συντρόφους και φίλους μας.

Ο Πρόεδρος του Κυνολογικού Ομίλου Κύπρου,

Σάββας Χατζησάββας