Έντονη συζήτηση για το μεταναστευτικό, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον ρόλο των ΜΚΟ και της Frontex έλαβε χώρα σήμερα στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι» του Σίγμα». Αφορμή η κατάθεση στην Βουλή των νομοσχεδίων για να μπει τέρμα στην εκμετάλλευση από επιτήδειους των δικαιωμάτων ασύλου και νόμιμης μετανάστευσης. 
 
 
 
Την συζήτηση άνοιξε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού ο οποίος συνεχάρη το Υπουργείο Εσωτερικών για τα νομοσχέδια, τα οποία ανέφερε πως είναι συμβατά με το ευρωπαϊκό δίκαιο. 
 

Αναφέρθηκε επίσης στη μεγάλη εκμετάλλευση των αιτήσεων ασύλου από μετανάστες και στην προσπάθεια διοχέτευσης των μεταναστών από Τουρκία σε Έβρο, ελληνικά νησιά και Κύπρο. Όπως είπε: «Εμείς ως πολιτεία έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε την πιθανή αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα, διάγουμεν αγώνα εθνικής επιβίωσης και δεν μπορεί η Κύπρος να είναι ξέφραγο αμπέλι. Η Κύπρος είναι ευρωπαϊκή χώρα, τηρεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες, αλλά μέσα στα πλαίσια τήρησης των ευρωπαϊκών κανόνων δεν μπορεί να δίνονται κίνητρα και να γίνεται η Κύπρος κέντρο οικονομικών μεταναστών ή σταλμένων από την Τουρκία, αντιλαμβάνεστε, στα πλαίσια μιας προσπάθειας αλλοίωσης του δημογραφικού χαρακτήρα.»
 
H κ. Κουκουμά δεν θεωρεί πως υπάρχει δημογραφικός κίνδυνος από τη μετανάστευση και ότι «οι έγνοιες και οι αγωνίες κάποιων ότι απειλείται ο δημογραφικός χαρακτήρας της Κύπρου νομίζω ότι δεν στηρίζονται σε δεδομένα, στηρίζονται σε φήμες, σε εικόνα που έχει δημιουργηθεί μέσα στον κόσμο ότι όλοι οι ξένοι είναι εδώ για να προκαλέσουν προβλήματα στους Ελληνοκύπριους βασικά.» 
 
Η κ. Κουκουμά, αναφερόμενη στο «Πουρνάρα» είπε πως δεν υπήρχαν ούτε καν σαπούνια και αναγκάστηκε η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες να τα παρέχει. Επίσης, είπε πως κάθε περίπτωση πρέπει να ελέγχεται ξεχωριστά και όχι να τσουβαλιάζονται όλοι ως εξτρεμιστές και εγκληματίες. 
 
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς μίλησε για «ξενόφερτες ιδέες ανθρωπισμού» και πως τα φληναφήματα κάποιων που «παρουσιάζονται ως ανθρωπιστές» πως «ακουστά έχουν την λέξη πρόσφυγας» και δεν μπορούν να κάνουν μαθήματα στους Κύπριους που υπήρξαν πρόσφυγες. Ο κ. Μυλωνάς είπε πως υπάρχουν τεκμήρια και δεδομένα που αποδεικνύουν πως είναι «η Τουρκία οργανωμένα επιχειρεί αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα του τόπου μας, στα κατεχόμενα με τον εποικισμό και στις ελεύθερες περιοχές με διοχέτευση χιλιάδων αλλοδαπών, όχι προσφύγων». Αυτά περιλαμβάνουν οικονομικούς μετανάστες, μετανάστες από μη-εμπόλεμες ζώνες, εικονικούς γάμους και δήθεν φοιτητές. 
 
Για το σχέδιο της Τουρκίας, ο κ, Μυλωνάς είπε: «Και γίνομαι ακόμα τώρα πιο συγκεκριμένος, για να λάβει ο καθένας τις ευθύνες του. Εδώ και δύο χρόνια στην Βουλή, στην αρμόδια επιτροπή, στην Θεσμών, είμαστε ενημερωμένοι, όλες οι πολιτικές δυνάμεις για τα σχέδια και την οργάνωση της Τουρκίας σε σχέση με αυτά τα κυκλώματα που δρουν στη περιοχή μας. Αυτή τη στιγμή γνωρίζουμε ότι γύρω στις 15 χιλιάδες, μόνο το 2019, πέρασαν και αιτήθηκαν πολιτικό άσυλο. Απ' αυτούς, οι 10 χιλιάδες περίπου πέρασαν από την Γραμμή Κατάπαυσεως του Πυρός. Από τα κατεχόμενα δηλαδή, μιλούμε για τεράστιους αριθμούς.»
 
Φέρνοντας παράδειγμα την Χλώρακα, και διευκρινίζοντας ότι δεν είναι όλοι οι μετανάστες ή και λαθρομετανάστες επικίνδυνοι, ωστόσο το κράτος πρέπει να τερματίσει τα σχέδια αυτά της Τουρκίας μέσα στα πλαίσια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο κ. Μυλωνάς ανέφερε ότι αυτοί που φωνάζουν για "φασισμό και "ρατσισμό" δεν βλέπουν τα προβλήματα της εργατικής τάξης και το πως το ντόπιο κεφάλαιο εκμεταλλεύεται αυτούς τους φτωχούς ξένους ανθρώπους που ωθούνται στη δημιουργία γκέτο και συμμοριών. 
 
Ο κ. Κυπριανού είπε πως η παρουσία της FRONTEX στον Έβρο για να σταματήσουν οι μεταναστευτικές ροές που στέλνει η Τουρκία είναι η «απάντηση» της ΕΕ στο ΑΚΕΛ. Επίσης, περιέγραψε την διαδικασία εξέτασης ασύλου η οποία έπαιρνε σχεδόν μια δεκαετία και πως αυτή τύγχανε εκμετάλλευσης, την ίδια στιγμή που λαμβάνονταν επιδόματα και έρχονταν και οι οικογένειες των μεταναστών. Τα νομοσχέδια θα επιταχύνουν τις διαδικασίες και θα δημιουργηθούν αντικίνητρα. Μίλησε και για τους φοιτητές που μόλις πατήσουν το πόδι τους στην Κύπρο, αιτούνται πολιτικό άσυλο. 
 
Για τα σχέδια της Τουρκίας, ο κ. Κυπριανού ανέφερε: «Βεβαίως και ανησυχούμε ότι μέσα από αυτή τη προσπάθεια της Τουρκίας μπορεί να διοχετεύουν στις ελεύθερες περιοχές και πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας, ακόμα και πυρήνες τρομοκρατικών οργανώσεων. Η Τουρκία δεν μας έχει πείσει ότι δεν θα τολμήσει κινήσεις αποσταθεροποίησης. Άρα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό το κράτος σε όλες αυτές τις εξελίξεις.» 
 
Ο Έλληνας, είπε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, δεν έχει ανάγκη να αποδείξει πόσο ανθρωπιστής είναι, αλλά το να προσπαθούμε πέραν των δυνατοτήτων δεν μπορεί να γίνει. Θεωρεί πως το ΑΚΕΛ βρίσκει μια λεπτομέρεια, όπως το σαπούνι ή ένα λάθος κάποιου λειτουργού, να το εκμεταλλεύεται για να ρίξουν τα φώτα της δημοσιότητας αλλού. 
 
Ο κ. Κυπριανού όμως πήγε και ένα βήμα παραπέρα λέγοντας πως «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπήρχαν στην Κύπρο άνθρωποι οι οποίοι, με τον δικό τους τρόπο λειτουργούσαν ούτως ώστε να υποδεικνύουν στους αλλοδαπούς συγκεκριμένα παραθυράκια του νόμου. Ένας εξ' αυτών ήταν ο κ. Πολυκάρπου και ο ΚΙΣΑ.» Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι έχει «αποστείλει ανοιχτή επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής» για τις εμπρηστικές δηλώσεις του Δώρου Πολυκάρπου τον Ιανουάριο για τον 1ο, τον 2ο και τον 3ο Αττίλα. «Και η τρίτη εισβολή, είπε ο κ. Πολυκάρπου, δηλαδή αυτή των μεταναστών, όπως την υπονοούσε η εφημερίδα "Αλήθεια", θα μας σώσει, μιλούσε στο δεύτερο πρόσωπο, δεν θεωρεί τον εαυτό του Ελληνοκύπριο, θα μας σώσει από την Αρία σας φυλή. Και αυτός ο κύριος έρχεται και εκφράζει απόψεις υπέρ συγκεκριμένων θέσεων στην Βουλή των Αντιπροσώπων». 
 
Είναι δικαίωμα του να πιστεύει και να υπερασπίζεται ότι θέλει, είπε ο κ. Κυπριανού, αλλά «δεν μπορεί να έρχεται στην Βουλή των Αντιπροσώπων κάποιος που μιλά ουσιαστικά την γλώσσα την Τουρκίας. Γιατί η Τουρκία αυτό είπε, ότι η εισβολή έγινε για να αποκατασταθεί η συνταγματική τάξη και το λέω γιατί έχω αποστείλει δημόσια ανοιχτή επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής να εξετάσει κατά πόσο αυτό το πράγμα εξυπηρετεί τα συμφέροντα της κυπριακής πολιτείας και του κυπριακού κράτους», τονίζοντας ιδιαίτερα τα περί «τρίτου Αττίλα». 
 
Η κ. Κουκουμά απέφυγε να σχολιάσει «τα όσα είπε ο κ. Κυπριανού για τον οποιονδήποτε» και του υπενθύμισε τις δηλώσεις του στελέχους του ΔΗΣΥ και Αντιδήμαρχου Λεμεσού που «περηφανεύεται που είναι ρατσιστής». Δήλωσε πως τον καθένα τον δεσμεύουν οι επίσημες δηλώσεις του κόμματός του, τηρώντας έτσι απόσταση από την ΚΙΣΑ. Ανέφερε επίσης πως ο ΔΗΣΥ κυβερνά εδώ και εφτά χρόνια και δεν έχει λάβει μέτρα και πως τα μέτρα που έχουν ληφθεί στο τέλος δυσκολεύουν και αυτούς που όντως κινδυνεύουν στην χώρα τους. 
 
Βγαίνοντας στην αντεπίθεση, είπε «αν θέλει να χαίρεται για την FRONTEX, να χαίρεται ο κ. Κυπριανού και οι άλλοι που συμφωνούν. Η ΕΕ θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και όχι απλά να συγκροτεί τέτοια σχέδια όπως η FRONTEX, να μην συμμετέχει σε δράσεις που προκαλούν είτε πόλεμο είτε επιδεινώνουν την κατάσταση φτώχιας σε χώρες όπου ο κόσμος φεύγει κυνηγημένος για να βρει κάπου αλλού στήριξη, να βρει μια καλύτερη ποιότητα ζωής». Κάλεσε την ΕΕ να ξαναδει την Σύμβαση του Δουβλίνου και να βοηθήσει την Κύπρο και εφαρμοστεί αναλογία στο ζήτημα. 
 
Για τους φοιτητές με πλαστά έγγραφα υπενθύμισε ότι στο ΥΠΕΣ, επί υπουργίας Σωκράτη Χάσικου 800 φοιτητές είχαν πλάστα έγγραφα και τους επέτρεψαν να έρθουν διότι υπήρχαν συμφέροντα κάποιων κολλεγίων ή πανεπιστήμιων και όσους θα τους εργοδοτούσαν ως φτηνό εργατικό δυναμικό. Συμφώνησε πως πρέπει να ληφθούν μέτρα και για τους εικονικούς γάμους και η εκμετάλλευση των ανθρώπων. 
 
Απαντώντας στον κ. Μυλωνά για τις «ξενόφερτες ιδέες ανθρωπισμού», η κ. Κουκουμά είπε ότι θεωρεί πως ο σεβασμός σε κάθε άνθρωπο ανεξαρτήτου φυλής, θρησκείας, χρώματος και σεξουαλικού προσανατολισμού είναι μέσα στις δικές του αρχές και είναι δικαίωμά του να μην θέλει ο ίδιος να τα αποδεχθεί. Από την άλλη πρέπει να εξεταστούν οι συνθήκες του ξένου εργατικού δυναμικού στην Κύπρο το οποίο χρειαζόμαστε σε πολλούς τομείς της οικονομίας. 
 
Ο κ. Μυλωνάς ανέφερε πως είναι ξεκάθαρο αυτό που είπε και πως η κ. Κουκουμά κατάλαβε πολύ καλά τι είπε αλλά την βολεύει η παραποίηση των όσων είπε για να πετύχει τους στόχους της. Ο «ξενόφερτος δικαιωματισμός και ανθρωπισμός» της παγκοσμιοποίησης δεν τον χρειάζεται ο πρόσφυγας της Κύπρου και πως είναι ο δούρειος ίππος για τις καπιταλιστικές κοινωνίες. 
 
Θεωρεί πως οι ιδεολογικές αγκυλώσεις παραπλανούν πάρα πολλούς και πρόσθεσε πως «ο Χριστιανός Ορθόδοξος και ο Έλληνας της Κύπρου δεν μπορεί να είναι ρατσιστής, δεν μπορεί να είναι ξενοφοβικός και αυτό υπονοούσα. Δεν χρειάζεται να μας το πει καμιά ΕΕ, κανένας άλλος σε αυτό τον τόπο». «Ο σωστός Έλληνας, ο σωστός Χριστιανός αγαπά όλους τους ανθρώπους, είτε συμφωνεί μαζί του, είτε διαφωνεί. Αυτή είναι η άποψή μου, τι να κάνουμε. Επομένως είναι ξένα προς εμάς αυτά, οι ρατσισμοί και οι ξενοφοβίες, όλα αυτά πρέπει να τα απορρίπτουμε, πρέπει να τα πολεμούμε.» 
 
Κατέληξε λέγοντας πως έχει φτάσει στο κόκκινο η κατάσταση με τα σχέδια της Τουρκίας και την εκμετάλλευση της πατρίδας μας, στα πλαίσια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 
 
Διαβάστε επίσης: