Οι δεύτερες σκέψεις από την Επιδημιολογική ομάδα του Υπουργείο Υγείας όσον αφορά την επαναλειτουργία των σχολείων και επιστροφή των μαθητών όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης στις 21 Μαΐου καθιστούν τη σύσκεψη της Παρασκευής στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη καθοριστική.
Μεγάλη παραμένει η πιθανότητα να υπάρξει ανατροπή και αλλαγές στον τρόπο επιστροφής μαθητών.
Μιλώντας μάλιστα στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, το μέλος της Επιστημονικής Ομάδας στο Υπουργείο Υγείας, Επίκουρος Καθηγήτρια Παιδιατρικής, Λοιμωξιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου, Δρ Μαρία Κολιού ανέφερε πως τα σχολεία «θα ανοίξουν, απλά σταδιακά. Όλοι πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνεται σταδιακά αυτή η διαδικασία».
Μήπως τελικά η επιστροφή των μαθητών στηριχθεί στον σχεδιασμό που έχει παρουσιάσει η Ελληνική Κυβέρνηση;
Τι ισχύει στην Ελλάδα
Σύμφωνα με τις αποφάσεις την Ελληνικής Κυβέρνησης, τα μαθήματα της Γ’ Λυκείου άρχισα στις 11 Μαΐου(σ.σ. όπως και στην Κύπρο).
Μια εβδομάδα μετά, 18 Μαΐου, θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου αλλά και το Γυμνάσιο.
Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα εξακολουθεί να υποστηρίζει παιδιά τα οποία, για ειδικούς λόγους, δεν πρέπει να έρθουν στη τάξη.
Όσον αφορά τα Δημοτικά και νηπιαγωγεία παραμένουν κλειστά και ενδέχεται να ανοίξουν την 1η Ιουνίου σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας.
Σημειώνεται πως το μοντέλο της Ελλάδα έχει αρκετά κοινά στοιχεία με αυτά της Κύπρου όσον αφορά τα πρωτόκολλα και της οδηγίες για αποστασιοποίηση των παιδιών.
Το άνοιγμα των σχολείων στην Ελλάδα συνδέεται με την εφαρμογή αυστηρών μέτρων προφύλαξης με πλύσιμο χεριών και χρήση αντισηπτικού και με μικρότερο αριθμό μαθητών ανά τμήμα για να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός- 15 μαθητές σε κάθε αίθουσα (σ.σ στην Κύπρο 12 μαθητές).
Για να επιτευχθεί η μείωση του αριθμού των μαθητών ανά αίθουσα εφαρμόστηκε το κυλιόμενο ωράριο, πράγμα που σημαίνει ότι ο ένας αριθμός μαθητών κάνει μάθημα από τις 8.30 έως τις 11.30 και ένας άλλος μετά έως τις 2.30 ή μπορεί και να λειτουργήσουν απογευματινά τμήματα.