Η εξαγγελία έναρξης διαδικασίας αποστέρησης της ιδιότητας του πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας από 26 πρόσωπα που έχουν πολιτογραφηθεί κατ’ εξαίρεση, βρέθηκε στο μικροσκόπιο της εκπομπής «Μεσημέρι και Κάτι» του ΣΙΓΜΑ.
Συγκεκριμένα, καλεσμένοι στην εκπομπή, ήταν ο νομικός Αντρέας Αγγελίδης κι ο Αναπληρωτής Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Χρήστος Παπαστυλιανού, αναλύοντας τα επόμενα βήματα και τους κινδύνους που ελλοχεύουν.
Πιο αναλυτικά, ο Αντρέας Αγγελίδης υποστήριξε ότι εάν δεν γίνει σωστή και εμπεριστατωμένη μελέτη, τότε υπάρχει το ενδεχόμενο να δικαιωθούν τα εν λόγω πρόσωπα – επενδυτές. Αν αποδείξουν στο δικαστήριο ότι έχει προκληθεί ζημιά και σοβαρή βλάβη και επιτύχουν ακύρωση στέρησης της υπηκοότητας, τότε θα βρεθούμε ως Κυπριακή Δημοκρατία μπροστά στο ενδεχόμενο αποζημιώσεων, σημείωσε.
Επιπρόσθετα, ο κ. Αγγελίδης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σε σχέση με τη σύσταση της Τριμελούς Επιτροπής. Ο ίδιος εξέφρασε την ανησυχία του αφού, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, προβλέπεται όπως πρόεδρος παρόμοιας επιτροπής πρέπει να είναι πρόσωπο με δικαστική πείρα. Η Γενική Λογίστρια του κράτους, πρόσθεσε, η οποία ορίστηκε ως πρόεδρος της Επιτροπής δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι έχει τέτοιου είδους πείρα.
Παράλληλα, ο κ. Αγγελίδης τόνισε ότι η κυπριακή δικαιοσύνη έχει ασχοληθεί και μάλιστα πολύ πρόσφατα με το ζήτημα αποστέρησης υπηκοότητας, επικαλούμενη γενικά και αόριστα ζητήματα δημοσίου συμφέροντος. Αυτό, σημείωσε, οδήγησε στην ακύρωση της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, διότι όπως είπε το δημόσιο συμφέρον δεν μπορεί να το επικαλείται κανείς χωρίς να το συγκεκριμενοποιεί.
Την ίδια ώρα ανέφερε ότι μεγάλη σημασία έχει και η περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης πριν εκδοθεί διάταγμα, αφού υπάρχει το δικαίωμα της φυσικής δικαιοσύνης του επηρεαζόμενου, ο οποίος πρέπει να εκφέρει την άποψή του αφού έχει το τεκμήριο της αθωότητος.
Από την πλευρά του, ο κ. Παπαστυλιανού, κληθείς να σχολιάσει τι θα γίνει εάν τα άτομα αυτά, πλείστα εκ των οποίων είναι καταζητούμενα πρόσωπα, δεν εντοπιστούν από τη Δημοκρατία, ανέφερε ότι υπάρχει πραγματικό πρόβλημα εάν δεν μπορεί να εντοπιστεί πού μένει. Ερωτηθείς αν η διαδικασία ενδέχεται να μπλοκαριστεί στο ενδεχόμενο που δεν εντοπιστούν τα εν λόγω άτομα, η απάντηση ήταν αρνητική. Ο καθηγητής, εξήγησε ότι υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες, τέτοιες που να βεβαιώνουν ότι η διοίκηση προσπάθησε να επικοινωνήσει μαζί σου και με δική σου ευθύνη δεν κατέστη δυνατό. Ο κ. Παπαστυλιανού, χαρακτήρισε ως κενό τη μη ύπαρξη διακρατικής συμφωνίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με χώρες όπως η Μαλαισία ή η Καμπότζη. Κι αυτό διότι ένεκα της μη ύπαρξης διακρατικής συμφωνίας, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να συλλάβει και να εκδώσει τους «Κύπριους» καταζητούμενους – επενδυτές.
Όταν αφαιρείται ιθαγένεια, επειδή ταυτόχρονα αφαιρείται ιθαγένεια της Ε.Ε., τα δικαστήρια των κρατών πρέπει να κρίνουν τρεις βασικούς παράγοντες, σημείωσε ο κ. Παπαστυλιανού.
Και εξήγησε:
1) Τη βαρύτητα του αδικήματος που οδήγησε στην αφαίρεση της ιθαγένειας
2) Πόσο χρονικό διάστημα πέρασε από την απόκτηση της ιθαγένειας μέχρι την αφαίρεσή της
3) Να μην καταστεί ανιθαγενής
Καταλήγοντας, ο κ. Παπαστυλιανού υπογράμμισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, εξετάζοντας προσεκτικά τη σχετική νομολογία και όλα τα δεδομένα, πρέπει να βρει μια λύση που δεν θα μπορεί να προσληφθεί στα δικαστήρια.