Αυξημένες είναι οι καταγγελίες που έχουν φτάσει ενώπιον των οργανώσεων που εκπροσωπούν τους ηλικιωμένους, αναφορικά με την κακοποίηση που υφίστανται τα άτομα της τρίτης ηλικίας. Οι περισσότερες από αυτές αφορούν περιπτώσεις όπου παιδιά «ξαφρίζουν» οικονομικά τους γονείς τους και στη συνέχεια τους τοποθετούν σε ίδρυμα.
Μιλώντας στο Πρωτοσέλιδο, ο Γενικός Γραμματέας του ΕΚΥΣΥ, Κώστας Σκαρπάρης, ανέφερε τα εξής:
«Ευτυχώς δεν είναι καθημερινό φαινόμενο, ωστόσο αυτά τα περιστατικά συμβαίνουν. Οι καταγγελίες που φτάνουν σε εμάς είναι συνήθως γενικές και όχι συγκεκριμένες, είτε αφορούν το συγκεκριμένο θέμα είτε άλλες μορφές κακοποίησης. Σήμερα, για παράδειγμα, σε εφημερίδα καταγράφεται περίπτωση κακοποίησης ηλικιωμένου από οικιακή βοηθό».
Συμπλήρωσε πως, αν και τέτοιες περιπτώσεις δεν είναι συχνές, παρατηρούνται κατά καιρούς γεγονότα που δεν περιποιούν τιμή. Δυστυχώς, παρατηρούνται κακοποιήσεις ακόμη και σε στέγες ηλικιωμένων. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, όπως είπε, είναι πως δεν γίνονται καταγγελίες με συγκεκριμένα στοιχεία.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη διαμόρφωση ρυθμιστικού πλαισίου και στην αναζήτηση τρόπων θεσμοθετημένης προστασίας των ηλικιωμένων, ειδικά σε θέματα που αφορούν την παροχή πιστωτικών διευκολύνσεων στους συνταξιούχους.
Επεσήμανε πως οι ασφαλιστικές εταιρείες "τιμωρούν" τους συνταξιούχους όταν αυτοί ξεπεράσουν την ηλικία των 70 ετών. Το θέμα αυτό, όπως ανέφερε, έχει απασχολήσει πολλές φορές επιτροπές της Βουλής. Παρά τη βοήθεια των βουλευτών, οι ασφαλιστικές εταιρείες και τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα δεν έχουν δώσει μέχρι σήμερα λύση. «Συνεχίζουμε τις δικές μας προσπάθειες και πιέσεις προς όλους τους αρμόδιους, ώστε να ασκήσουν την επιρροή και το κύρος τους, είτε προς τις ασφαλιστικές εταιρείες, είτε νομοθετώντας ώστε να απαγορεύεται αυτή η τιμωρητική στάση λόγω ηλικίας».
Την ερχόμενη Δευτέρα, το θέμα θα τεθεί ξανά προς συζήτηση στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής. Θα κληθούν εκπρόσωποι από όλα τα αρμόδια τμήματα, συμπεριλαμβανομένης και της Αστυνομίας, για να αναδειχθεί και πάλι το πρόβλημα. Ο κ. Σκαρπάρης σημείωσε πως δεν είναι οι ηλικιωμένοι εκείνοι που προκαλούν τα περισσότερα ατυχήματα. «Ο ηλικιωμένος οδηγεί πιο προσεκτικά. Χρησιμοποιεί το αυτοκίνητό του για να μεταβεί από το σπίτι στη γειτονιά ή στο περίπτερο. Δεν θα τον δεις να οδηγεί αργά τη νύχτα για να πάει σε γάμους. Κι όμως, οι ασφαλιστικές τους τιμωρούν αδιακρίτως, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη την πραγματική οδηγική τους συμπεριφορά, αλλά μόνο την ηλικία».
Όπως αποκάλυψε, έχει γίνει και σχετική έρευνα από την Επιτροπή Εργασίας της Βουλής, η οποία καταδεικνύει ότι ελάχιστες χώρες εφαρμόζουν παρόμοια πολιτική. Στις περισσότερες, το ζήτημα ρυθμίζεται με μια πιο λογική προσέγγιση, όπου η ηλικία λαμβάνεται υπόψη, αλλά εξετάζεται και η συμπεριφορά των οδηγών, ώστε να αποφεύγονται διακρίσεις και άδικες αυξήσεις στο κόστος των ασφαλειών.