Ο υπερπληθυσμός των μαθητών και το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός παιδιών με μεταναστευτική βιβλιογραφία δεν μιλούν την ελληνική γλώσσα, είναι τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Δημοτικό Σχολείο Αγίας Νάπας – Αντώνη Τσόκκου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Παύλος Μυλωνάς, Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής.
Η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής πραγματοποίησε σήμερα επίσκεψη στο εν λόγω σχολείο καθώς και στο Νηπιαγωγείο Βρυσούλλων. Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο κ. Μυλωνάς, οι εκπρόσωποι των Συνδέσμων Γονέων ήταν έντονοι στο θέμα του υπερπληθυσμού μαθητών, αφού από τα 360 παιδιά που φοιτούν εκεί τα 200 είναι αλλόγλωσσα και προέρχονται από 24 χώρες.
"Το θέμα αυτό, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των εκπαιδευτικών, δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στις τάξεις, ενώ υπάρχει η αγωνία των γονέων ότι τα παιδιά μένουν πίσω στα μαθήματα τους και πως δημιουργούνται συνθήκες οι οποίες δεν είναι οι καλύτερες για τη μάθηση των παιδιών», επεσήμανε ο κ. Μυλωνάς.
Ανέφερε, πως «καταγγέλθηκε επίσης ότι παρατηρείται εκμετάλλευση του προβλήματος των μεταναστών", και πως "ορισμένοι επιχειρηματίες ενοικιάζουν τα διαμερίσματα και τις δομές που κατέχουν στην Αγία Νάπα, μέσω του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, σε μετανάστες που προέρχονται από διάφορες χώρες", όπως επεσήμανε.
Αποτέλεσμα αυτού, πρόσθεσε, "είναι τα παιδιά των μεταναστών αυτών, που δεν μιλούν ελληνικά να αντιμετωπίζουν προβλήματα στα σχολεία στα οποία φοιτούν, ειδικά αυτά της Μέσης Εκπαίδευσης».
Οι αρμόδιες aρχές και οι κάτοικοι της περιοχής, συνέχισε, «θεωρούν ότι αυτό το πρόβλημα είναι η ρίζα του κακού και ζητούν άμεση μετακίνηση παιδιών σε γειτονικά σχολεία τα οποία έχουν λιγότερους αριθμούς μαθητών».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Μυλωνάς είπε πως «χρειάζεται να εξευρεθεί τρόπος, ιδιαίτερα για τα παιδιά που φοιτούν στα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης και σε μεγαλύτερες ηλικίες, μέσα από το πρόγραμμα Τάξεις Υποδοχής, να μάθουν ελληνικά και αφού παρακαθήσουν σε εξετάσεις να τοποθετούνται αναλόγως στις τάξεις των δημόσιων εκπαιδευτηρίων».
Οπως επεσήμανε, «το πρόβλημα της γλώσσας για τα μικρότερα παιδιά, της προδημοτικής και της δημοτικής εκπαίδευσης, είναι μικρότερο γιατί μαθαίνουν ευκολότερα τη γλώσσα και τοποθετούνται στις ανάλογες τάξεις».
Σε άλλη ερώτηση, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας απάντησε πως «το θέμα της εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας για παιδιά που φοιτούν σε σχολεία είναι τεράστιο πρόβλημα σε ολόκληρη τη Κύπρο. Η εισήγηση μου είναι οι Τάξεις Υποδοχής να γίνονται αποκλειστικά για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, προκειμένου να υπάρχει επικοινωνία των παιδιών στις σχολικές μονάδες», ανέφερε.
Ταυτόχρονα, σημείωσε, «θα πρέπει να στηριχθεί και η υποχρεωτική εκμάθηση ελληνικών τα απογεύματα στα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης, με στόχο την στήριξη των γονέων των παιδιών με μεταναστευτική βιβλιογραφία».
Αναφορικά με την επίσκεψη των μελών της Επιτροπής Παιδείας στο δημόσιο Νηπιαγωγείο των Βρυσούλλων, ο κ. Μυλωνάς είπε πως «ενημερωθήκαμε από τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς για τα διάφορα θέματα που αντιμετωπίζουν. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο νηπιαγωγείο αφορούν κυρίως τη στήριξη νέων οικογενειών προκειμένου να μεταφερθούν στη περιοχή, επειδή μειώνεται κάθε χρόνο ο αριθμός των παιδιών που φοιτούν», ανέφερε.
Είπε πως «η συγκεκριμένη περιοχή είναι ιδιάζουσα αφού είναι ακριτική, υπάρχουν από τη μια πλευρά οι Βρετανικές Βάσεις και από την άλλη τα κατεχόμενα. Ένα άλλο πρόβλημα που υπάρχει είναι του κτιρίου, αφού οι περισσότερες αίθουσες είναι λυόμενες και τόσο ο Δήμος Αγίας Νάπας, όσο και οι εκπαιδευτικοί ζητούν την ανέγερση νέου, αφού είναι πεπαλαιωμένο».
Επίσης, είπε ο Παύλος Μυλωνάς, «υπάρχει πρόβλημα με το προσωπικό αφού υπάρχει μία νηπιαγωγός που είναι διευθύνουσα".
Πρόσθεσε πς όσοι εργάζονται εκεί χρειάζεται και πρέπει να επιμορφωθούν και να μην τους ανατίθενται καθήκοντα διεύθυνσης και διοίκησης.
Πηγή: ΚΥΠΕ