Έρευνα με θέμα τη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων στην Κύπρο, διεξάγει το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Κύπρου, η έρευνα διεξάγεται με τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Αναστάσιος Λεβέντης και τη στήριξη του Συμβουλίου «ΦΩΝΗ,» ενώ έχει λάβει την απαραίτητη έγκριση από την Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής Κύπρου.
Στόχος της έρευνας είναι να λειτουργήσει συγκριτικά σε ένα επίπεδο, ενημερώνοντας την κοινωνία αν οι αριθμοί κινούνται στα ίδια στατιστικά πλαίσια (δηλ. 1 στα 5) όπως και πριν 10 χρόνια, όταν είχε πραγματοποιηθεί η πρώτη επιδημιολογική έρευνα με το ίδιο θέμα, με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Λεβέντη και τη στήριξη του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Η πρώτη έρευνα είχε σκοπό να αναδείξει το πρόβλημα της σεξουαλικής κακοποίησης στην Κύπρο και να οδηγήσει σε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις με τις πιο σημαντικές να είναι η δημιουργία του συμβουλίου «ΦΩΝΗ» και την ανάπτυξη εθνικής στρατηγικής, τη δημιουργία συγκεκριμένης νομοθεσίας, καθώς και τη δημιουργία του Σπιτιού του Παιδιού, ενός κέντρου-πρότυπο για τη διαχείριση τέτοιων περιστατικών.
Η νέα έρευνα στοχεύει, επίσης, να αξιολογήσει την ενημερότητα του κοινού γύρω από τις διάφορες δράσεις που έχουν γίνει την τελευταία δεκαετία.
Επιπλέον, αποβλέπει στο να διερευνήσει και νέες μεθόδους σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, όπως είναι η χρήση τεχνητής νοημοσύνης, μέθοδος η οποία δεν είχε διερευνηθεί κατά την προηγούμενη έρευνα δεδομένου ότι δεν ήταν τόσο διαδεδομένη μορφή. Σημειώνεται ότι αυτή η προσθήκη αποτελεί καινοτομία στον τομέα της έρευνας για τη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων ευρύτερα.
Συμμετοχή στην έρευνα
---------------
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, αυτήν τη φορά, η έρευνα στοχεύει σε ηλικίες 16 -25, ουσιαστικά τα άτομα που ήταν ανήλικοι όταν έγινε η πρώτη έρευνα για να αξιολογηθεί η επίδραση των δράσεων των τελευταίων 10 ετών στα ποσοστά των αναφορών.
Θα διεξαχθεί εξολοκλήρου διαδικτυακά και είναι προσβάσιμη μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της ιστοσελίδας του Εργαστηρίου Αναπτυξιακής Ψυχοπαθολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη για το κοινό ενώ σύντομα θα επεκταθεί στα Λύκεια και τις Τεχνικές Σχολές της χώρας.
Σύμφωνα με τoυς συντονιστές του έργου, τον Διευθυντή του Εργαστηρίου Δρα Kώστα Α. Φάντη και τη Συντονίστρια του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Δρα Ελένη Καραγιάννη, «ευελπιστούμε τα αποτελέσματα να είναι διαθέσιμα αρχές του δεύτερου τριμήνου του 2025, αναλόγως της ανταπόκρισης».
Όσα άτομα ενδιαφέρονται και εμπίπτουν στην ηλικιακή ομάδα στόχου (από 16-25 ετών) καλούνται να αφιερώσουν περίπου 20 λεπτά από τον χρόνο τους συμπληρώνοντας το ερωτηματολόγιο.
Η πρόσβαση στο ερωτηματολόγιο γίνεται μέσω του συνδέσμου https://redcap.link/CSA ή του κωδικού QR και μπορεί να συμπληρωθεί από υπολογιστή, tablet ή κινητό τηλέφωνο.