Για το ζήτημα των καμερών και τη νομιμότητα της ιστοσελίδας για τα εξώδικα μίλησε στο Μεσημέρι και Κάτι ο Αντιπρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Νικόλας Τσαρτελλής. 

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «κατά την άποψη μου προκύπτουν διάφορα ζητήματα, τόσο νομικά όσο και ηθικά. Σε σχέση με τα νομικά, το μόνο ξεκάθαρο θέμα που προκύπτει είναι αυτό της παραγραφής εάν έχουν παρέλθει 12 μήνες από την παράβαση για την οποία εκδόθηκε το πρόστιμο».

Εξήγησε ότι ακόμα και εάν κάποιος δεν θέλει να πληρώσει, «προβλέπεται από την ποινική δικονομία ότι σε περιπτώσεις όπου η παράβαση τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι 12 μήνες, τότε εάν παρέλθουν 12 μήνες και δεν διωχθεί το εν λόγω πρόσωπο, τότε παραγράφεται το αδίκημα».

Από την άλλη, σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Αστυνόμο Β, Βοηθό Διευθυντή Τμήματος Τροχαίας Αρχηγείου και υπεύθυνο του προγράμματος τοποθέτησης καμερών φωτοεπισήμανσης, Χάρη Ευριπίδου, δεν ισχύει ότι παραγράφονται τα πρόστιμα των καμερών. Διευκρίνισε ότι οι ποινές που προβλέπονται από τη νομοθεσία για τα αδικήματα που καταγράφουν οι κάμερες είναι μεγαλύτερες των 12 μηνών και τα χρηματικά πρόστιμα υψηλότερα. Γι αυτό το λόγο, οι ποινές των καμερών δεν εμπίπτουν στο άρθρο 88. 

Ο Νικόλας Τσαρτελλής σημείωσε πάντως ότι υπάρχει και η ηθική διάσταση στο θέμα των εξωδίκων. «Ακούμε συνεχώς ότι οι πολίτες αποφεύγουν να παραλάβουν, γι αυτό η πολιτεία ψάχνει άλλο τρόπο να εισπράξει τα πρόστιμα. Δυστυχώς τσουβαλιάζουν όλους τους πολίτες, θεωρώντας ότι όλοι που δεν πλήρωσαν τα πρόστιμα αποφεύγουν επίτηδες να πάνε στο Ταχυδρομείο για να τα παραλάβουν. Δεν συμφωνώ με αυτή την προσέγγιση και ερωτώ. Τι συμβαίνει με όσους τους αποστέλλουν την ειδοποίηση σε λάθος διεύθυνση;». 

Πρόσθεσε ότι ο νόμος δίνει την ευκαιρία στο κράτος να τα επιδίδει στους πολίτες ή εναλλακτικά να τα στέλνει με το ταχυδρομείο. 

Δείτε το βίντεο:  

Διαβάστε επίσης: Συνελήφθη και για δεύτερη υπόθεση διαφθοράς ο ειδικός αστυνομικός