Την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας και των ανταλλαγών μεταξύ των νέων Κίνας και Κύπρου συζήτησαν την Τετάρτη τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας με αντιπροσωπεία νέων από την Κίνα, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Ανταλλαγών Νέων Κίνας-Κύπρου 2024 με θέμα «Κίνα και Κύπρος: Συνεργασία για ένα Κοινό Μέλλον».

Στην εισαγωγική του παρέμβαση, ο Πρόεδρος της επιτροπής Παύλος Μυλωνάς έκανε λόγο για τα ενθαρρυντικά μηνύματα ως προς τις σχέσεις των δύο χωρών που προέκυψαν από την πρόσφατη επίσκεψη της Προέδρου της Βουλής Αννίτας Δημητρίου στην Κίνα.

Στη δική του παρέμβαση, ο Πρέσβης Κίνας στην Κύπρο Liu Yantao χαρακτήρισε με τη σειρά του ως μεγάλη επιτυχία την επίσκεψη αντιπροσωπείας υψηλού επιπέδου της Βουλής των Αντιπροσώπων στην Κίνα, προσθέτοντας ότι σε τέσσερις ημέρες πραγματοποιήθηκαν 18 εκδηλώσεις και δραστηριότητες, πολλές εκ των οποίων ήταν πολιτιστικές και εκπαιδευτικές.

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι η Πρεσβεία της Κίνας στην Κύπρο, η Πρεσβεία της Κύπρου στην Κίνα και η δημαρχία της πόλης Ναντζίνγκ διοργανώνουν την Εβδομάδα Ανταλλαγών Νέων Κύπρου-Κίνας και το 3ο Φόρουμ Νέων στο πλαίσιο των διμερών στρατηγικών εταιρικών σχέσεων και του δικτύου αδελφοποιημένων πόλεων των δύο χωρών, με υποστήριξη από το Υπουργείο Παιδείας, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, καθώς και την Επιτροπής Παιδείας.

Είπε επίσης ότι οι δραστηριότητες της πολιτιστικής εβδομάδας ξεκίνησαν χθες, ενώ σήμερα το απόγευμα ξεκινούν οι συζητήσεις του φόρουμ γύρω από τρία θέματα, την αμοιβαία εκμάθηση πολιτισμών, την ψηφιακή μεταρρύθμιση βιομηχανιών και την πράσινη ανάπτυξη, θέματα που όπως είπε βρίσκονται και στην ατζέντα Κίνας-Ευρώπης και Κίνας-Κύπρου.

Συμπλήρωσε ότι αύριο το πρωί είναι προγραμματισμένη η κεντρική ομιλία του φόρουμ, στο οποίο θα φιλοξενηθούν εκπρόσωποι του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας και της Κυβέρνησης και το οποίο θα κλείσει με το ανακοινωθέν της Λευκωσίας για τις σχέσεις Κίνας-Κύπρου 2024.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της κινεζικής αντιπροσωπείας και μέλος της Λαϊκού Κογκρέσου της Ναντζίνγκ ανέφερε ότι η πόλη με πληθυσμό 12 εκατ. ήταν μία από τις πρώτες κινεζικές πόλεις που άνοιξαν την πρόσβαση στις εξωτερικές αγορές.

Τη χαρακτήρισε επίσης ως πόλη των ευκαιριών, καθώς διαθέτει 51 πανεπιστήμια και κολλέγια με 1 εκατ. φοιτητές και πάνω από 10 χιλιάδες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, 113 εκ των οποίων βρίσκονται στις κορυφαίες 500 του κόσμου.

Ως τρίτη πόλη στην Κίνα στον τομέα της εκπαίδευσης πίσω από Πεκίνο και Σαγκάι, επιθυμούμε την προώθηση της συνεργασίας στην παιδεία και των ανταλλαγών νέων για μια νέα δυναμική στη στρατηγική μας σχέση, ανέφερε στη συνέχεια, προσθέτοντας ότι ένας δεύτερος τομέας συνεργασίας αφορά στον τουρισμό, όπου, όπως σημείωσε, Κύπρος και Ναντζίγκ ως δημοφιλείς προορισμοί μπορούν να συνεργαστούν και να μεγαλώσουν τις τουριστικές αγορές τους.

Συμπλήρωσε ότι ένα τρίτος τομέας συνεργασίας αφορά αυτή μεταξύ των νομοθετικών οργάνων, η οποία, όπως ανέφερε, θα χτίσει στις ήδη πολύ καλές σχέσεις της Βουλής των Αντιπροσώπων με το Κεντρικό Λαϊκό Κογκρέσο της Κίνας, εκφράζοντας παράλληλα την επιθυμία του τοπικού Κογκρέσου να ενθαρρύνει συνομιλίες με βουλευτές και ανταλλαγές απόψεων με νέους και γυναίκες, καθώς και τον διαμοιρασμό εμπειριών ως προς το νομοθετικό έργο και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Ευχήθηκε κλείνοντας η συνεργασία και οι ανταλλαγές μεταξύ αδελφοποιημένων πόλεων και νέων των δύο χωρών να οδηγήσουν σε ολοένα και περισσότερα επιτεύγματα.

Ο κ. Μυλωνάς επανέλαβε ότι η επιτροπή θα επιδιώξει περαιτέρω ανταλλαγές για θέματα εκπαίδευσης και μόρφωσης των νέων και την επικοινωνία μέσω της Κινεζικής Πρεσβείας με την αντίστοιχη επιτροπή του τοπικού κοινοβουλίου της Ναντζίγκ.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Κάρουλλας ευχαρίστησε τον Κινέζο πρέσβη για τη σταθερή υποστήριξη Κίνας ως μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ στο Κυπριακό. Τάχθηκε επίσης υπέρ της ενδυνάμωσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, ενώ μίλησε και για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της Βουλής των Αντιπροσώπων ως προς την αναγνώριση κινεζικών τίτλων σπουδών. Ζήτησε επίσης την ανάπτυξη συνεχών δράσεων και ανταλλαγών και πρότεινε τη σύσταση κοινής ομάδας εργασίας για δράσεις στον τομέα της παιδείας και την ανάπτυξη πολιτιστικών και τουριστικών ανταλλαγών.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης είπε ότι η Κύπρος ως γέφυρα μεταξύ Δύσης και Ανατολής μπορεί να αντιληφθεί καλύτερα τι γίνεται ανατολικά της Ευρώπης. Εξέφρασε επίσης την εκτίμησή του προς την Κίνα για τη στήριξή της ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στο Κυπριακό, ενώ ζήτησε στενότερη πανεπιστημιακή συνεργασία μεταξύ Κίνας και Κύπρου, την οποία χαρακτήρισε ευεργετική και για την καλύτερη συνεργασία Κίνας-Ευρώπης.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης είπε ότι είναι σημαντική η ανάπτυξη σχέσεων με μια χώρα πρωτοπόρο στον τομέα της τεχνολογίας, όπως και οι ανταλλαγές νέων και η γνωριμία τους με τους δύο πολιτισμούς. Κάλεσε παράλληλα την κινεζική αντιπροσωπεία να επισκεφθεί την επόμενη φορά την Πάφο, εκφράζοντας παράλληλα το ενδιαφέρον των μελών της Επιτροπής να επισκεφθούν την Κίνα.

Πηγή: ΚΥΠΕ