Τα όσα προνοεί η πρόταση νόμου που αφορά την ευθανασία εξήγησε στο Πρωτοσέλιδο η βουλεύτρια Ειρήνη Χαραλαμπίδου. 

Αρχικά ανέφερε ότι είναι μια πολύ αυστηρή πρόταση με πολύ σοβαρές προδιαγραφές. «Δύο χρόνια συζητούσαμε για να καταλήξουμε στις συγκεκριμένες πρόνοιες και τρία χρόνια προηγουμένως ερευνούσαμε τα θεσμικά πλαίσια άλλων χωρών. «Έχω διαβάσει και έχω ακούσει διάφορα. Κανένα δεν ανταποκρίνεται στην πρόταση νόμου και οι περισσότεροι εξέφρασαν άποψη χωρίς να διαβάσουν τι προτείνουμε». 

Συμπλήρωσε ότι κανείς δεν μπορεί να πάρει απόφαση για κάποιον άλλον. «Το ίδιο το πρόσωπο νοουμένου ότι έχει μια καταληκτική διάγνωση και του λέει ο γιατρός ότι έχει ζωή για 5-6 μήνες». 

Διαβάστε ακόμη: «30 Κύπριοι πήγαν Ελβετία για ευθανασία - Είναι θάνατος εν απουσία του Θεού»

Τόνισε ότι υπάρχει και χρονικό πλαίσιο. «Ξέρουμε ότι στην ιατρική είναι δύσκολο να γίνει πρόβλεψη. Έζησα περίπτωση δικού μου ανθρώπου που της είπαν ότι έχει τρεις μήνες ζωή». 

Εξήγησε ότι δεν αφορά τον οποιονδήποτε και ούτε σημαίνει ότι θα έχουμε πολλά περιστατικά. «Μπορεί να μην έχουμε κανένα περιστατικό ή μπορεί να έχουμε ένα. Όμως αναγνωρίζεις το ανθρώπινο δικαίωμα σε κάποιον να επιλέξει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα φύγει. Δεν είναι επιλογή μεταξύ ζωής και θανάτου».

Ακόμη ανέφερε ότι από τα 29 Κοινοβούλια που απάντησαν στην έρευνα του δικού μας Κοινοβουλίου, τα 13 την εφαρμόζουν, ενώ κάποια είναι καθολικά κράτη όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία. «Σήμερα πάει για ψήφιση στη Γαλλία, ενώ υπάρχει διάλογος σε Βρετανία, Ιρλανδία, στη Σλοβενία». 

Τόνισε ότι η ανακουφιστική φροντίδα προσφέρεται στους καρκινοπαθείς στην Κύπρο. «Γιατί να μην γίνει η ευθανασία εδώ στον τόπο του με τους συγγενείς τους φίλους του, αφού πρώτα διαπιστωθεί από τα ιατροσυμβούλια και τους ψυχολόγους ότι δεν βρίσκεται σε κατάσταση κατάθλιψης». 

Ξεκαθάρισε ότι η πρόταση νόμου δεν αφορά ανήλικους.  «Περάσαμε δύσκολες προτάσεις νόμου όπως η αποποινικοποίηση των αμβλώσεων, η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία, το σύμφωνο συμβίωσης, τον πολιτικό γάμο και την καύση νεκρών». 

Πρόσθεσε ότι και να περάσει η πρόταση νόμου για την ευθανασία, μπορεί μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια να μην καταγραφεί καμία περίπτωση.

Η κα. Χαραλαμπίδου, ανέφερε ότι δεν θα υποχρεώνεται κανένας γιατρός ή νοσηλευτής για να κάνει την πράξη. «Θα υπάρχει ένα μητρώο όπου θα δηλώνουν ποιοι είναι πρόθυμοι. Ονομάζεται  ιατρικός υποβοηθούμενος τερματισμός της ζωής». 

Στη συνέχεια μίλησε για τις αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Δείτε όλα όσα ανέφερε. 

Διαβάστε επίσης: Προβληματισμός ΠΙΣ και ΟΣΑΚ για ευθανασία – «Έχουμε άλλα πριν φτάσουμε εκεί»