Ο δρόμος προς τη βιώσιμη ανάπτυξη περνάει μέσα από την επένδυση στα δικαιώματα των γυναικών, ανέφερε τη Δευτέρα η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων, Τζόζη Χριστοδούλου, απευθύνοντας Εθνική Δήλωση στη Συνάντηση UNECE για την Περιφερειακή Αξιολόγηση Beijing +30 που πραγματοποιείται σήμερα 21 και αύριο 22 Οκτωβρίου στη Γενεύη.

«Δεν πρέπει να βλέπουμε την ισότητα των φύλων ως ένα ακόμη πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί, αλλά ως τη λύση σε πολλές προκλήσεις και προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος», τόνισε.

Η κ. Χριστοδούλου, είπε, μεταξύ άλλων ότι το επόμενο έτος, θα εορτασθεί η 30ή επέτειος από την υιοθέτηση της Διακήρυξης και της Πλατφόρμας Δράσης του Πεκίνου.

Σημείωσε ότι αν και έκτοτε σημειώθηκε θετική πρόοδος, η παγκόσμια κοινότητα απέχει από την επίτευξη ουσιαστικής ισότητας των φύλων έως το 2030, λέγοντας ότι «η πρόοδος είναι αργή, ενώ οι αντιδράσεις για τα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να υφίστανται».

Η κ. Χριστοδούλου δήλωσε ότι ο δρόμος προς τη βιώσιμη ανάπτυξη περνάει μέσα από την επένδυση στα δικαιώματα των γυναικών τονίζοντας ότι «δεν πρέπει να βλέπουμε την ισότητα των φύλων ως ένα ακόμη πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί, αλλά ως τη λύση σε πολλές προκλήσεις και προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος. Είναι κοινή μας ευθύνη να αναγνωρίσουμε και να προωθήσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των γυναικών και των κοριτσιών».

Αναλύοντας τις δράσεις και τις προσπάθειες στις οποίες προβαίνει η Κυπριακή Δημοκρατία για την επίτευξη της ισότητας των φύλων και την εξάλειψη όλων των μορφών διακρίσεων κατά των γυναικών και των κοριτσιών, η κ. Χριστοδούλου σημείωσε ότι «η πρόσφατη εκλογή της Κύπρου στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το γεγονός ότι η ισότητα των φύλων και τα δικαιώματα των γυναικών είναι μεταξύ των προτεραιοτήτων μας, εκφράζει πολλά και αποτελεί μια σταθερή απόδειξη της δέσμευσής μας».

Πρόσθεσε ότι η Κύπρος έχει υιοθετήσει μια ολοκληρωμένη πολιτική για την ισότητα των φύλων, σύμφωνα με τις πρόνοιες του διεθνούς πλαισίου για την ισότητα των φύλων, συμπεριλαμβανομένης της Πλατφόρμας Δράσης του Πεκίνου, της σύμβασης CEDAW, καθώς και της Ατζέντας 2030 SDG.

Υπέδειξε ακόμη ότι σε αυτό το πλαίσιο, η κυπριακή Κυβέρνηση έχει θέσει την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στις δημόσιες πολιτικές και δράσεις, συμπεριλαμβανομένου του κρατικού προϋπολογισμού, ως οριζόντια προτεραιότητα, ώστε να δημιουργηθεί ένα πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό πλαίσιο που να ανταποκρίνεται στην ισότητα των φύλων.

Ανέφερε ακόμη ότι προς επίτευξη αυτού του στόχου καταρτίστηκε η Εθνική Στρατηγική για την Ισότητα των Φύλων για την περίοδο 2024-2026 μετά από σειρά δημόσιων διαβουλεύσεων, μεταξύ άλλων, με την κοινωνία των πολιτών και οργανώσεων για τα δικαιώματα των γυναικών.  

Δήλωσε ακόμη ότι για την αποτελεσματική πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας, η Κύπρος υιοθέτησε ένα ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο, αναγνωρίζοντας ότι οι γυναίκες επηρεάζονται αρνητικά από τη βία λόγω φύλου ως συνέπεια της ανισότητας. «Εξαιρετικής σημασίας είναι το γεγονός ότι η Κύπρος καθιέρωσε το έγκλημα της γυναικοκτονίας ως ξεχωριστό, ειδικό αδίκημα», είπε.

Τέλος, ανέφερε ότι καθώς πλησιάζει η 30η επέτειος της Διακήρυξης και της Πλατφόρμας Δράσης του Πεκίνου, «είναι πιο κρίσιμο από ποτέ να αναλογιστούμε τις αρχές και τις αξίες της, να αξιολογήσουμε την πρόοδό μας και τις κοινές μας δεσμεύσεις για την ισότητα των φύλων και την πρόοδο όλων των γυναικών και των κοριτσιών».

Πηγή: ΚΥΠΕ