Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε τα κράτη μέλη της να ανταποκριθούν στο αίτημα του Λιβάνου για ιατρικό εξοπλισμό και φάρμακα μετά την ισραηλινή χερσαία επιχείρηση στο νότιο τμήμα της χώρας.

Η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου και ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων ΓΙάνεζ Λέναρτσιτς κάλεσαν τα κράτη μέλη της ΕΕ να παράσχουν ιατρική βοήθεια στον Λίβανο, σε επιστολή που απευθύνεται στα κράτη μέλη και η οποία περιήλθε στην κατοχή του Euronews.

Στην επιστολή γίνεται λόγος για "τις συνεχιζόμενες εχθροπραξίες, οι οποίες έχουν επιβαρύνει σοβαρά τις ιατρικές υπηρεσίες στο Λίβανο". Από τις 30 Σεπτεμβρίου, οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) έχουν εξαπολύσει χερσαία επιχείρηση στο νότιο Λίβανο, με στόχο την υποστηριζόμενη από το Ιράν μαχητική οργάνωση Χεζμπολάχ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε επίσημο αίτημα για βοήθεια από τις λιβανικές αρχές, υπογραμμίζοντας την επείγουσα ανάγκη για ζωτικής σημασίας ιατρικές προμήθειες, ενημερώνει η επιστολή.

Το αίτημα αυτό εξετάζεται μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ που δημιουργήθηκε το 2001, ο οποίος έχει ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και 10 άλλων χωρών που συμμετέχουν για τη βελτίωση της πρόληψης και της αντιμετώπισης καταστροφών.

Παρόλο που ο Λίβανος δεν είναι μέλος του μηχανισμού, οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο, καθώς και οργανισμοί του ΟΗΕ και άλλοι διεθνείς οργανισμοί μπορούν να ζητήσουν βοήθεια από την ΕΕ και τους 10 εταίρους σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Στην επιστολή τονίζεται ότι το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης του Λιβάνου δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει τον αυξανόμενο αριθμό θυμάτων, με πολλούς ασθενείς να χρειάζονται επειγόντως εξειδικευμένη ιατρική περίθαλψη που δεν είναι πλέον διαθέσιμη λόγω της καταστροφής των υποδομών υγειονομικής περίθαλψης.

Οι επίτροποι της ΕΕ κάλεσαν τα κράτη μέλη να "δράσουν γρήγορα και συντονισμένα", καλώντας τους υπουργούς Υγείας και τις αρχές πολιτικής προστασίας "να προσφέρουν επειγόντως περαιτέρω ιατρική βοήθεια στον Λίβανο".

 
Η βοήθεια πρέπει να συντονίζεται μέσω των εθνικών αρχών πολιτικής προστασίας και να κατευθύνεται στο Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης (ERCC), το επιχειρησιακό κέντρο του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ.

Από την ίδρυσή του, ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ έχει ανταποκριθεί σε πάνω από 700 αιτήματα για βοήθεια σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μόνο το 2023 ενεργοποιήθηκε 66 φορές, ανταποκρινόμενος σε κρίσεις όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι πυρκαγιές στην Ευρώπη και οι σεισμοί στη Συρία και την Τουρκία.

Διαβάστε επίσης: Ρόμπλες: Ουσιαστική και θεμελιώδη η συνεισφορά στον ΟΗΕ από τις χώρες τις ΕΕ

Πηγή: euronews