Αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι το Ισραήλ θα προβεί σε αντίποινα κατά της ιρανικής επίθεσης πριν από τις 5 Νοεμβρίου, όπως αναφέρουν πηγές στο CNN, γεγονός που θα έφερνε την αυξανόμενη αστάθεια στη Μέση Ανατολή στο επίκεντρο της δημόσιας προσοχής λίγο πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Το χρονοδιάγραμμα και οι παράμετροι των αντιποίνων του Ισραήλ κατά του Ιράν αποτέλεσαν αντικείμενο έντονης συζήτησης στο εσωτερικό της ισραηλινής κυβέρνησης και δεν σχετίζονται άμεσα με τον χρόνο των αμερικανικών εκλογών, δήλωσαν οι πηγές.

Ωστόσο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου – που περιγράφεται από ανώτερους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης ως «βαθιά εναρμονισμένος» με την αμερικανική πολιτική – φαίνεται πολύ ευαίσθητος σε οποιεσδήποτε πιθανές πολιτικές συνέπειες των ενεργειών του Ισραήλ στις ΗΠΑ, είπαν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Η κλιμακώμενη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή έχει αναδειχθεί σε επίμονο θέμα στις αμερικανικές εκλογές. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, και κατ’ επέκταση η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, έχουν δεχθεί πιέσεις από προοδευτικούς για τους χειρισμούς τους εν λόγω κατάσταση. Εν τω μεταξύ, οι Ρεπουμπλικάνοι – συμπεριλαμβανομένου του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ – έχουν κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι δεν ανταποκρίθηκε αποτελεσματικά στην κρίση και έριξε τον κόσμο στο χάος.

Καθώς πλησιάζουν οι εκλογές, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει αρχίσει να ασκεί νέες πιέσεις στο Ισραήλ για να βελτιώσει τις ανθρωπιστικές συνθήκες στο εσωτερικό της Γάζας. Σε μια αυστηρή επιστολή που αποκαλύφθηκε αυτή την εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν προειδοποίησαν το Ισραήλ ότι μια αποτυχία να παραδώσει περισσότερη βοήθεια στον θύλακα θα μπορούσε να προκαλέσει διακοπή της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας.

Διαβάστε επίσης: DW: Οι ΗΠΑ απειλούν το Ισραήλ με εμπάργκο όπλων