Σε πολύ μεγαλύτερο επίπεδο είναι οι αυξήσεις των τιμών στα τρόφιμα, που αποτελεί την βασική κατηγορία προϊόντων που έχει ανάγκη ο καταναλωτής, σε σύγκριση με τις αυξήσεις σε άλλα προϊόντα, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών Μάριος Δρουσιώτης, αναφέροντας παράλληλα ότι μπορεί να έχει υποχωρήσει ο πληθωρισμός, αλλά οι τιμές παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Ταυτόχρονα, ο κ. Δρουσιώτης αναφέρει ότι άρχισαν οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων οι οποίες θα συνεχιστούν για όλη την εβδομάδα.

Συγκεκριμένα, επικαλούμενος τελευταία στοιχεία για τη γενική ακρίβειά της Στατιστικής Υπηρεσίας που περιλαμβάνουν και το μήνα Σεπτέμβριο, ο κ. Δρουσιώτης είπε ότι από τα στοιχεία αυτά φαίνεται πως οι τιμές «όχι μόνον παραμένουν σταθερές σε ψηλά επίπεδα, αλλά μήνα με μήνα ανεβαίνουν έστω και λίγο».

«Διάφορα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο πληθωρισμός έπεσε και είναι αλήθεια. Αυτό δεν σημαίνει ότι έπεσαν οι τιμές, οι οποίες παραμένουν σε εκείνα τα ψηλά επίπεδα που υπήρχαν και τους περασμένους μήνες», υπογράμμισε.

Ανέφερε επίσης ότι η μόνη διαφοροποίηση με την μείωση του πληθωρισμού είναι ότι γενικά οι τιμές «αυξάνονται πιο λίγο, παρά τον περασμένο μήνα», προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «οι τιμές παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα και είναι δυσβάσταχτες για μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, που υποφέρει».

«Το κυριότερο για μένα είναι ότι οι αυξήσεις των τιμών παρατηρούνται σε πολύ μεγαλύτερο επίπεδο στην κατηγορία των τροφίμων», ανέφερε και πρόσθεσε πως «η βασική κατηγορία ειδών, τα τρόφιμα, που έχει ανάγκη ο καταναλωτής, αυξάνονται με μεγαλύτερο ρυθμό, παρά οι άλλες κατηγορίες προϊόντων και αυτό επηρεάζει πολύ τους καταναλωτές».

Ο Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών είπε ότι «ο τομέας των τροφίμων, παρουσιάζει διαχρονικά και μήνα με μήνα πάντοτε τη μεγαλύτερη αύξηση, σε σύγκριση με όλους τους άλλους τομείς».

Ερωτηθείς κατά πόσον θα υπάρξει αύξηση τιμών σε άλλους τομείς, ο κ. Δρουσιώτης είπε στο ΚΥΠΕ ότι στα καύσιμα, «μετά την πάροδο περίπου δύο μηνών, όπου υπήρξε μείωση των τιμών σιγά – σιγά, άρχισε η αύξηση δειλά την περασμένη εβδομάδα».

«Και σήμερα έχουν αυξήσει τις τιμές των καυσίμων και θα συνεχίσουν μικρές αυξήσεις σε ολόκληρη την εβδομάδα», ανέφερε και πρόσθεσε πως δεν γνωρίζει τι θα γίνει με τις τιμές μετά που θα έρθουν νέα φορτία.

Τέλος, ο κ. Δρουσιώτης είπε πως «πρέπει να τονιστεί ότι δυστυχώς στο ρεύμα δεν βλέπουμε αχτίδα σωτηρίας για μείωση της τιμής, ούτε στο άμεσο ούτε στο μεσοπρόθεσμο μέλλον».

Πηγή: ΚΥΠΕ