Ενισχυτικό εργαλείο και όχι κάτι που θα αντικαταστήσει αυτά που ξέρουμε είναι η ηλεκτρονική ταυτότητα. Αυτό ανέφερε στο Πρωτοσέλιδο ο Υφυπουργός Ψηφιακής Καινοτομίας, εξηγώντας το τι θα περιλαμβάνει.

«Μιλούμε πλέον για ψηφιακό κράτος, μιλάμε αρκετά χρόνια για τις ηλεκτρονικές ταυτότητες, είναι καιρός να το φέρουμε στη ζωή μας. Ο κόσμος το συγχύζει με τη ψηφιοποιημένη μορφή της φυσικής ταυτότητας. Είναι διαφορετικό πράγμα. 

Η ηλεκτρονική υπογραφή περιλαμβάνεται μαζί με την ηλεκτρονική ταυτότητα. Λίγα χρόνια πριν όταν έπαιρνες την ηλεκτρονική υπογραφή και έπιανες ένα usb που είχε μέσα έγγραφα και έκανες μια διαδικασία για να υπογράψεις. Τώρα αντί τούτου υπάρχουν αδειοδοτημένοι πάροχοι που αναλαμβάνουν να φυλάγουν αυτά τα πιστοποιητικά». 

Διαβάστε επίσης: Εγκρίθηκαν οι ηλεκτρονικές ταυτότητες από το Υπουργικό

«Άρα εμείς κάνουμε μια Online αίτηση, μετά παρουσιάζομαι σε ένα ΚΕΠ θα ταυτοποιηθώ και μετά με ηλεκτρονικό μήνυμα θα λάβω μήνυμα ότι εκδόθηκαν τα πιστοποιητικά μου. Θα κάνω ένα Username και ένα password και θα τα ενώσω μέσα στο κινητό μου. Όταν στη συνέχεια επιλέξω να υπογράψω κάπου τότε θα μου ζητηθεί μια βιομετρική επιβεβαίωση ότι είμαι εγώ (σ.σ fingerprint – δακτυλικό αποτύπωμα). Όταν το κάνω αυτό το έγγραφο κλειδώνεται και υπάρχει η ίδια νομική ισχύ.

Δεν θα έχουμε κάτι φυσικό πάνω μας, ένα πλαστικό αντικείμενο για παράδειγμα, απλώς θα έχουμε το username μας και το password και την εφαρμογή στο κινητό μας. Τα δεδομένα μας είναι ασφαλισμένα γιατί υπάρχει ένα πολύ αυστηρό πλαίσιο σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η ηλεκτρονική ταυτότητα αναγνωρίζεται σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ», συμπλήρωσε. 

Ερωτηθείς για το αν οι κρατικές μας υπηρεσίες είναι έτοιμες γι’ αυτό ο Υφυπουργός είπε ότι πρέπει να έχουμε εφαρμογές για να χρησιμοποιηθεί αυτό το εργαλείο. «Ευελπιστούμε και γι’ αυτό επιδοτούμε το εργαλείο ότι θα λειτουργήσει ως κίνητρο αυτό για να χρησιμοποιούμε εφαρμογές. 

Οποιοδήποτε επίσημο έγγραφο που χρειάζεται υπογραφή μπορούμε να το κάνουμε Pdf και να ζητούμε να το υπογράψει ο κόσμος ηλεκτρονικά. 

Το άλλο επίπεδο είναι να ενσωματωθεί στα μεγάλα συστήματα όπως για παράδειγμα ο ΙΠΠΟΔΑΜΟΣ».  

Αναφορικά με την εκπαίδευση των ηλικιωμένων ατόμων ο Υφυπουργός είπε ότι η εισαγωγή οποιουδήποτε ψηφιακού εργαλείου δεν απαιτεί τις υφιστάμενες υπηρεσίες που έχουμε. Με απλά λόγια δεν θα είναι υποχρεωτική η χρήση των εργαλείων αυτών.