Ο Δήμος Ανατολικής Πάφου λέει πως θα εφαρμόσει τους νόμους και τους κανονισμούς για τις διαφημιστικές πινακίδες που βρίσκονται στα δημοτικά του όρια, σε ανακοίνωσή του, στην οποία απαντά στον Δήμο Πάφου περί «δήθεν υπαναχώρησης» σε σχέση με την άρση των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων κατά μήκος της διαδρομής από το αεροδρόμιο Πάφου μέχρι τη Τσάδα, ενόψει της Συνόδου Κορυφής των MED9.

Στην ανακοίνωση αναφέρει πως με πρωτοβουλία του ΕΟΑ έγιναν δύο συσκέψεις τον Σεπτέμβριο για τον εξωραϊσμό της συγκεκριμένης διαδρομής. Στην πρώτη, μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε μόνο η απομάκρυνση πινακίδων μικρού μεγέθους, λόγω έλλειψης χρόνου, προστίθεται. Στη δεύτερη σύσκεψη, συνεχίζει, ο Δήμαρχος Πάφου έθεσε θέμα απομάκρυνσης και των μεγάλων παράνομων διαφημιστικών πινακίδων κατά μήκος της διαδρομής.

«Προθυμοποιήθηκε, μάλιστα, να αναλάβει ο Δήμος Πάφου τη διαδικασία καταγραφής τους. Ακολούθως, συμφωνήθηκε ότι θα γινόταν ενημέρωση των ιδιοκτητών των πινακίδων και, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης τους, συνεργεία του Δήμου Πάφου θα αναλάμβαναν για λογαριασμό του ΕΟΑ την απομάκρυνσή τους» συμπληρώνεται.

Επειδή, όμως, προσθέτει ο Δήμος Ανατολικής Πάφου, διαπιστώθηκε ότι ο ΕΟΑ δεν είναι κατά νόμον η αρμόδια αρχή για την αδειοδότηση των συγκεκριμένων διαφημιστικών πινακίδων, το θέμα εξετάστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Ανατολικής Πάφου στη συνεδρία του ημερομηνίας 26/9/2024.

«Το Δ.Σ. Ανατολικής Πάφου ομόφωνα αποφάσισε να ακολουθήσει συγκεκριμένη διαδικασία, στο πλαίσιο του νόμου, που θα βάλει τάξη στην αναρχία που παρατηρείται με τις διαφημιστικές πινακίδες. Ξεκαθαρίζεται ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Ανατολικής Πάφου θα εφαρμόσει όλους τους σχετικούς νόμους και κανονισμούς και θα λάβει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα, χωρίς να σύρουν σε δικαστικές περιπέτειες τον Δήμο», συμπληρώνεται.

Μεταξύ άλλων, ο Δήμος αναφέρει ότι «παρά την υποστελέχωση των υπηρεσιών του», έχει προχωρήσει στην απομάκρυνση μικρότερων πινακίδων κατά μήκος του παλιού δρόμου Αεροδρομίου, καθώς και στην καθαριότητα της διαδρομής. Έχει την πολιτική βούληση να προχωρήσει και με τις μεγαλύτερες πινακίδες, μέσα από τις διαδικασίες που προβλέπει η οικεία νομοθεσία και οι κανονισμοί του Δήμου, συμπληρώνει.

Ο Δήμος Ανατολικής Πάφου καλεί τέλος τον Δήμαρχο Πάφου  να επιδεικνύει «σεβασμό» στις αποφάσεις άλλων τοπικών αρχών της επαρχίας Πάφου.

Πηγή: ΚΥΠΕ