Οι πτήσεις πάνω από τη Μέση Ανατολή αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα ταξίδια τους χθες αφού το Ιράν εξαπέλυσε πυραυλική επίθεση εναντίον του Ισραήλ.

Ο εναέριος χώρος πάνω από το Ιράν, το Ισραήλ, την Ιορδανία, το Ιράκ και άλλες χώρες της περιοχής έκλεισε, με αποτέλεσμα οι αεροπορικές εταιρείες να αλλάξουν διαδρομές πτήσης για να κρατήσουν ασφαλείς τους επιβάτες και το πλήρωμα.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες καταδίκασαν την επίθεση του Ιράν και οι εντάσεις είναι υψηλές καθώς ο κόσμος περιμένει να δει πώς θα απαντήσει το Ισραήλ.

Διαβάστε επίσης: LIVE: Το Ισραήλ προειδοποιεί ότι το Ιράν θα πληρώσει για την βαλλιστική επίθεση

Ποιες αεροπορικές εταιρείες εκτρέπουν πτήσεις για να αποφύγουν τον εναέριο χώρο της Μέσης Ανατολής;

Συνολικά, 81 πτήσεις πραγματοποιήθηκαν από 16 αεροπορικές εταιρείες την Τρίτη.

Σύμφωνα με το FlightRadar24 , τουλάχιστον τρεις πτήσεις που εκτελούνται από τη γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa στο δρόμο της Ινδίας και του Ντουμπάι γύρισαν πριν φτάσουν στον ιρανικό εναέριο χώρο. Τα ταξίδια τους πίσω στην Ευρώπη αύξησαν τους χρόνους πτήσης έως και οκτώ ώρες.

Μια άλλη πτήση που εκτελούσε η Swiss από τη Ζυρίχη στο Ντουμπάι πήγε στην Αττάλεια της Τουρκίας, λίγο πριν περάσει στο Ιράν, δείχνει το FlightRadar24.

Ο ιστότοπος παρακολούθησης πτήσεων έδειξε επίσης ότι επηρεάστηκαν πολλές πτήσεις της Emirates με προορισμό το Ντουμπάι. Η αεροπορική εταιρεία είπε στο AirlineGeeks ότι εκτρέπει ορισμένες πτήσεις και ακυρώνει άλλες.

Μια πτήση της British Airways από το Λονδίνο στο Ντουμπάι , μια πτήση της Royal Jordanian Airlines από το Παρίσι στο Αμμάν και μια πτήση της ισραηλινής αεροπορικής εταιρείας El Al από τη Ρόδο, στην Ελλάδα, στο Τελ Αβίβ εκτράπηκαν στη Λάρνακα της Κύπρου, σύμφωνα με τα στοιχεία της FlightRadar.

Η British Airways είπε στο Business Insider, «Η ασφάλεια είναι πάντα η υψηλότερη προτεραιότητά  μας και αξιολογούμε συνεχώς και προσαρμόζουμε τις δραστηριότητές μας ανάλογα».

Πού στη Μέση Ανατολή είναι κλειστός αυτή τη στιγμή ο εναέριος χώρος;

Καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, ορισμένοι περιορισμοί άρθηκαν, είπε η FlightRadar24.

Η Ιορδανία και το Ιράκ άνοιξαν ξανά για πτήσεις αργά την Τρίτη τοπική ώρα, αν και λίγοι περνούσαν από την περιοχή.

Το Ιράν έχει παρατείνει το κλείσιμο του εναέριου χώρου τους εν αναμονή των αντιποίνων του Ισραήλ για την επίθεσή τους.

Πώς επηρεάζονται οι ταξιδιώτες από το κλείσιμο του εναέριου χώρου της Μέσης Ανατολής;

Πολλές ευρωπαϊκές και ασιατικές αεροπορικές εταιρείες πετούν πάνω από τη Μέση Ανατολή στο δρόμο τους μεταξύ διάφορων δημοφιλών προορισμών και έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι η απαραίτητη αλλαγή δρομολόγησης θα παρατείνει τους χρόνους πτήσεων και θα αυξήσει το κόστος των καυσίμων.

Οι εναέριοι χώροι σε όλη την περιοχή συχνά μαστίζονται από κινδύνους και πολυπλοκότητες λόγω των συνεχιζόμενων συγκρούσεων.

Ο εναέριος χώρος του Ιράν είναι ένας από τους πιο συχνά χρησιμοποιούμενους από τις αεροπορικές εταιρείες που ταξιδεύουν μεταξύ Ευρώπης και Ινδίας ή Νοτιοανατολικής Ασίας .

Κατά την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς στη Γάζα, στις 7 Οκτωβρίου 2023, οι αεροπορικές εταιρείες αναγκάστηκαν να ακυρώσουν ή να αλλάξουν τα δρομολόγια των πτήσεων μέσω και γύρω από το Τελ Αβίβ. Έκτοτε η κατάσταση παρακολουθείται στενά.

Το συνεχιζόμενο κλείσιμο του εναέριου χώρου θα μπορούσε να οδηγήσει σε αεροπορικές εταιρείες να προσθέτουν ώρες πτήσης για να παρακάμψουν το Ιράν και το Ισραήλ για να φτάσουν σε μέρη στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Ινδία και πέρα ​​- παρόμοιο με αυτό που συνέβη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022. 

Αεροπορικές εταιρείες όπως η Japan Airlines, η British Airways, και η Finnair πρόσθεσαν έως και τέσσερις ώρες χρόνο πτήσης για να αποφύγουν τον εναέριο χώρο του Κρεμλίνου στις πτήσεις μεταξύ Ασίας και Ευρώπης εν μέσω κλεισίματος και κυρώσεων του ρωσικού εναέριου χώρου.

Αν και είναι αδύνατο να μάθετε ποια διαδρομή θα ακολουθήσει η πτήση σας εκ των προτέρων, μπορείτε να παρακολουθείτε τις διαδρομές πτήσης της ίδιας πτήσης τις προηγούμενες ημέρες. Αυτό μπορεί να σας δώσει κάποιες ενδείξεις για το εάν η πτήση σας είναι πιθανό να εκτραπεί ή να διαρκέσει περισσότερο από το συνηθισμένο.

Όπως πάντα, ελέγξτε την κατάσταση της πτήσης σας μέσω του ιστότοπου ή της εφαρμογής της αεροπορικής σας εταιρείας πριν κατευθυνθείτε προς το αεροδρόμιο.

Πηγή: Euronews