Η οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου επιβεβαίωσε σήμερα πως ο ηγέτης της, Σάγεντ Χασάν Νασράλα, σκοτώθηκε.

"Ο Σάγεντ Χασάν Νασράλα ενώθηκε με τους μάρτυρες συντρόφους του (...) των οποίων οδήγησε το βήμα σχεδόν επί τριάντα χρόνια", ανέφερε σε μια ανακοίνωση η φιλοϊρανική οργάνωση.

Η Χεζμπολάχ ανέφερε ακόμη στην ανακοίνωσή της πως θα συνεχίσει τη μάχη της εναντίον του Ισραήλ "σε υποστήριξη της Γάζας και της Παλαιστίνης, και σε υπεράσπιση του Λιβάνου και του ακλόνητου και αξιοσέβαστου λαού του".

Το Ισραήλ ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι σκότωσε τον Νασράλα σε αεροπορικό πλήγμα που εξαπέλυσε στα νότια προάστια της Βηρυτού χθες, Παρασκευή.

Το τηλεοπτικό δίκτυο της Χεζμπολάχ Al Manar TV άρχισε να μεταδίδει στίχους από το Κοράνι μετά την ανακοίνωση του θανάτου του Νασράλα.

Ξένα ΜΜΕ κάνουν λόγο για  περισσότερες από 20 αεροπορικές επιδρομές πριν τα ξημερώματα του Σαββάτου. Εγκαταλείποντας τα σπίτια τους στα νότια προάστια, χιλιάδες Λιβανέζοι συγκεντρώθηκαν σε πλατείες, πάρκα και πεζοδρόμια στο κέντρο της Βηρυτού και σε παραθαλάσσιες περιοχές.

Από χθες το βράδυ το Φόρεϊν Όφις κάλεσε τους Βρετανούς υπηκόους του να εγκαταλείψουν άμεσα τον Λίβανο με την επόμενη πτήση.  

Σύμφωνα με πληροφορίες του SigmaLive μέχρι στιγμής δεν έχει ενεργοποιηθεί οποιαδήποτε διαδικασία απομάκρυνσης των Κυπρίων υπηκόων από τον Λίβανο και ούτε ζητήθηκε να ενεργοποιηθεί το σχέδιο Εστία.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε νωρίς το Σάββατο ότι περίπου 10 βλήματα πέρασαν από τον Λίβανο στο ισραηλινό έδαφος και ότι «μερικά» αναχαιτίστηκαν.

Ένα μπαράζ πέντε ωρών συνεχών επιδρομών σημειώθηκε νωρίς το Σάββατο ως συνέχεια της επίθεση της Παρασκευής, μακράν την πιο ισχυρή από το Ισραήλ στη Βηρυτό κατά τη διάρκεια σχεδόν ενός έτους πολέμου με τη Χεζμπολάχ και την απότομη κλιμάκωση της σύγκρουσης, ανέφερε το Reuters.

Η τελευταία κλιμάκωση έχει αυξήσει απότομα τους φόβους ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να ξεφύγει από τον έλεγχο, εμπλέκοντας πιθανώς το Ιράν, τον κύριο υποστηρικτή της Χεζμπολάχ, καθώς και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ζήτησε από το Πεντάγωνο να «αξιολογήσει και να προσαρμόσει όσο χρειάζεται» τις αμερικανικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ο Λευκός Οίκος μετά τις επιθέσεις της Παρασκευής στη Βηρυτό. Ο Μπάιντεν νωρίτερα την Παρασκευή είπε ότι οι ΗΠΑ «δεν είχαν γνώση ή συμμετοχή» στο χτύπημα. Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι είχε εγκρίνει προσωπικά την επίθεση και ανακοίνωσε ότι διέκοψε την επίσκεψή του στις ΗΠΑ και θα επέστρεφε αμέσως στο Ισραήλ.

Ο επικεφαλής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Josep Borrell, εξέφρασε τη λύπη του που καμία δύναμη, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, δεν μπορεί να «σταματήσει» τον Νετανιάχου, λέγοντας ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός φαίνεται αποφασισμένος να συντρίψει μαχητές στη Γάζα και τον Λίβανο.